Bij de hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle leiden we je op tot een maatschappelijk betrokken journalist die inhoudelijk sterke verhalen op creatieve wijze kan vertellen in woord, beeld en geluid.
Het buzzt vandaag op de redactie. Maar is dat overal rondzoemende bericht nu fake news of een echte primeur? Voel jij het ook kriebelen als je denkt aan de dynamiek van het nieuws? Ben je iemand die helemaal in een onderwerp wil duiken en het tot de bodem wil uitzoeken? Dan lijkt deze opleiding echt iets voor jou.
Studieprogramma Journalistiek
Deze hbo-studie legt veel nadruk op praktische vaardigheden en taalkunde. We dagen je uit na te denken over de functie van journalistiek in de samenleving en jouw toekomstige rol. We laten je zoveel mogelijk leren in de praktijk en je ontwikkelt belangrijke journalistieke skills als maatschappijkennis en onderzoek doen.
De opleiding Journalistiek biedt moderne faciliteiten zoals montageruimtes en radio- en televisiestudio's, zodat je journalistieke verhalen leert te maken in woord, beeld en geluid.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je start met het verkennen van het werkveld en onderzoekt vragen als: wat is journalistiek eigenlijk, welke ethische normen worden gehanteerd, wat is het belang van de journalistiek in de samenleving, welke media zijn er? Vervolgens leer je in het eerste halfjaar wat nieuws is en hoe je het verwerkt tot (online) nieuwsberichten en nieuwsverhalen. Het tweede halfjaar duik je in de rol van verslaggever en ga je op pad. Je onderzoekt vragen als: hoe breng je het nieuws? Hoe betrek je de burger erbij? Hoe stel ik de juiste vragen tijdens een interview? En hoe vertel je een goed verhaal? Dit komt allemaal samen in de praktijkweken, waarin je als journalist in een redactie opereert.
Vakken in het eerste jaar
Je gaat aan de slag met het verdiepen van je maatschappijkennis in projecten zoals ‘mijn gemeente’. Andere vakken en onderdelen die je dit eerste jaar volgt zijn: taalbeheersing, spelling en stijl, economie, politiek, Journalism studies, onderzoek, technische vaardigheden.
Praktijkweken
Tijdens de praktijkweken werk je al als journalist. Verder kun je al vanaf je eerste jaar meedoen aan het project Uitgelicht. Dit is een eigen televisieshow waarin jij met je medestudenten topjournalisten naar de opleiding haalt en hen bevraagt over hun carrière en persoonlijke ervaringen. Eerdere gasten in Uitgelicht waren bijvoorbeeld Eva Jinek, Art Rooijakkers, Humberto Tan en Matthijs van Nieuwkerk.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Vanaf het tweede jaar van de opleiding Journalistiek zoom je verder in op taalvaardigheid, researchvaardigheden, journalistieke skills, creativiteit en interviewtechnieken. Je leert tijdens de opleiding hoe je crossmediale producties maakt en gaat werken met verschillende middelen: van pen tot smartphone en van microfoon tot camera. Je leert hoe je de moderne technieken kunt toepassen, als schrijvend en als audiovisueel journalist. En je leert factchecken binnen een groter Europees project. Zo kun je straks snel en methodisch fake news van feiten onderscheiden en dit met jouw publiek delen.
Op buitenlandreis in het tweede jaar
In het tweede jaar zoek je de verdieping verder op, in de vorm van achtergrondverhalen en achtergronditems. Je bekwaamt je meer en meer in alle vaardigheden waarin je je verder wilt ontwikkelen, zoals audio, video of tekst. Als klapstuk ga je op studiereis naar het buitenland. Je kiest en organiseert zelf je reis met een aantal medestudenten en je maakt dan als een echte reporter ter plekke verschillende reportages en interviews.
Stage in het derde jaar
Het derde jaar kun je beginnen met een stage. Je werkt dan op een redactie van een radio- of televisiestation, website, tijdschrift, dagblad of een mediaproductiebedrijf. Je brengt dat wat je geleerd hebt in de praktijk en gaat ervaren hoe het er ‘in het echt’ aan toegaat.
