Ben je nieuwsgierig naar de doelgroep en wil je weten wat hen beweegt, zodat jij met jouw communicatie hier het beste op in kunt spelen? Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou.
Je kunt hier al jouw creativiteit in kwijt. Je leert: bloggen, vloggen, (web)content creëren en vormgeven. Jij kunt na jouw studie solliciteren op functies zoals; communicatieprojectmanager, communicatiemedewerker (-of adviseur), communicatiecoach, communicatieanalist, contentontwikkelaar of bijvoorbeeld woordvoerder.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Communicatie
In het communicatievak is geen dag hetzelfde. En dat is bij je opleiding dus ook niet aan de orde! Je maakt kennis met alle onderdelen en kneepjes van het vak. Deze opleiding zit vol praktijkopdrachten, die jou de bagage meegeven om in te springen op een snel veranderende communicatiewereld.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je begint met het vergroten van je kennis over jouw toekomstig werkveld in het project Werkveldoriëntatie. Verder richt je je op verschillende pijlers van het communicatievak, zoals: de middelen en strategie. Je maakt zelf content en buigt je over: vormgeving, webcontent, fotografie en audiovisuele producties. Tools die je straks nodigt hebt om een merkimago in tekst, beeld te vangen en die je helpen te overleggen met (web)designers, fotografen. Jij bent de bruggenbouwer tussen de organisatie en haar stakeholders. Komt er een crisis of verandering aan? Jij verdiept en ervaart hoe een organisatie dit het beste kan aanpakken.
Strategie
Communicatie is meer dan content alleen: want wat is nu precies de strategie achter jouw verhaal? Je gaat aan de slag met:
- interne communicatie
- marketingcommunicatie
- organisatiecommunicatie (imago en identiteit).
Je kijkt ook naar het grotere plaatje. Daarom volg je vakken als: onderzoek en maatschappelijke impact. Door jouw onderzoekend vermogen en ethisch besef kom je tot de meest waardevolle beroepsproducten. Jouw studieloopbaanbegeleider is er voor alle vragen.
Communicatievaardigheden
En leren communiceren? Dat staat uiteraard óók op je rooster tijdens de opleiding. Van presenteren tot adviseren én van Engels tot Nederlands. Jij wordt met al die skills in huis een mediawijze gesprekspartner voor organisaties. Je weet precies wanneer én hoe je een passend communicatieadvies geeft.
Van studeren tot creëren
In het eerste jaar leer je jouw toekomstig werkveld kennen en verdiep je je in grafische vormgeving, audiovisuele technieken en schriftelijke communicatie. Binnen jouw toekomstig werkveld is het belangrijk dat je weet wie de doelgroep is voor wie je iets ontwikkelt. Hoe je de doelgroep kan leren kennen, dat leer je natuurlijk ook. Opdrachten zijn zowel individueel als in projectvorm. Je begint dus al gelijk met het ontwikkelen van échte communicatieadviezen en -middelen voor vaak echte opdrachtgevers!
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Het tweede en derde jaar staan in het teken van verdieping en praktijk. Tijd voor echte opdrachten uit het bedrijfsleven. De eerste helft van het tweede jaar ben je vooral bezig met online communicatie. Je leert hoe je via websites en social media je doelgroepen bereikt en gaat aan de slag met onderzoek en communicatievaardigheden, zoals het schrijven van wervende teksten of maken van gave video’s. Ook is er aandacht voor jouw ontwikkeling als waardevolle communicatieprofessional.
Stage
In het tweede of derde jaar loop je een halfjaar stage. Je gaat dan in een bedrijf werken en krijgt zo een goed beeld van hoe jouw werk er straks uit kan gaan zien.
Projectbureau COMNOW
Bij de opleiding Communicatie hebben we een eigen projectbureau: COMNOW. In projectgroepen werk je in leerjaar drie met andere studenten aan leuke projecten van échte opdrachtgevers.
