Je werkt in de bouwsector en wilt de volgende stap zetten in je carrière. Met de duale opleiding Bouwkunde in Almere combineer je werk met een hbo-studie.
Je leert over onder andere duurzaam bouwen, projectmanagement en BIM (Bouw Informatie Model/Management). Deze kennis pas je direct toe bij een bouwbedrijf waar je aan de slag gaat. Van bouwtechniek en constructie tot materiaalkunde en stedenbouw: met deze duale studie word jij een toekomstbestendige bouwexpert.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Bouwkunde duaal
De duale opleiding Bouwkunde biedt flexibiliteit om naast werk of andere verplichtingen waardevolle kennis, vaardigheden en tools te vergaren. Werk 3 dagen bij een leerwerkbedrijf en ga 2 dagen per week naar school (maandag en dinsdag). Bereid je voor op die volgende stap!
-
-
Overzicht studie
Dit is bijzondere opleiding Bouwkunde. Een groot deel van wat je moet leren, leer je namelijk direct in de praktijk. Daarnaast staat duurzaamheid en ondernemen bij alles wat je doet centraal.
Combineer werken en leren
Theorie en praktijk zijn in deze duale opleiding goed op elkaar afgestemd. Je gaat 3 dagen aan het werk bij je leerwerkbedrijf in de bouw en je zit 2 dagen op school. Op school leer je de theorie en werk je aan projecten. Op je leerwerkplek voer je opdrachten en onderzoeken uit. Daarnaast ben je bezig met de dagelijkse werkzaamheden binnen het (bouw)bedrijf. Hierdoor ontwikkel je tijdens je opleiding een professionele werkhouding en leer je je toekomstige beroep goed kennen.
Modellen maken via BIM
Deze opleiding Bouwkunde loopt voorop op het gebied van BIM (Bouw Informatie Model/Management). Al in de eerste week start je met het maken van 3D-modellen. Je leert hoe je gebouwen in 3D documenteert en hoe je samenwerkt via BIM. Modellen van de architect, constructeur en installatiedeskundige wissel je via BIM uit en stem je op elkaar af. Hierdoor werk je op een efficiënte manier samen en voorkom je vroegtijdige bouwfouten.
Er is een BIM-server aanwezig. Zo kun je tegelijkertijd aan het BIM-model werken op meerdere locaties. Met je studiegenoten werk je zo heel flexibel vanuit huis aan hetzelfde 3D-model van je project.
Toetsing en portfolio
Vanaf het eerste jaar toetsen we je kennis met mondelinge en schriftelijke opdrachten. We evalueren regelmatig je voortgang aan de hand van je portfolio. Je werkt hier in je hele opleiding aan. In dit naslagwerk verzamel je opdrachten, verslagen en onderzoeksresultaten. Zo laat je zien wat je hebt geleerd en hoe je dat hebt aangepakt.
Voor wie?
Deze opleiding is bij uitstek geschikt als je al het een en ander weet van bouwkunde. Bijvoorbeeld doordat je hier tijdens je mbo-opleiding al de basis voor hebt gelegd. Daarnaast wil je deze competenties graag uitbreiden en upgraden aar hbo-niveau. Dit doe je graag deels in de praktijk en deels op school.
Gezamenlijk eerste jaar
Het eerste jaar van deze duale bacheloropleiding volg je samen met alle studenten van de 2-jarige Associate degree Bouwkunde. Na het eerste jaar maak je dan een keuze welke richting je op gaat.
-
Jaar 1: de basis leggen op hbo-niveau
Je hebt op het mbo de basis gelegd en weet al veel van bouwkunde. En nu zet je die extra hbo-stap. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met het analyseren van bestaande duurzame gebouwen. Je leert in het eerste jaar over bouwregelgeving, projectmanagement en technisch tekenen. Vakken die op je rooster staan, zijn:
- Bouwfysica en installaties
- BIM (3D-modelleren)
- Projectmanagement
- Bouwmanagement
- Duurzaam bouwen
- Constructieleer en mechanica
- Bouwtechniek en constructies
- Nederlands
- Engels
- Wiskunde
Vaardigheden
Naast alle theorie, oefen je ook praktische vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe je samenwerkt aan een model op basis van BIM. En hoe je conceptueel en analytisch denkt, en complexe situaties overziet. Ook werk je aan jouw communicatieve en sociale vaardigheden.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2: verdieping en profiel kiezen
In het tweede jaar duik je dieper de theorie in. Je creëert meer in- en overzicht in bouwtechniek, bouwmanagement, constructie en materiaalkunde. Daarnaast is meer ruimte voor toegepast onderzoek, experimenten, berekeningen en proefnemingen. Ook is er veel aandacht voor ethiek. Hoe ga je om met bouwfraude? Maak je wel of geen gebruik van biocomposieten?
