Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De docenten geven je echt het gevoel dat je er bent en mag zijn

Cindy eerstejaars, Logopedie
Banner image

Cindy zit in het eerste jaar van de opleiding Logopedie in Almere. In dit interview vertelt ze hoe ze de overstap van het mbo naar het hbo heeft ervaren, wat haar aanspreekt in de opleiding en hoe ze haar studie combineert met stage en werk.

De overstap naar het hbo

"Ik heb, voordat ik aan deze opleiding begon, in Beverwijk de mbo-4 opleiding Kind en Educatie (onderwijsassistent) gevolgd. Op deze opleiding heb ik, om eerlijk te zijn, niet heel veel hoeven te doen, dus de overstap naar het hbo vond ik heel spannend. Maar het valt heel erg mee, omdat ik goede en duidelijke lessen krijg. Ik moest alleen wennen aan het hogere tempo."

Kennismaken met klas en opleiding

"De eerste maand van de opleiding vond ik erg spannend, omdat ik nog niemand uit mijn klas kende. Maar in een van de eerste weken was er een kennismakingsdag, waarbij we naar buiten gingen met een paar docenten. We deden verschillende activiteiten, waarbij ik de kans kreeg om mijn klasgenoten beter te leren kennen. Dit hielp enorm!

Mijn klas bestaat uit elf meiden. De leeftijd varieert tussen de 18 en de 28 jaar. Het onderlinge contact is heel leuk, omdat we eigenlijk gewoon één grote vriendengroep zijn. Ik vind het wel jammer dat er niet veel jongens zijn die de opleiding doen, want dat maakt het verschil juist zo leuk."

Vakken en voorkeuren

"Dit jaar heb ik in totaal zes vakken gehad. In het eerste semester waren dit: Diagnostiek, Cliëntgericht samenwerken, Werken aan preventie en Persoonlijk profiel. En in het tweede semester kregen we: Behandelen, Coachen en trainen en Persoonlijk profiel.

Ik vond de vakken Diagnostiek en Behandelen het leukst, omdat je hier echt leert de logopedische testen uit te voeren. Het vak Behandelen vind ik superleuk, omdat ik nu echt leer hoe je een cliënt kan behandelen met verschillende vraagstukken."

Eerste praktijkervaringen

"Mijn eerste stage was begin dit schooljaar. Ik liep stage bij een eerstelijnspraktijk, waar ik veel kinderen zag met een spraak-taalprobleem. Bij deze stage heb ik vooral geobserveerd en een stukje behandeling uitgevoerd.

Tijdens mijn tweede stage werkte ik in het voortgezet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen en meervoudig gehandicapte kinderen. Op deze school was er een logopedist op locatie. Ik liep één dag per week met haar mee om te ervaren hoe zij logopedie gaf aan deze leerlingen. Ze gaf groepsbehandelingen, individuele behandelingen en gebarenles aan haar collega’s, waarvan ik ook een les heb mogen geven. Ook tijdens deze stage was ik vooral bezig met het observeren van de logopedist en heb ik deels een behandeling uitgevoerd."

Studiedruk en weekindeling

"Ik heb drie dagen school en één dag stage. Op vrijdag ben ik vrij. Daardoor kan ik vrijdagavond en zondag de hele dag werken in een winkel. Ik kom uit 

Heerhugowaard, dus ik moet best een stuk reizen met het openbaar vervoer. Meestal kom ik op schooldagen rond etenstijd thuis. We krijgen niet veel huiswerk. We moeten alleen zelfstudie doen ter voorbereiding op de volgende les. Dit staat altijd online en kan je vaak vroeg van tevoren vinden. De zelfstudie kan soms pittig zijn, omdat het veel is. Maar als je er eenmaal aan begint, kom je er best makkelijk doorheen. Ik probeer de zelfstudie altijd doordeweeks te doen, zodat het in het weekend niet hoeft."

Kleinschalig onderwijs

"Over het algemeen ben ik heel blij dat ik deze opleiding heb gekozen. Het is geen grote opleiding, dus je zit niet in een grote klas. Ik vind de onderwerpen die worden besproken tijdens de lessen ook erg interessant en leuk, omdat het echt gaat over logopedie. De docenten geven je echt het gevoel dat je er bent en mag zijn. Je kunt hen ook makkelijk aanspreken om iets te vragen of om gewoon een praatje te maken. Dat vind ik echt zo leuk aan deze school en deze opleiding!"

Je kunt veel kanten op met logopedie

"Voordat ik met deze opleiding begon, dacht ik dat je alleen in een praktijk kon werken met kinderen of volwassenen. Maar logopedie is heel breed; je kunt op verschillende plekken werken met zowel kinderen als volwassenen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, audiologisch centrum of in het onderwijs."