Specialisatie: de minor
Ergens in jouw tweede of derde jaar kies je een minor. Een halfjaar volg je vakken en draai je mee in projecten die jij leuk vindt of waar je talent voor hebt. Ben je goed in organiseren? Kies onze minor Event Management. Vind je fondsenwerving interessant? Doe de minor Fundraising, Grantmaking & Sponsoring. Hou je van creëren? Volg dan de minor Creatie en Design. Maar er zijn er nog veel meer! Je kunt ook een halfjaar lang in het buitenland gaan studeren of een halfjaar een minor volgen bij een andere hbo-opleiding in Nederland.
-
Jaar 4: afstuderen
Er staat je in het vierde jaar van jouw hbo-opleiding Communicatie nog één ding te doen: afstuderen. Je bent dit jaar vooral aan het werk bij een bedrijf dat je zelf hebt gekozen om mooie beroepsproducten te realiseren. Dit doe je al in de functie of rol die jouw voorkeur heeft! Denk hierbij aan; communicatieadviseur, communicatie concept- of contentontwikkelaar, communicatieprojectmanager, communicatieanalist of bijvoorbeeld woordvoerder.
Afstuderen
Je laat zien wat je 4 jaar lang bij ons geleerd hebt. Natuurlijk coachen wij jou terwijl je bij het bedrijf aan het werk bent.
Jouw hbo-diploma in zicht
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van je begeleidende docent en tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je Bachelor of Arts noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Hoezo is iets trending op X en wat werkt op Insta? Het geheim van communiceren vind je niet alleen in boeken. Je leert het vak dus ook in de praktijk. Je werkt aan projecten voor opdrachtgevers, loopt stage en studeert af bij een organisatie. Met die mix van kennis, vaardigheden en praktijkonderwijs stomen wij je klaar voor het vak.
Stage
Het tweede of derde jaar loop je een halfjaar stage. Je kiest zelf waar. Je wordt begeleid door een echte professional van wie je het communicatievak in de praktijk afkijkt. Spieken mag! Je ontdekt er het reilen en zeilen van organisaties en wat daar dagelijks bij om de hoek komt kijken. Je voert een opdracht uit, waarmee je laat zien wat je tot nu toe geleerd hebt.
Praktijktips
Tijdens je studie werk je al direct samen met opdrachtgevers uit de praktijk. Dit doe je met je medestudenten vanuit onze community-ruimtes. Zo maak je kennis met echte communicatievraagstukken. Je voert meerdere projecten uit. Denk aan:
- interne communicatie
- online communicatie
- marketingcommunicatie
- public relations
- crisiscommunicatie.
Je krijgt naast tips van je docenten dus ook veel tips en trucs van je opdrachtgevers.
Studeren in het buitenland
Wil je jouw skills in het buitenband verbeteren en weten hoe je communiceert in een ander land en in een andere taal? Je kunt met een stage of minor je eigen grenzen verleggen en een periode in het buitenland studeren én communiceren.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van welke modules je bij ons volgt.
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Werkveldoriëntatie (project) Online Communicatie Werken voor ons projectbureau COMNOW Analyse en onderzoek Communicatieaanpak Communicatie en omgeving Een stage of minor Ontwikkelen en adviseren over communicatiebeleid Grafische en AV-vaardigheden Waarde(n)volle communicatieprofessional Persuasieve communicatie Doelgroepen (project) Datagedreven onderzoek Communicatievaardigheden Koopgedrag Concept, copy en design Keuzevak concept en creatie: storytelling of conceptontwikkeling Schriftelijke communicatie Engels Engels Communicatiecampagne Een stage of minor Spelling en formuleren Corporate communicatie en zakelijk Engels De waardevolle communicatieprofessional Mondelinge communicatie Afstudeeropdracht Duurzaamheid Crisis- en verandercommunicatie Onderzoek -
Flexibel studeren: een eigen leerroute voor elke student
Wil jij een studie die perfect aansluit bij jouw talenten, interesses én persoonlijke situatie? En ben je op zoek naar een opleiding die je voorbereidt op een wereld die continu verandert? Bij de opleiding Communicatie, die bekend staat om persoonlijk, betrokken en praktijkgericht, kun je flexibel studeren. Dat betekent dat je zelf kiest hoe jouw leerroute eruitziet. Ontdek de mogelijkheden:
Wat wil jij leren?