Kies een profiel
Aan het eind van het tweede jaar kies je een uitstroomprofiel:
Design – Initiatief & Ontwerp
Dit profiel bereidt je bijvoorbeeld voor op een baan bij een architectenbureau of bij een bouwadviesbureau. Of ga aan de slag als projectontwikkelaar. Je geeft vorm aan of je denkt mee over ontwerp en uitvoering.
Build – Advies & Realisatie
Als een baan als constructeur, aannemer, installatieadviseur, installateur of bouwfysisch adviseur je wel wat lijkt, is dit profiel een optie. Om goed te bouwen, moeten we materialen en middelen slim organiseren. Je zoekt uit, rekent en denkt mee over kosten, constructies, bouwfysica en energieprestatie of regelgeving.
Maintain – Management & Beheer
Wist je dat faalkosten in de bouw zo'n 5 tot 13% van de omzet bedragen, tegenover een winst van 2%? Dan begrijp je wat goede communicatie doet. Met dit profiel ga je richting beleidsniveau (planologie, stedenbouw) bij woningcorporaties, in gebieds- en projectontwikkeling, verkoop- en bewonersbegeleiding of bouwmanagement.
-
Jaar 3: Minor en Comakerships
In het derde jaar kies je een minor, een onderwijsprogramma van een halfjaar. Met zo’n minor geef je verdieping of juist verbreding aan jouw opleiding. Je kunt ook bij andere hogescholen een minor kiezen of naar het buitenland gaan.
Minor Smart World
In Almere kun je een minor Smart World volgen. De wereld om ons heen wordt alsmaar slimmer. En steeds meer dingen worden uitgerust met sensoren en/of apps en verbonden met elkaar en/of het internet. Ze werken slim samen met elkaar én met ons. De hoeveelheid data die mensen, sensoren en databases met elkaar uitwisselen, verdubbelt elke 2 jaar.
Ook jij krijgt in je vak te maken met deze Smart World. Wil jij kunnen meepraten vanuit je vakgebied? Of heb je interesse in innovaties, start-ups of de ontwikkeling van nieuwe producten/services? Dan is deze minor iets voor jou.
Comakerships
Om praktijkervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen, werken we in Almere met Comakerships. Dit zijn echte opdrachten voor jouw leerwerkbedrijf. In jaar drie en vier lever je een plan, ontwerp of advies op waar jouw leerwerkbedrijf écht iets aan heeft.
Voorbeelden van Comakerships
- Hoe zet je het duurzaamheidskenmerk BREEAM in bij het bouwen van een duurzame woning?
- Hoe ga je tijdens het bouwproces om met omwonenden?
- Hoe ga je binnen de bouw om met afvalstromen?
- Hoe kun je een BIM-tool integreren in het calculatieproces (zo maak je op efficiënte wijze bouwkosten inzichtelijk)?
- Wat zijn voor een aannemer de kosten en baten van Lean bouwen? Lean bouwen is het efficiënt gebruikmaken van tijd, materialen en productieprocessen met als doel kostenbesparing en het voorkomen van verspilling.
-
Jaar 4: afstuderen
Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, ofwel een groot Comakership. Hiermee toon je aan dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt ontwikkeld om aan de slag te gaan als bouwkundige.
Begeleiding
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent, als tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Alles afgerond? Dan ben je klaar om als Bachelor of Science én ingenieur (ing.) de arbeidsmarkt te bestormen.
-
Werkplek
De combinatie opleiding en werk is pittig en intensief. Het voordeel is wel dat theorie en praktijk perfect op elkaar aansluiten. Je werkt 3 dagen in de week bij je leerwerkbedrijf. En 2 dagen per week ga je naar school, op de maandag en de dinsdag.