Tijd die jezelf mag invullen tijdens je opleiding
Tijdens je opleiding krijg je ‘professionele profilerings-ruimte’ (PPR) oftewel ‘vrije ruimte’: je mag een minor naar keuze volgen, een tweede stage lopen, een premaster doen of een half jaar in het buitenland studeren. Er is veel mogelijk, als het maar past bij jouw ontwikkeling tot de journalist die jij wilt worden. Zo doe je voor een journalist belangrijke bagage op, want het verbreedt je blik op de wereld.
-
Jaar 4: afstuderen
Major Publieksgerichte journalistiek
In de major Publieksgerichte journalistiek maken we journalistieke producties voor een publiek. Dan is het logisch dat je ook in gesprek gaat met je publiek. Wat willen ze weten, wat leeft er onder de verschillende bevolkingsgroepen, waar heeft je publiek vragen over? Welke ideeën leven er maar vooral ook: welke oplossingen voor problemen heeft jouw publiek zelf al bedacht? Als journalist maak je voor, maar ook zeker met behulp van je publiek belangrijke goed onderzochte journalistieke producties. Hier komt het speerpunt van onze opleiding goed naar voren: constructieve journalistiek.
Afstudeerproductie
Je sluit de hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle af met een korte periode op een nieuwsredactie waarbij je aantoont onder tijdsdruk journalistieke nieuwsverhalen te kunnen maken. Verder doe je onderzoek en maak je een eigen afstudeerproductie. Met deze eindproductie laat je aan ons zien dat je zelfstandig een onderwerp diepgaand kunt researchen en tot een creatief journalistiek verhaal kunt uitwerken. Vorm en inhoud zijn vrij. Jij laat met je eindproductie zien wat voor journalist jij bent. Zo toon je aan dat je na 4 jaar studeren helemaal klaar bent voor de journalistieke praktijk.
Je eindproductie afgerond? Gefeliciteerd! Dan heb jij je hbo-diploma op zak. Je mag jezelf nu Bachelor of Arts noemen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Wat doe je in de praktijk? Ook daar duik je volop het nieuws in en zoekt de verhalen achter het nieuws. Je doet mee aan praktijkweken, gaat op studiereis, loopt stage, freelancet en je ontmoet topjournalisten gastcolleges en redactiebezoeken en Uitgelicht.
Werken met mediaprofessionals
Tijdens je hele studie werk je zoveel mogelijk praktijkgericht. Niet alleen in praktijkgerichte opdrachten – we halen vaak mediaprofessionals naar de opleiding voor gastcolleges of om praktijkweken te begeleiden en producties te beoordelen. Je krijgt les van docenten die zelf in de journalistiek werkzaam zijn of dat lang zijn geweest. Al vanaf het eerste jaar krijg je de optie om als freelancer aan de slag te gaan. En tijdens de stage ervaar je hoe het is om op een redactie te werken.
Redactieruimtes, radio- en tv-studio's
Uitzendingen verzorgen en verslaggeving doen gebeurt ook op de campus zelf. Wij hebben voor jou alle faciliteiten waarmee journalisten in de praktijk werken, zoals opmaakapparatuur, redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s.
Correspondent in het buitenland
Je gaat mee in het tweede jaar met een groep medestudenten naar een land van keuze en ga daar een weekje aan de slag als journalist. Je kunt ook in het buitenland stage lopen of studeren.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Journalistiek: Nieuwsberichten en nieuwsverhalen maken en Journalistiek interviewen Crossmediale journalistiek Stage Publieksgerichte journalistiek Schriftelijk en mondeling communiceren Creatief denken en schrijven Vrije ruimte Afstudeerfase Oriëntatie op het werkveld Multiculturalisme en levensbeschouwelijke diversiteit Sociaal-culturele ontwikkelingen, Economie en politiek Internationale oriëntatie Onderzoek Engels Grafische en audiovisuele middelen Journalism studies en onderzoek -
Speerpunt van de opleiding Journalistiek bij Windesheim
Onze hbo-opleiding Journalistiek onderscheidt zich door de nadruk op constructieve journalistiek. Ook vragen we je na te denken over wat journalistiek betekent in een maatschappij en welke rol jij wilt gaan spelen als journalist. We leiden je op tot een ‘reflectieve professional’, oftewel een professioneel journalist die nadenkt over waarom hij/zij wat doet en voor en met welk publiek. Nadenken over normen en waarden, je eigen (voor)oordelen en je visie op journalistiek zijn hier belangrijke onderdelen van.
