Weten hoe je als leraar over schoolgrenzen heen kijkt?
Elke school, klas en leerling is anders. En de leerlingen die jij straks lesgeeft hebben nieuwe skills nodig. Want ze leren anders dan leerlingen die 30 jaar geleden in de schoolbanken zaten. Dat vraagt om nieuwsgierige leraren die hierop kunnen inspelen en die weten hoe ze het onderwijs up-to-date houden. Na de Lerarenopleiding Teachers College in Zwolle weet jij hoe je je lessen creatief invult. Je begint met een brede basis in de eerste 1,5 jaar van je opleiding. Daarna kies je voor het basis- of voortgezet onderwijs. Doorbreek jij die schoolbarrières?
Ontdek (het in) de Lerarenopleiding Teachers College
De Lerarenopleiding Teachers College is anders dan alle andere lerarenopleidingen. Je start met een oriëntatiefase van 1,5 jaar. Eigen keuzes en jouw algemene ontwikkeling staan centraal. Net als praktijkervaring, internationalisering, 21st century skills en nieuwe leervormen. Na 1,5 jaar kies je voor basis- of voortgezet onderwijs.
-
-
Starten met Freshman Fase
De eerste 1,5 jaar van deze hbo-opleiding noemen we jouw Freshman Fase. In deze fase van de Lerarenopleiding Teachers College kun je proeven aan zowel het basisonderwijs als aan het voortgezet onderwijs. Je leert dus beide schooltypes goed kennen. En je doet veel praktijkervaring op, waardoor je aan het eind van deze fase echt weet welke onderwijsvorm bij jou past.
Iedere 2 weken een ander onderwerp
In de Lerarenopleiding Teachers College ga je in blokken van 2 weken aan de slag met eigen topics die we dan linken aan overkoepelende thema’s. Denk aan digital education, cultural awareness en pedagogiek. In een eerste week van zo'n blok maak je kennis met het specifieke onderwerp van die periode. Bijvoorbeeld: literatuur voor kinderen, duurzaamheid, geschiedenis van de techniek of informeel leren. In de tweede week pas je deze kennis toe in de praktijk: in allerlei projecten of op je stage.
Ga de uitdaging aan!
Bij elk thema dat op je rooster staat, hoort een zogenaamde professional challenge: samen met medestudenten werk je aan een onderzoeksvraag van een klasgenoot. Of voor een school, organisatie of gemeente. Je leert dan ook hoe je jouw eigen onderzoeksvraag formuleert. Ter voorbereiding op je latere keuze in de Craftsman Fase werk je als Freshman ook al gericht aan vakken uit het basis- en voortgezet onderwijs. Zo maak je na 1,5 jaar een keuze die echt bij jou past!
Online en offline
Je werkt de ene week vooral offline op locatie, en de andere week online, bijvoorbeeld via online courses. Je brengt ook een aantal weken echt buiten de deur door op bijzondere en inspirerende locaties.
Studiebegeleiding
Je hebt flink wat keuzevrijheid, maar we begeleiden je goed. Er staat een team van coaches voor jou klaar met wie je de voortgang van je studie bespreekt. Zo staan we stil bij je ontwikkeling en de dilemma’s die je tegenkomt in de praktijk.
-
Door naar Craftsman Fase
Je hebt in de eerste 1,5 jaar van de Lerarenopleiding Teachers College kennisgemaakt met het onderwijs. De komende 2,5 jaar richt je je op jouw vakgebied! Wordt het basis- of voortgezet onderwijs? Deze specialisatieperiode noemen we de Craftsman Fase.
Basis- of voortgezet onderwijs?
Na afloop van de Freshman Fase heb je een stevige basis gelegd en heb je ontdekt welke onderwijsvorm het beste bij je past. Vind je het leuk om meerdere vakken te geven en ligt je hart bij jongere kinderen? Kies dan voor het basisonderwijs. Wil je juist de ins en outs van een vak leren kennen en dit overdragen aan leerlingen in de onderbouw van havo, vwo of in het (v)mbo? Kies dan voor een schoolvak en word bijvoorbeeld leraar Engels, wiskunde of geschiedenis. Jouw opties:
- Lerarenopleiding Aardrijkskunde
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)
- Lerarenopleiding Biologie
- Lerarenopleiding Duits
- Lerarenopleiding Economie
- Lerarenopleiding Engels
- Lerarenopleiding Frans
- Lerarenopleiding Geschiedenis
- Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn
- Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing
- Lerarenopleiding Natuurkunde
- Lerarenopleiding Nederlands
- Lerarenopleiding Scheikunde
- Lerarenopleiding Wiskunde
Jouw persoonlijke doelen
Welke route je ook kiest, jij ontwikkelt je in deze fase tot zelfstandige, creatieve (vak)leraar. Met alle kennis die je opdoet kun jij straks invulling geven aan het onderwijs van de 21e eeuw. Nadat je een richting kiest, maken we afspraken met de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) of een van de lerarenopleidingen, zodat jij je persoonlijke doelen kunt realiseren!