Intake
We bekijken tijdens een intake of je geschikt en gemotiveerd bent om de studie met een serieuze werkweek te combineren. Deze intake vindt plaats bij je leerwerkbedrijf. Uiteraard laten we theorie en praktijk zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Zo verlies je geen tijd aan overbodige zaken.
Zelf een leerwerkbedrijf vinden
Wil je starten met deze hbo-studie? Dan moet je eerst op zoek naar een leerwerkbedrijf. Jouw kennis en ervaring moeten aansluiten bij zo’n bedrijf waar je leert én werkt. Maar net zo belangrijk is dat je een klik hebt. Dat maakt je studie leuker en interessanter. Je kunt als student zelf op zoek gaan of misschien werk je al bij een geschikt bedrijf.
Leerwerkplek via BouwTalent
BouwTalent(opent in nieuw tabblad) is opgericht door bouwbedrijven en heeft veel contacten met opdrachtgevers in de bouw. Het bedrijf helpt je een match te maken tussen jou en een leerwerkbedrijf. BouwTalent begeleidt je en brengt je in contact met werkgevers in jouw regio. Als BouwTalent een bedrijf voor je vindt, krijg je vanaf het eerste jaar een leer- én arbeidsovereenkomst. Je bent dus gegarandeerd van een inkomen naast je opleiding. Regel je alles via BouwTalent dan bieden ze jou:
- Een leerwerkplek en een gegarandeerd inkomen tijdens je opleiding.
- Een gratis examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA). Hiermee weet je aan welke veiligheidseisen jij en je toekomstige medewerkers moeten voldoen.
- Extra aandacht voor communicatie- en ondernemersvaardigheden door middel van workshops.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Met een havodiploma Cultuur en Maatschappij (CM) ben je niet toelaatbaar.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Met een vwo-diploma Cultuur en Maatschappij (CM) ben je niet toelaatbaar.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Intake bij BouwTalent
Wil je via BouwTalent deze bachelor volgen? Dan ga je daar op gesprek om te kijken of je mag starten. BouwTalent neemt slechts 20 studenten aan per studiejaar. Je kunt je aanmelden via info@bouwtalent-noord.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad). BouwTalent stuurt je vervolgens een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek (intakegesprek). Draag je zelf je eigen leerwerkplek aan, bespreek dit met de coördinator op een van onze voorlichtingen.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Bouwkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Bouwkunde.
-
-
Beroepen
Je bent nu een hbo-professional in de bouw met de titel Bachelor of Science en ingenieur (ing.) op zak. En dit heb je al aangevuld met een flinke portie échte praktijkervaring. De doorgroeimogelijkheden in de bouwsector zijn gunstig. Denk dan aan functies als:
- BIM-tekenaar of -coördinator
- Werkvoorbereider
- Uitvoerder
- Kopersbegeleider
- Inspecteur voor bouw- en woningtoezicht
- Bestekschrijver
-
Werkveld
Jij kunt met je hbo-diploma Bouwkunde op zak aan de slag bij uitvoerende bouwbedrijven, architecten- en stedenbouwkundige bureaus. Maar ook bij adviesbureaus voor constructies of bouwfysica en bureaus voor bouwmanagement. Denk ook eens aan woningbouwcorporaties of aan projectontwikkelaars. En bij gemeentelijke diensten, in de bouwmaterialenhandel en bij toeleverende bedrijven liggen ook nog volop kansen voor na je studie.
De bouwsector zit weer in de lift en dat is positief voor jouw toekomst! Zeker met jouw oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Je kansen op een baan met een goed salaris en mooie doorgroeimogelijkheden zijn dan ook groot.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Bouwkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Architectuur
- Master Construction Management and Engineering
- Deeltijdopleiding Beton en Staal (HTI)
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere masters er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar
Locatie
Gebouw Circus, Stadhuisstraat 18 in Almere
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken à € 500,-. Ook moet je een geschikte laptop hebben.
Highlights opleiding
- De opleiding Bouwkunde is zo opgezet dat je werk en studie combineert, met 16 uur college en zo’n 16 uur zelfstudie per week.
- Je gaat 2 vaste lesdagen naar school en bent 3 dagen aan het werk bij een bouwbedrijf.
- Al in de eerste week start je met het maken van 3D-modellen en samenwerken via BIM.
- Onze docenten kennen je en geven je de begeleiding die jij nodig hebt.
Ook oudere studenten staan als coach voor je klaar. - Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.