Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Tweede plaats voor Lindi en Stan met "de wisselstrook"

Lindi Bos en Stan Smit VIO-afstudeerprijs 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / tweede plaats voor de wisselstrook

Studenten Lindi en Stan van de opleiding Civiele Techniek hebben de tweede prijs gewonnen in de VIO-afstudeerprijs met hun onderzoek naar de wisselstrook! VIO staat voor Vereniging Infra Ontwerp en focust zich op de infrastructuur binnen Nederland. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het steeds drukker wordt op de weg. Ook is er op sommige wegen sprake van een zogeheten ‘tidal-flow’, waarbij de weg ’s ochtends de ene kant op, en ’s avonds de andere kant op, heel druk is. Lindi en Stan bedachten een oplossing: de wisselstrook!

De wisselstrook is een strook die zoals de naam al zegt, kan wisselen van weghelft. Dit betekent dat met deze strook, afhankelijk van op welke weghelft de drukte erom vraagt, een extra strook geopend kan worden. De wisselende drukte heeft vaak te maken met woon-werkverkeer dat ’s ochtends naar werk toe gaat en ’s avonds vanaf het werk terug naar het thuisfront. Hierom wil je eigenlijk een rijstrook die je afhankelijk van de drukte een paar uur kunt openen en zo gauw de spits opgelost is, weer gesloten kan worden. Tegelijkertijd wil je dit ook aan de andere kant toe kunnen passen wanneer de spits de andere kant op plaatsvindt. Het voordeel van de wisselstrook, is dat er niet permanent een extra strook aan beide kanten toegevoegd hoeft te worden. Dat is handig vanwege het beperktere ruimtebeslag. Lindi en Stan hebben de technische en ruimtelijke inpassing van de wisselstrook bekeken in hun afstudeeronderzoek.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de wisselstrook een passende oplossing kan zijn voor de drukte op de weg en daarom is dit idee beloond met een tweede plaats. Gefeliciteerd Lindi en Stan!