Go International!
Wil je jouw (studie)grenzen verleggen? Studeer of loop stage in het buitenland. Een waardevolle ervaring! Wij hebben een uitgebreid netwerk van partneruniversiteiten en scholen. Ook staan er internationale excursies op het programma, zoals een studiereis naar Manchester en een bezoek aan Canada, Zweden of Zuid-Afrika in het tweede jaar van je opleiding.
-
Je hbo-eindsprint in jaar 4
Je hebt nu flink wat kennis en skills in huis: klaar dus om te laten zien dat je op hbo-niveau voor de klas kunt staan. Dit jaar loop je zelfstandig stage en rond je de landelijke kennistoetsen af. Voor het basisonderwijs de toetsen rekenen en taal en voor het voortgezet onderwijs hangt dit af van je vak. Zo ben jij voorbereid op de slotfase: je afstudeerproject.
Ga je voor twee diploma’s?
Je krijgt aan het eind van de Lerarenopleiding Teachers College in elk geval één hbo-diploma: voor het voortgezet- of het basisonderwijs. Maar je kunt ook twee diploma’s halen door te kiezen voor basis- én voortgezet onderwijs. Je moet wel rekening houden met extra studieduur. In elk geval mag je na de Lerarenopleiding Teachers College de titel Bachelor of Education op jouw cv zetten!
-
Off campus de praktijk in
De Lerarenopleiding Teachers College is samen met het werkveld ontwikkeld en daarom sluit deze hbo-opleiding goed aan bij actuele vragen uit het onderwijs. Je zult al snel ontdekken dat je met jouw vaardigheden straks écht het verschil kunt maken.
Eerst ervaring opdoen, dan kiezen
Al vanaf het eerste jaar sta je voor de klas: 1 dag in de week op een basisschool en 1 dag op een middelbare school. Dit noemen we de Practice @School-periode. Zo ontdek jij met welke doelgroep jij de meeste affiniteit hebt. Ook stort je je regelmatig op een project dat jij zelf uitkiest en waar je geïnteresseerd in bent. Denk eens aan beter techniekonderwijs, duurzaamheid of bijvoorbeeld culturele verschillen in de klas. Zo sta je meteen met één been in de praktijk.
Leren buiten Windesheim
Inspiratie en uitdaging vind je niet alleen binnen de vier schoolmuren, maar vooral daarbuiten! Daarom krijg je niet alleen les op de campus, maar ook op plekken als het Rijksmuseum of een innovation hub. Je bezoekt ook congressen, musea, festivals en lezingen, bijvoorbeeld over art-based learning bij hogeschool ArtEZ of we gaan naar talenfestival DRONGO. Spot jij zelf een tentoonstelling of event waar je graag heen wilt? Gooi het in de groep! We staan open voor jouw input.
Leer samen een vreemde taal
Tweetaligheid speelt een belangrijke rol in het onderwijs. Naast Engels kies je een tweede vreemde taal. Je oefent met een taalmaatje, iemand die deze taal als moedertaal heeft. Het principe is: ik leer jou mijn taal, en jij jouw taal aan mij.
-
4 jaar studeren in vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Freshman Fase (1,5 jaar): je werkt in blokken aan overstijgende thema’s, waarin vakken een plek krijgen, on- en offline, op school en buiten de deur Craftsman Fase (2,5 jaar) Sciences (exacte wetenschappen en techniek) Verdiepen in je specialisatie: basisonderwijs of voortgezet onderwijsSocial Sciences (duurzaamheid en globalisering) Stage (eventueel in buitenland) Languages (literatuur, actualiteit, Nederlands, Engels en een tweede taal)
Landelijke toets (voor basisonderwijs rekenen en taal; voor voortgezet onderwijs is dit vakspecifiek) Art-based Learning (kunst & cultuur als leermiddel, documentaires, visie op muziek en toneel) Afstuderen Cultural Awareness (cultureel erfgoed: verleden en heden) Digital Education (digitale geletterdheid, digitale vaardigheden, toekomst van digitaal onderwijs) Professional Skills & Identity (communiceren, kritisch denken, samenwerken, creativiteit, burgerschap, karaktervorming, ethisch ondernemerschap) Pedagogiek & Didactiek (omgaan met kinderen, lesgeven, leefwereld van kinderen & jongeren, leerlingen stimuleren) -
Wat doe je anders bij ons?