Jij bepaalt de accenten in jouw studie. Verdiep je in onderwerpen die passen bij jouw persoonlijke en professionele groei binnen het communicatievak. Kies bijvoorbeeld een inspirerende minor (een keuzemodule), werk mee aan uitdagende projecten, loop stage of richt je afstudeeropdracht volledig op jouw droombaan in de communicatie. Alles draait om jouw gewenste beroepsrol!
Waar wil jij leren?
Wil jij een minor bij een andere opleiding volgen (of bij andere hogeschool) of zelfs een avontuur in het buitenland? Het kan allemaal! Kies de leeromgeving die jou het meeste uitdaagt en inspireert.
Hoe en wanneer laat jij je kennis zien?
Presenteren, een toets maken of een portfolio samenstellen? Bij sommige onderdelen kies jij zelf hoe en wanneer je laat zien wat je hebt geleerd. Zo studeer je op een manier die bij jou past.
Studeren in jouw tempo
Of je nu sneller wilt afstuderen of wat meer tijd nodig hebt, bij Windesheim bepaal jij jouw eigen tempo. Heb je al eerder een (hbo-)opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of heb je al werkervaring in het communicatievak en beroepsproducten die je kunt laten valideren? Samen stellen we een studieroute op maat voor je op.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Tijdens een crossmediale projectweek wordt je klaargestoomd voor de hectiek rondom campagnes.
- We hebben een eigen projectbureau: COMNOW. Hier ga je aan de slag voor echte opdrachtgevers.
- In het tweede jaar volg je een interdisciplinaire minor, waarin je samenwerkt met studenten van andere opleidingen.
- Jouw interesses zijn leidend. Kies bijvoorbeeld voor een stage in het buitenland en/of verdiep je in eventmanagement of fondsenwerving.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Communicatie
Benieuwd waar jij straks je lessen Communicatie gaat volgen? Check dan eens de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. Meer sfeer proeven? Bekijk de video die we van gebouw X hebben gemaakt. En ontdek #COMNOW, het leer- en werkbedrijf van de opleiding Communicatie(opent in nieuw tabblad). Ze hebben ook een eigen studievereniging.
Studentenstad Zwolle Instagram COMNOW(opent in nieuw tabblad) Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je opleiding Communicatie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Communicatie.
-
-
Beroepen
Jij kunt met je communicatiediploma alle kanten op. Want communiceren doet iedereen én in elk bedrijf. Het communicatievak is dus breed en divers. Hierbij de meeste voorkomende functies die studenten naar deze opleiding bekleden:
- Communicatieadviseur
- Communicatieonderzoeker of -analist
- Concept- en contentontwikkelaar
- Projectplanner
- Woordvoerder of lobbyist
- Coach
-
Werkveld
Van persberichten schrijven tot beurzen organiseren. Met jouw hbo-diploma Communicatie heb jij de juiste skills op zak om in allerlei functies voor tal van organisaties aan de slag te gaan. Je start dan als communicatiemedewerker, maar kunt snel doorgroeien in een rol als seniormedewerker of als adviseur.
Jij zet straks verkoopcampagnes op. Of schrijft bij een communicatiebureau persberichten, organiseert events of adviseert bij het bouwen van een nieuwe website. Of denk eens aan een job als crossmediale consultant. Jij bedenkt allerlei communicatieconcepten, adviseert over de middelen en regisseert het proces eromheen. Als gesprekspartner van fotografen, dtp'ers, copywriters en drukwerkbegeleiders hoef jij je geen moment te vervelen!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Communicatie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo'n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Communicatiewetenschappen
- Master Communicatie en organisatie
- Master Communicatie- & Informatiewetenschappen
- Master Communicatie, Beleid en Management
- Master International Business Communication
- Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media
-
Baankans
84%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.335,-
bruto, op basis van 36 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken, excursies (€ 300,- in het eerste jaar) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)