Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik kies mijn eigen pad en wijze van leren

Isabella Albergati eerstejaars, Communicatie via Windesheim Business College
Banner image

Ik ben Isabella, zeventien jaar oud en ik zit in het eerste jaar van de opleiding Communicatie. Ik volg deze opleiding via Windesheim Business College (WBC). Dit is niet een studie, maar een leerwijze. Bij WBC kun je op jouw eigen manier studeren. Voordat ik op Windesheim zat, heb ik havo afgerond.

Dezelfde stof, maar jij bepaalt hoe je leert

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat de onderdelen van communicatie mij het meeste aanspraken. Ik wist toen al dat ik dat via WBC wilde doen. Daar had ik al eerder van gehoord op een open dag. Dit sprak mij direct aan! Het leek mij leuk, omdat WBC ondanks dat het echt heel anders is, wel de ruimte geeft voor een eigen invulling van de opleiding. De stof is hetzelfde als bij de reguliere opleiding communicatie, maar bij WBC mag jij zelf bepalen hoe je die stof gaat leren.

Huisstijl ontwikkelen voor mijn eigen bedrijf

Ik ben de eerste periode dan ook begonnen met een brainstorm over het opzetten van een eigen bedrijf. Toen ik een idee had waar ik enthousiast over was heb ik dit verwerkt in een leerplan. Dit is een plan dat je voorlegt bij de leercoaches waarmee je laat zien dat je echt wat gaat leren met je idee.

Belangrijkste hierbij is dat je beroepsproducten aan gaat tonen, dus onderdelen op hbo-niveau, dit kan zijn een analyse, advies, ontwerp, fabricaat of handeling. Ik ga naar aanleiding van mijn leerplan verschillende dingen inleveren. Een ondernemingsplan, een marketingplan, een kostprijsberekening, een ontwerp van de huisstijl en mogelijke logo’s voor een bedrijfje wat ik wil beginnen. Ik ben vrij in het behalen van de leerdoelen, dus ik kan dit op mijn eigen tempo doen. Voor mijn eigen bedrijfje ga ik een product produceren. De beroepsproducten die ik oplever zijn gericht op communicatie. Het is dus niet zo dat je per se een communicatiebureau hoeft op te richten. Je bent hierin als student vrij, als je maar beroepsproducten op hbo-niveau kan aantonen die aansluiten bij de richting die je hebt gekozen (in mijn geval communicatie).

Ik kan er voor kiezen om sommige onderdelen te volgen via colleges zoals studenten dat doen die geen WBC volgen. Dat doe ik alleen als ik denk dat dat wat extra’s toevoegt. Vaker kies ik mijn eigen pad en wijze van leren.

Vragen die ook in het echte leven spelen

Daarnaast heb je bij WBC ook de hackathons. Dit was een hele leerzame, leuke ervaring. Wij hebben van vier verschillende bedrijven een vraagstuk gekregen. Het vraagstuk was hoe de bedrijven zich in twee maanden tijd in een geheel nieuw bedrijfspand zouden kunnen huisvesten. (Niet zo zeer bouwkundig, maar wat zijn slimme manieren om sneller een nieuw bedrijfspand te realiseren). Wij hebben twee dagen de tijd gekregen om dit in groepjes op te lossen. De eigenaren van de bedrijven waren deze dagen ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Het leuke van een hackathon vind ik dat de gestelde vraag, een vraag is die in het echte leven ook een rol speelt . De bedrijven zullen ook echt wat met je antwoord of advies gaan doen. Dat motiveert mij.

Veel vrijheid

Deze manier van studeren werkt super goed voor mij. Ik merk dat ik veel makkelijker aan de slag ga, omdat ik er heel enthousiast word van mijn eigen leerplan; een product ontwikkelen voor mijn eigen bedrijf. Soms is de hoeveelheid vrijheid, mede door de coronasituatie, best een uitdaging. Maar het bevalt echt heel goed. Je moet als WBC-student goed met vrijheid kunnen omgaan. Maar zelf merk ik wel dat ik gemotiveerder ben, omdat ik zelf kan beslissen op welke manier ik wil leren. Volgende periode wil ik graag ook wat vakken gaan volgen, zoals studenten die geen WBC doen. Dit zodat ik ook weet hoe dat is.

Er is altijd een leercoach bij wie ik terecht kan

Ik vind het zowel het leukst als het lastigs dat ik mijn eigen draai aan deze studie kan geven. Als je eenmaal op gang bent is het echt heel leuk. Soms heb ik geen inspiratie heb, kan ik vastlopen. Gelukkig kan ik dan altijd om hulp vragen. Er zijn meerdere leercoaches wie je kan vragen om hulp. Leercoaches helpen studenten ieder op hun eigen expertise. Sommige leercoaches hebben bijvoorbeeld werkervaring in de marketing, andere in HRM. Zo is er altijd wel een leercoach bij wie ik terecht kan voor een vraag. Ook helpen de leercoaches mij met inzichtelijk maken wat mijn leerwens precies is. Ik weet dat ik altijd contact op kan nemen als er wat is, dus dat is een fijn idee.

Ik ga later veel hebben aan de manier van leren

De opleiding past tot nu toe goed bij mij. Ook wel logisch, omdat ik alles op mijn eigen manier kan doen. Ik weet nog niet goed wat ik later wil. Wel lijkt het mij leuk om te gaan ondernemen, maar hoe en wat weet ik ook nog niet precies. Wel weet ik zeker dat ik heel veel ga hebben aan de manier van leren die ik nu via WBC doe.

Praat op (online) open dagen veel met studenten over hun ervaringen. Maak studiekeuzetesten en laat je vrienden/familie deze over jou invullen.  Op die manier kom je er vanzelf achter wat bij je past. Als jij goed verantwoordelijkheid kan nemen en ervan houdt om jezelf uit te dagen raad ik je Windesheim Business College zeker aan!