Bij de hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle leiden we je op tot een maatschappelijk betrokken (regionale) journalist die onafhankelijke en kritisch werkt en context en duiding kan bieden bij de feiten. Wij gaan uit van een constructieve benadering van de journalistiek. We leren je actuele verhalen te maken in woord, beeld en geluid en deze op crossmediale wijze uit te werken.
Het buzzt vandaag op de redactie. Maar is dat overal rondzoemende bericht nu fake news, een door AI gegeneerd nieuwtje of een echte primeur? Wil jij dit weten en voel jij het ook kriebelen als je denkt aan de dynamiek van het nieuws? Ben je iemand die helemaal in een onderwerp wil duiken en het tot de bodem wil uitzoeken? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Journalistiek
Deze hbo-studie legt veel nadruk op praktische vaardigheden en taalkunde. We dagen je uit na te denken over de functie van journalistiek in de samenleving en jouw toekomstige rol. We laten je zoveel mogelijk leren in de praktijk en je ontwikkelt belangrijke journalistieke skills als maatschappijkennis en onderzoek doen.
De opleiding Journalistiek biedt moderne faciliteiten zoals montageruimtes en radio- en televisiestudio's, zodat je journalistieke verhalen leert te maken in woord, beeld en geluid.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je start met het verkennen van het werkveld en onderzoekt vragen als: wat is journalistiek eigenlijk, welke ethische normen worden gehanteerd, wat is het belang van de journalistiek in de samenleving, welke media zijn er? Vervolgens leer je in het eerste halfjaar wat nieuws is en hoe je het verwerkt tot (online) nieuwsberichten en nieuwsverhalen. Het tweede halfjaar duik je in de rol van verslaggever en ga je op pad. Je onderzoekt vragen als: hoe breng je het nieuws? Hoe research ik een onderwerp goed? Hoe betrek je de burger erbij? Hoe stel ik de juiste vragen tijdens een interview? En hoe vertel je een goed verhaal? Dit komt allemaal samen in de praktijkweken, waarin je als journalist in een redactie opereert.
Vakken in het eerste jaar
Door de vakken in het eerste jaar leer je de basis van de journalistiek onder de knie te krijgen bijvoorbeeld in vakken als nieuwsberichten, interviewen en verslaggeving. Je verdiept je in wat journalistiek eigenlijk is bij vakken als wereldoriëntatie, Media en Samenleving en onderzoek. Je gaat aan de slag met het verdiepen van je maatschappijkennis in projecten zoals ‘mijn gemeente’ en ‘verzorgingsstaat’. Verder is er aandacht voor taalbeheersing, spelling en stijl, economie, politiek en grafische en audiovisuele vaardigheden.
Praktijkweken
Tijdens de praktijkweken werk je samen met de klasgenoten een redactie aan een website, magazine, krant en radio- en televisie-uitzendingen. Verder kun je al vanaf je eerste jaar meedoen aan het project Uitgelicht! Dit is een eigen televisieshow waarin jij met je medestudenten topjournalisten naar de opleiding haalt en hen bevraagt over hun carrière en persoonlijke ervaringen. Eerdere gasten in Uitgelicht waren bijvoorbeeld Eva Jinek, Art Rooijakkers, Humberto Tan en Twan Huijs.
Doorstroomnorm
Bij deze hbo-opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je straks de ontbrekende punten wilt gaan behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Semesters in het tweede jaar
Het tweede jaar bestaat uit twee semesters: lokaal en binnenland.
In het semester lokaal zoek je met je redactie uit wat speelt er in een wijk, door verschillende vormen van publieksinteractie in te zetten. Je probeert verschillende vormen en technieken uit bij het maken van audio- en videoproducties en wordt daarin begeleid door docenten.
In het semester binnenland voer je gedegen research uit, verken en verstevig je gesprekstechnieken en leer je een goede verhaalstructuur te hanteren. Je schrijft achtergrondverhalen en werkt persoonlijke verhalen uit waarmee je recht doet aan verhalen uit verschillende groepen in de Nederlandse samenleving. Beide semesters in het tweede jaar sluit je af met een crossmediale productie waarin je alles wat je in dat halfjaar hebt geleerd kan laten zien.
Semesters in het derde en vierde jaar
Je bepaalt zelf in welk volgorde je de eerste drie semesters uit het derde jaar en vierde jaar doorloopt. Je kunt kiezen uit een stagesemester, buitenlandsemester en profileringssemester. Je sluit het vierde jaar altijd af met een afstudeersemester.
In het stagesemester werk je op een redactie van een radio- of televisiestation, website, tijdschrift, dagblad of een mediaproductiebedrijf. Je brengt dat wat je geleerd hebt in de praktijk en gaat ervaren hoe het er ‘in het echt’ aan toegaat.