Een brede oriëntatiefase met ruimte voor jouw ontwikkeling, eigen keuzes en het ontwikkelen van algemene kennis (de Freshman Fase), voordat je jouw specialisatie kiest (de Craftsman Fase: dus kiezen voor basis- of voortgezet onderwijs).
21st century skills
In een samenleving die razendsnel verandert hebben leerlingen creatieve, kritische en probleemoplossende vaardigheden nodig. Dit noemen we de 21st century skills. Daarom besteden we in de Lerarenopleiding Teachers College veel aandacht aan:
- Digital innovation and languages: hoe ga je om met digitale innovatie en bijvoorbeeld tweetaligheid?
- De rol van arts and culture: hoe stimuleer je creativiteit via kunst en cultuur?
- Pedagogy, personal skills and identity: wie ben jij en hoe wil je lesgeven?
- Professional challenges: hoe daag je jezelf uit, in nauwe samenwerking met het werkveld?
- Reading the news: hoe geef je actualiteit een plek in het onderwijs?
- Change management: hoe motiveer je anderen om ideeën ook echt uit te voeren in de school?
Nieuwe leervormen
Er staan vaak guest lectures op je rooster. En we kiezen voor leervormen als dialoog, maken van documentaires en het werken aan je eigen leerdoelen. Toetsen doen we via portfolio’s en multimediale presentaties en niet via examens.
Internationalisering
Culturele verschillen, tweetaligheid en de Engelse taal hebben een prominente plaats in de Lerarenopleiding Teachers College, een deel van het onderwijs wordt in het Engels gegeven. Ook kies je tijdens je opleiding een tweede vreemde taal.
-
Starten met Freshman Fase
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september.
Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Welk beroep zet jij op je cv?
De Lerarenopleiding Teachers College leidt je op tot onderwijsvernieuwer en de leraar van de toekomst. Op basisscholen geef je les aan de groepen 1 tot en met 8. In het voortgezet en beroepsonderwijs in het (v)mbo of de onderbouw van havo of vwo. Omdat je een brede kennis hebt van het gehele onderwijsveld, kun jij straks nog allerlei kanten op, maar je kunt in elk geval aan de slag als:
- Leraar op een basisschool
- Leraar in het voortgezet onderwijs
- Begeleider switchscholieren
Hier zet jij straks je skills in
Met jouw diploma en ervaring in beide schooltypen heb je een streepje voor, zoals in scholen met een zogenaamd Tiener College, waarin leerlingen tussen de 10 en 14 jaar vloeiender switchen van basisschool naar vervolgonderwijs.
En! Het is veel in het nieuws: basisscholen hebben steeds vaker moeite om leraren te vinden. Ook op het vlak van talen, economie en de exacte vakken is dringend versterking nodig. Jij kunt straks dus terecht bij allerlei scholen. Van openbare bassischool tot montessorischool. Als creatieve leraar met oog voor de toekomst zijn jouw kansen op de arbeidsmarkt goed!
Denk
jij
met grote regelmaat out of the box
Wil
jij
niet kiezen voor één onderwijstype
Ben
jij
iemand die graag van alles vernieuwt
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de halvering zelfs voor 2 jaar. Daarnaast maak je kosten voor je laptop, excursies, en Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Variant van de Pabo
De Lerarenopleiding Teachers College is een variant van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) en deze hbo-opleiding biedt je een interdisciplinair programma met ruimte voor je eigen keuzes en het vormen van jouw visie op onderwijs. Je schrijft je in voor de Pabo, maar bepaalt samen met ons je eigen route: dat kan dus ook leraar wiskunde zijn. Of wat denk je van Engels of Duits?
Doorpakken én doorleren
Smaak te pakken na de Lerarenopleiding Teachers College? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Pedagogische wetenschappen
- Master Orthopedagogiek
- Master Onderwijskunde
Lees meer over onze master Educational Needs