Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Laptopadvies Communicatie

Banner image
Laptop

De opleiding Communicatie (in Almere en Zwolle) heeft specifieke richtlijnen voor een laptop. Je gaat in het eerste jaar namelijk al aan de slag met grafische vormgeving, video- en audiomontage.

Laptop

Heb je al een recente laptop, koop dan niet meteen een nieuwe. Mocht blijken dat de laptop niet voldoet, dan kan je later (eventueel in overleg met de technisch instructeur) alsnog een nieuwe kopen. Omdat je de laptop gebruikt je ook voor zwaardere taken als dtp-werkzaamheden en videobewerking, raden we in ieder geval een systeem aan dat:

  • Een minimaal werkgeheugen van 16 GB heeft.
  • Software als Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator en Premiere Pro goed kan laten draaien.
  • Een webcam en microfoon heeft (om online onderwijs te volgen en om online toetsen af te leggen).

Het is aan jou of je een MacBook of Windows-laptop gebruikt. De opleiding heeft een praktijklokaal waar een aantal iMacs met Adobe CC staan, maar het gebruik hiervan zal beperkt zijn.

Beeldscherm

Een laptop met een klein scherm is makkelijk mee te nemen en heeft een langere accuduur. Een groter scherm met een goede resolutie is fijner werken. Kies een beeldscherm dat voor jou prettig werkt. Als je thuis je laptop op een grotere monitor kunt aansluiten, volstaat 15,6 inch.

Batterij

Kies een laptop met een goede batterijduur. In de meeste collegezalen is het aantal stopcontacten beperkt.

Uitgangen/aansluitingen

Om te presenteren heb je soms een beamer of tv-scherm nodig. Windesheim heeft hiervoor VGA- en HDMI-aansluitingen bij deze apparatuur hangen. Daarnaast zijn USB- en audio-uitgangen aan te raden, zodat je de tv-schermen als digiboard kan gebruiken. Mocht jouw laptop dit niet hebben, dan kun je gebruik maken van verloopstukjes (VGA/HDMI/DP-HDMI of USBC-HDMI). Bekijk dit als je op school bent. Je kunt dan ook checken wat de opleiding al te bieden heeft, voordat je zelf van alles aanschaft.

Software

Software

Voor de zomervakantie ontvang je de inloggegevens van je student-account. Hiermee kun je op verschillende sites inloggen voor gratis en afgeprijsde software. Denk aan:

Er is een kans dat studenten van de opleiding Communicatie een licentie voor Adobe CC krijgen. We zijn hierover nog in onderhandeling. Wacht dus nog even met aanschaffen van Adobe CC tot wij meer weten.

Faciliteiten

De opleiding heeft een goede basisvoorraad aan faciliteiten, maar het kan zijn dat je
zelf aanvullende eisen stelt of andere wensen hebt. Onderzoek tijdens het eerste jaar wat de opleiding al te bieden heeft, voordat je zelf van alles aanschaft.

De opleiding heeft een aantal DSLR-canon camera’s met verschillende lenzen, statief, microfoons en enkele mojo-sets. Deze kun je onder andere voor het vak audiovisuele vaardigheden lenen.