Wat is constructieve journalistiek
Steeds meer journalisten en redacties houden zich bezig met constructieve journalistiek. Een manier van werken die bewust kijkt naar de verschillende visies en perspectieven die er in de samenleving zijn over onderwerpen. Constructieve journalistiek richt zich niet alleen op de problemen in de samenleving, maar kijkt ook naar de oplossingen die er door burgers, experts, bestuurders worden aangedragen. Zo proberen journalisten een completer beeld van de wereld te schetsen. Volgens ons blijft de waakhondfunctie van de journalist zeer belangrijk. Maar als journalisten alleen kritiek leveren om het kritiek leveren, raakt het publiek gepolariseerd of haakt zelfs af (nieuwsontwijking).
-
Jaar 1: de basis leggen
Toelating en aanmelden
Highlights Journalistiek
- Journalistiek bij Windesheim onderscheidt zich door de focus op constructieve journalistiek en aandacht voor crossmediale skills en diepgaande research.
- Een goede journalist word je door te doen. Daarom staan er praktijkweken, studiereizen, stage, opdrachten en ontmoetingen met topjournalisten op je rooster.
- De opleiding heeft eigen redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s.
- Specialiseer in een richting die jij leuk vindt. Je bepaalt vaak zelf de onderwerpen van je producties, en kies zelf een stage- en afstudeerplek uit.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Journalistiek
Benieuwd waar jij straks je lessen Journalistiek gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, gebouw X, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Na je opleiding Journalistiek
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Journalistiek.
-
-
Beroepen
Van online redacteur tot camerajournalist. Van nieuwsjager tot onderzoeksjournalist. Wat staat er straks in jouw bio? Je kunt je tijdens de hbo-opleiding Journalistiek je eigen uitstroomprofiel kiezen. Dat kun je doen door de onderwerpen die je kiest en je er daardoor in specialiseert, maar kan ook op technisch gebied. Een greep uit je opties:
- Verslaggever
- Onderzoeksjournalist
- Bureauredacteur
- Aanjager vernieuwing op een nieuwsredactie
- Programmamaker
- Beeldredacteur
- Tekstschrijver bij een tekstbureau of webredacteur
- Freelancer voor uiteenlopende media
-
Werkveld
De journalistiek is een vak dat veel uitdagingen biedt. Of je er nu voor kiest om op een nieuwsredactie van een dagblad te werken of juist liever online naar de journalistieke vernieuwing op zoek gaat. Met alle kennis en skills die wij je in de opleiding bijbrengen ben je niet alleen aantrekkelijk voor het snel veranderende werkveld. Ook allerlei overheidsinstellingen en de ngo’s weten hoe waardevol een journalistiek geschoolde professional voor hen kan zijn.
Ruim 55% van onze studenten vindt werk in de journalistiek: bij radio- of tv-programma's, kranten, productiebedrijven en nieuwssites. Tussen de 35% en 40% van de studenten ontdekt dat ze hun vaardigheden ook ergens anders kunnen inzetten. Zij gaan bijvoorbeeld werken bij de overheid of bij ngo's als voorlichter of voor communicatiebedrijven. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Journalistiek? Studeer door en ga voor een (universitaire) master. Bijvoorbeeld de master Journalistiek die wij samen met de VU hebben ontwikkeld! Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) vind je nog veel meer mogelijkheden. Alvast een voorzetje van ons:
- Master Journalistiek
- Master Politicologie
- Master Amerikanistiek
- Master Film- en Televisiewetenschap
- Master Bestuurskunde
- Master Communicatiewetenschappen
-
Beroepen
Baankans
81%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.240,-
bruto, op basis van 32 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
2 september 2024
Introductie
Van 26 tot en met 28 augustus 2024 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de voorzieningen op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Laptopadvies Download flyer(opent in nieuw tabblad)