Ik wilde mensen helpen, vooral kinderen
Tessa (21) uit Volendam zit in het eerste jaar van de opleiding Logopedie in Almere. Na twee tussenjaren vond ze de studie die precies past bij haar wens om met mensen te werken.
"Ik wist heel lang niet wat ik wilde studeren, maar wist wel dat ik niet op een kantoor achter een computer wilde werken. Ik wilde juist iets doen met mensen, ze helpen, en het liefst met kinderen. Na veel zoeken ben ik via Studiekeuze123 bij Logopedie uitgekomen. Samen met mijn moeder ben ik naar een open dag gegaan en dat voelde meteen goed. Er hing een fijne sfeer en iedereen was enthousiast. Een meeloopdag bevestigde dat dit de goede keuze was. Er werd verteld dat de opleiding kleinschalig is en de docenten goed bereikbaar zijn. Dat klopt echt: je kunt altijd iemand aanspreken en de docentenkamer is meestal gewoon open."
De overstap naar het hbo na tussenjaren
"Ik heb vwo gedaan en daarna twee tussenjaren gehad: één jaar als au pair in Amerika en één jaar waarin ik werkte als bezorger bij Picnic. Ik moest in het begin heel erg wennen aan school, vroeg opstaan, volle lesdagen en op moeten letten in een klas. Ook de reistijd was wennen. Op de middelbare school fietste ik vijf minuten, nu doe ik er iets meer dan een uur over met bus, metro en trein. In vergelijking met het vwo heb ik nu minder moeite met de lesstof. Ook is er meer ruimte voor ondersteuning en om vragen te stellen."
Vakken
"We hadden dit jaar zes vakken: diagnostiek, werken aan preventie, cliëntgericht samenwerken, persoonlijk profiel, coachen en trainen, en behandelen. Diagnostiek en behandelen zijn de hoofdvakken en daar besteden we de meeste tijd aan. Ik vind deze ook het leukst, omdat we veel oefenen in de praktijk, zowel in de les als op stage. Op een normale lesdag hebben we ’s ochtends theorie en gaan we ’s middags praktisch aan de slag, vaak aan de hand van casussen."
Eerste stages
"We lopen al vanaf het eerste semester stage. Die eerste stage duurde 32 uur en was vooral observeren, maar we moesten ook een opdracht uitvoeren. Ik liep mee in een logopediepraktijk, waar we zowel op een school als in de praktijk werkten, vooral met kinderen. In het tweede semester koos ik voor een stotterpraktijk om ervaring op te doen in een specialistischer gebied. Ik mocht ook mee naar een groepstherapie voor kinderen die stotteren. Daar ligt de focus op het verminderen van de impact van stotteren en het vergroten van zelfvertrouwen. De stages zijn een goede manier om te ontdekken welk werkveld bij je past."
Studielast en weekindeling
"Ik vind de studielast meevallen. We hebben 3 dagen per week les en 1 stagedag. Die stage is in het eerste jaar maar 32 of 40 uur, dus dat zijn vier of vijf weken een volledige stagedag en daarna ben je op die dag vrij. Omdat we nu maar 3 dagen les hebben, kan ik de andere 2 dagen gebruiken om te studeren of werken. We krijgen vaak zelfstudieopdrachten zoals leeswerk en een opdracht. Soms is het veel lezen, maar als je het goed verdeelt over de week is het prima te doen. Zo houd ik het weekend vrij voor leuke dingen."
De klas
"De eerste maand vond ik heel spannend: met wie kom ik in de klas, zijn het leuke mensen, is deze studie wel echt iets voor mij? Gelukkig had ik me nergens zorgen over hoeven maken. We hebben een superleuke klas van elf meiden tussen de 18 en 28 jaar, vooral uit Noord-Holland en Flevoland. We zijn heel hecht en ik zie ze echt als vriendinnen.
Tijdens de eerste week organiseerden docenten activiteiten om elkaar en het gebouw te leren kennen. We lunchten samen, gingen slacklinen, volleyballen en deden een speurtocht door het gebouw."
Logopedie is heel breed
"Mensen denken vaak dat logopedie alleen over kinderen gaat die niet goed kunnen praten, maar het is veel breder. Je behandelt baby’s die moeite hebben met slikken, maar ook ouderen na een beroerte. En je kunt op heel veel plekken werken: speciaal onderwijs, een audiologisch centrum of ziekenhuis bijvoorbeeld."
De voltijdopleiding Logopedie wordt aangeboden in Almere en Zwolle.
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur