De deeltijd en duale opleiding Verpleegkunde in Almere leidt jou op tot een opmerkzame, onderzoekende en vakbekwame hbo-verpleegkundige.
Je leert hoe je werkt vanuit meerdere rollen en hoe je jouw denken en handelen deskundig onderbouwt. Ook ga je aan de slag met het ontwikkelen en toepassen van innovatieve methodes. Je studeert bij ons flexibel, in jouw tempo en naar jouw wensen. Zo houd je zelf de regie!
Bekijk ons volledige aanbod Verpleegkunde opleidingen
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Verpleegkunde
Hoe flexibel kan onderwijs zijn? Ontdek het bij de hbo-opleiding Verpleegkunde in Almere. Jij bepaalt (mede) zelf wat, hoe én in welk tempo je studeert. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Bij de opleiding Verpleegkunde leer je hoe je goede zorg kunt organiseren voor mensen met een ziekte of beperking. Je leert daarin samenwerken met professionals uit andere disciplines. Je onderbouwt keuzes vanuit het best beschikbare bewijs. Evidence Based Practice (EBP) noemen we dat. Ook leer je:
- hoe je kunt kijken naar trends in de zorg
- hoe je goed onderzoek uitvoert
- hoe je een bijdrage kunt leveren aan verbetering en verandering in jouw team.
Modulaire opleiding Verpleegkunde
Bij Verpleegkunde volg je 8 modules van elk 30 studiepunten. In iedere module staat een taakgebied uit het beroep centraal. De inhoud van de modules is samen met het werkveld tot stand gekomen. Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten. Dit ondersteunt je bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen ervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Almere
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Benieuwd naar onze modules? Dat zijn:
- Van contact leggen tot en met verwijzen
- Klinisch redeneren en indiceren
- Signaleren en preventief werken binnen de verpleegkundige context
- Uitvoeren van zorg
- Werken en ondernemen in en vanuit een organisatie
- Multi- en interdisciplinair samenwerken, regie, coördinatie en afstemming
- Profilering van het beroep en bijdrage aan verpleegkundige innovatie
- Persoonlijke professionaliseringsruimte
Opleiding Verpleegkunde iets voor jou?
Onze hbo-opleiding in Almere is geschikt voor:
- verpleegkundigen op mbo-niveau die hun competenties graag willen uitbreiden en upgraden naar hbo-niveau.
- mensen die een carrièreswitch willen maken.
FastSwitch Hbo-V
Heb jij een hbo- of wo-vooropleiding? Dan kun jij deelnemen aan FastSwitch. Dit is een nieuw traject dat je optimaal voorbereidt op je nieuwe werkplek. Wij bereiden je voor op de matching tussen jou en je nieuwe werkgever. Zo kun je binnen korte tijd al volledig mee draaien in je nieuwe functie. Tijdens het intakegesprek zullen we de mogelijkheden met je bespreken.
Beroepsrollen van Verpleegkunde
De beroepsrollen van de hbo-verpleegkundige zijn verwerkt in de leeruitkomsten van de opleiding. Volgens het opleidingsprofiel Bachelor Nursing 2020 zijn de zeven rollen:
- Zorgverlener: dit is de kern van het beroep van verpleegkundige
- Communicator
- Samenwerkingspartner
- Reflectieve professional
- Gezondheidsbevorderaar
- Organisator
- Professional en kwaliteitsbevorderaar
Samenwerking met andere opleidingen
De werkvelden zorg en welzijn groeien steeds meer naar elkaar toe. Denk aan de sociale wijkteams. Daarom werken we intensief samen met:
- Social Work
- Ad Sociaal Werk
- Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE)
Zo leer je al tijdens de opleiding Verpleegkunde over de grenzen van je vakgebied heen te kijken. Je krijgt volop kansen om samen te werken met professionals uit het sociale domein.
Samenwerking met lectoraten
Ook Windesheim-lectoraten zijn actief betrokken bij het onderwijs. Denk aan:
- Gezonde Samenleving
- ICT-innovaties in de Zorg
- Goed leven met dementie
- GGZ en samenleving
- Jeugd en Media en,
- Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg.
Kennis en onderzoeksresultaten komen ten goede aan je opleiding en kun je direct toepassen op je werkplek.