In het buitenlandsemester ontdek je hoe het is om in een onbekende buitenlandse omgeving producties te maken en welke kennis en voorbereiding daarvoor nodig zijn. Ook laat je zien dat je je Engelse en Nederlandse taalvaardigheid sinds het eerste jaar hebt ontwikkeld.
In het profileringssemester kies je zelf waarin jij je wilt onderscheiden als journalist. Ga je voor extra praktijkervaring, een langer verblijf in het buitenland, inhoudelijke verdieping of persoonlijke ontwikkeling? Jij vult het zelf in.
-
Jaar 4: afstuderen
Je sluit de opleiding af met het afstudeersemester. Je draagt bij aan een nieuwsredactie, maakt je afstudeerproductie en bewijst dat je het journalistieke werkveld kan onderzoeken en dat je reflecteert op je eigen afwegingen als journalist en jouw plek in het werkveld waar je onderdeel van uit gaat maken
Je afstuderen afgerond? Gefeliciteerd! Dan heb jij je hbo-diploma op zak. Je mag jezelf nu Bachelor of Arts noemen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Wat doe je in de praktijk? Ook daar duik je volop het nieuws in en zoekt de verhalen achter het nieuws. Je doet mee aan praktijkweken, gaat op studiereis, loopt stage, freelancet en je ontmoet topjournalisten gastcolleges en redactiebezoeken en Uitgelicht.
Werken met mediaprofessionals
Tijdens je hele studie werk je zoveel mogelijk praktijkgericht. Niet alleen in praktijkgerichte opdrachten – we halen vaak mediaprofessionals naar de opleiding voor gastcolleges of om praktijkweken te begeleiden en producties te beoordelen. Je krijgt les van docenten die zelf in de journalistiek werkzaam zijn of dat lang zijn geweest. Al vanaf het eerste jaar krijg je de optie om als freelancer aan de slag te gaan. En tijdens de stage ervaar je hoe het is om op een redactie te werken.
Redactieruimtes, radio- en tv-studio's op de campus
Uitzendingen verzorgen en verslaggeving doen gebeurt ook op de campus zelf. Wij hebben voor jou alle faciliteiten waarmee journalisten in de praktijk werken, zoals opmaakapparatuur, redactie- en montageruimtes.
Correspondent in het buitenland
Je gaat mee in het tweede jaar met een groep medestudenten naar een land van keuze en ga daar een weekje aan de slag als journalist. Je kunt ook in het buitenland stage lopen of studeren.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3/4 Laatste semester jaar 4 Oriëntatie op het werkveld Lokale vraagstukken Buitenland journalistiek + buitenlandreis Nieuwsredactie Nieuwsberichten en nieuwsverhalen maken Publieksinteractie vertalen naar audiovisuele producties Stage Onderzoek Schriftelijk en mondeling communiceren Crossmediaal constructief produceren in lokale context Minor of tweede stage Vrije productie (journalistiek eindproductie) De Gemeente uitgelegd Reflectieve Professional basis Reflectieve professional Reflectieve Professional Onderzoek doen Taalontwikkeling (Engels en Nederlands) Taalontwikkeling (Eng en NL) Media en Samenleving Representatie van groepen in de interculturele samenleving Journalistiek interviewen en verslaggeven Persoonsgerichte interviews en achtergrondverhalen maken Verzorgingsstaat en marktwerking Crossmediale productie maken Grafische en audiovisuele vaardigheden Studentbegeleiding Studentbegeleiding -
Flexibel studeren: een eigen leerroute voor elke student
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie. En je wil kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom kun je bij de opleiding Journalistiek voor een deel flexibel studeren. Je volgt je leerroute op de volgende manieren:
Wat je wil leren
Je legt binnen de opleiding accenten op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld door het de manier waarop je je ‘vrije ruimte’ gaat invullen, door bijvoorbeeld je keuze voor een minor of modules. Maar ook je keuze voor je stageplek en producties die je gaat maken tijdens je afstuderen. Na jaar 1 heb je ook binnen de verplichte vakken ruimte om eigen accenten te leggen.
Waar je wil leren
Als je dat wilt, kun je een minor bij een andere opleiding, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland volgen. Stagelopen in het buitenland is onder voorwaarden ook mogelijk.
Hoe en wanneer toetsen
Bij sommige vakken kun je kiezen voor het maken van de standaardtoets, maar is er ook ruimte om hetgeen wat je moet leren op een zogenoemde ‘leerwegonafhankelijke manier’ aan te tonen. Dat betekent dat je zelf (met hulp van een leerrouteadviseur) een plan maakt, dat je na goedkeuring kan uitvoeren en op die manier bepaal je zelf hoe jij laat zien dat je de kennis en vaardigheden beheerst.
Versnellen
Heb jij al een eerdere hbo-opleiding gedaan of daar vakken gehaald. Dan kan je die mogelijk inzetten voor je in je ‘vrije ruimte’ en zo je studie versnellen. Ook kan je in je ‘vrije ruimte’ je werkervaring inzetten.
-
Speerpunt van de opleiding Journalistiek bij Windesheim
Onze hbo-opleiding Journalistiek onderscheidt zich door de nadruk op de constructieve benadering van journalistiek. Ook vragen we je na te denken over wat journalistiek betekent in een maatschappij en welke rol jij wilt gaan spelen als journalist. We leiden je op tot een ‘reflectieve professional’, oftewel een professioneel journalist die nadenkt over waarom hij/zij wat doet en voor en met welk publiek. Nadenken over normen en waarden, je eigen (voor)oordelen en je visie op journalistiek zijn hier belangrijke onderdelen van.
Wat is de constructieve benadering van de journalistiek?
De constructieve benadering van de journalistiek gaat uit van het idee dat journalisten hun publiek voorzien van feitelijke juiste informatie die hen in staat stelt beslissingen te nemen in hun persoonlijk en maatschappelijk leven. Het gaat dus verder dan het signaleren van problemen en daarover schrijven, de journalist biedt ook perspectief door inzicht te geven in mogelijk oplossingen. Bij een constructieve benadering moet je als journalist actief op zoek naar diversiteit in gezichtspunten en zoek je de nuance. Daarbij werk je als journalist publieksgericht en betrekt de doelgroep waar mogelijk bij de verschillende fasen in het journalistieke productieproces. Zo proberen journalisten een completer beeld van de wereld te schetsen. Daarbij blijft de waakhondfunctie van de journalist uiteraard zeer belangrijk. Maar als journalisten alleen problemen signaleren leveren om het kritiek leveren, raakt het publiek gepolariseerd of haakt zelfs af (nieuwsontwijking).
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights Journalistiek
- Journalistiek bij Windesheim onderscheidt zich door de focus op de constructieve benadering van journalistiek met veel aandacht voor kennis en crossmediale skills
- Meerdere praktijkweken, een studiereis, je loopt stage en er zijn pop-up bijeenkomsten met topjournalisten. We besteden ook veel aandacht aan het geven van feedback en feedforward.
- De opleiding heeft eigen journalistieke huiskamer en redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s.
- Je kunt je specialiseren in een richting die jij leuk vindt. Je kiest zelf je eigen stageplek en bij het afstuderen is de eindproductie vormvrij.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Journalistiek
Benieuwd waar jij straks je lessen Journalistiek gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, gebouw X, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Na je opleiding Journalistiek
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Journalistiek.
-
-
Beroepen
Van online redacteur tot camerajournalist. Van nieuwsjager tot onderzoeksjournalist. Wat staat er straks in jouw bio? Je kunt je tijdens de hbo-opleiding Journalistiek je eigen uitstroomprofiel kiezen. Dat kun je doen door de onderwerpen die je kiest en je er daardoor in specialiseert, maar kan ook op technisch gebied. Een greep uit je opties:
- Verslaggever
- Onderzoeksjournalist
- Bureauredacteur
- Aanjager vernieuwing op een nieuwsredactie
- Programmamaker
- Beeldredacteur
- Tekstschrijver bij een tekstbureau of webredacteur
- Freelancer voor uiteenlopende media
-
Werkveld
De journalistiek is een vak dat veel uitdagingen biedt. Of je er nu voor kiest om op een nieuwsredactie van een krant te werken, voor een regionale omroep of juist liever online naar de journalistieke vernieuwing op zoek gaat. Met alle kennis en skills die wij je in de opleiding bijbrengen ben je niet alleen aantrekkelijk voor het snel veranderende werkveld, maar ook voor allerlei overheidsinstellingen en de ngo’s weten hoe waardevol een journalistiek geschoolde professional voor hen kan zijn.
Ruim 55% van onze studenten vindt werk in de journalistiek: bij radio- of tv-programma's, kranten, productiebedrijven en nieuwssites. Tussen de 35% en 40% van de studenten ontdekt dat ze hun vaardigheden ook ergens anders kunnen inzetten. Zij gaan bijvoorbeeld werken bij de overheid of bij ngo's als voorlichter of voor communicatiebedrijven. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
Afgestudeerde studenten journalistiek, die willen doorstuderen kiezen vaak in twee richtingen: meer kennis ten behoeve van het vak of meer kennis over (aspecten) van journalistiek. Sommige studenten kiezen ervoor om al in hun PPR-ruimte (vrije ruimte) een premaster te volgen, ter voorbereiding op de vervolgstudie. Kijk ook eens op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad). Denk bijvoorbeeld aan:
- Master Journalistiek
- Master Politicologie
- Master Geschiedenis
- Master Filmstudies en visuele cultuur
- Master Communicatiewetenschappen
Maar er zijn meer mogelijkheden!
-
Baankans
86%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.400,-
bruto, op basis van 35 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Laptopadvies Download flyer(opent in nieuw tabblad)