Duur van de studie Verpleegkunde
De opleiding Verpleegkunde in deeltijd of duaal duurt vier jaar. Jij bepaalt bij ons je eigen route. Je kunt bijvoorbeeld versnellen of vertragen. Dit bepaalt dus ook hoelang je studeert. Tijdens het intakegesprek zullen we de mogelijkheden met je bespreken. Daarnaast kun je gedurende de opleiding terugvallen op een studiecoach die jou begeleidt.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb je de titel Bachelor of Nursing op zak.
-
Lesdagen en studiebelasting
Verpleegkunde deeltijd en duaal start in Almere in september en februari. We starten de opleiding met een introductiedag voor alle deeltijd- en duale studenten. Deze dag staat onder andere in het teken van kennismaking en uitleg over de opzet en inhoud van het onderwijs.
Jouw lesdag
De deeltijd- en duale studie Verpleegkunde is zo opgezet dat je privé, werk en studie flexibel mixt. Je hebt in Almere meestal les op maandag en/of vrijdag. Bij het intakegesprek krijg je daar meer informatie over.
Jouw tijdsinvestering
Voor de lesdag, opdrachten en zelfstudie kun je uitgaan van ongeveer 20 uur per week. Daarnaast werk je minimaal 20 uur in de week als verpleegkundige. Hier kun je je beroeps- en hbo-competenties ontwikkelen. Buiten je lesdag om ben je ook welkom op de campus in Almere. Je kunt onze studiefaciliteiten gebruiken en met medestudenten samenwerken.
Intakegesprek en voorbereiding
Door een goed intakegesprek kun je verwachtingen, mogelijkheden, knelpunten en onzekerheden in kaart brengen en doorspreken. Met duidelijkheid over wat je kunt verwachten, is de kans op een succesvol studieverloop groter. Een deeltijdopleiding kan conflict geven tussen privé, studie en werk. De ervaring leert dat een goede voorbereiding op alle fronten het verschil gaat maken. Daarom nemen we daar goed de tijd voor.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Wel moet je 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten behaalt.
-
Flexibel studeren
Jij bepaalt bij deze flexibele hbo-opleiding Verpleegkunde in deeltijd en duaal zélf:
- wanneer je studeert
- welke leeractiviteiten je inzet
- welke vorm van toetsing je kiest
Je leert bij ons op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten van het leren en niet om de wijze waarop die resultaten behaald zijn. Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Versneld Hbo-V
We hebben aandacht voor eerder verworven competenties. Ben je mbo-verpleegkundige of heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan kun je mogelijk competenties al inbrengen via assessments. Je kunt de opleiding op die manier sneller afronden. In het intakegesprek krijg je daar informatie over.
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. Wij hebben onze hbo-opleiding daarom modulair opgebouwd. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten. Maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: met werkervaring of afgeronde opleidingen op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen. Je kunt een onderdeel dan gelijk afsluiten.
- FastSwitch label: met een hbo- of wo-vooropleiding uit een beroep met personeelsoverschot (administratie, vervoer) kun jij de opleiding versneld afronden. Je wordt optimaal voorbereid op je nieuwe werkplek.
Toetsingsvormen
Aantonen dat je een leeruitkomst behaald hebt, kan bij ons op verschillende manieren:
- Je maakt een beroepsproduct (bijvoorbeeld een casustoets of een adviesrapport);
- Je levert bewijs met beroepsproducten uit de praktijk én onderbouwt dit theoretisch (portfolio-assessment);
- Je ontwerpt zelf een toets waarmee je aantoont de leeruitkomsten te bezitten.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiecoach. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, je keuze voor toetsvormen, leeractiviteiten of assessments. Maar ook als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé staat jouw coach voor je klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk. Je hebt meteen toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Jouw leerwerkplek
Jouw eigen (leer)werkplek wordt jouw leeromgeving. Je gebruikt jouw werkplek dus om leeruitkomsten aan te tonen. Je gaat minimaal 20 uur per week als verpleegkundige aan de slag in een zorgsetting. Dit is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan de opleiding. Het is aan jou om werk te vinden in een zorgsetting waar verpleegkundigen werkzaam zijn. Dit kan in de wijk, verstandelijk gehandicapten zorg, psychiatrie, GGD, verpleeghuizen en bijvoorbeeld organisaties voor niet-aangeboren hersenletsel.
Voor carrièreswitchers bieden we onder het erkende FastSwitch label een traject aan dat je voorbereidt op het werken als verpleegkundige. Dit maakt het voor jou makkelijker om een (leer)werkplek te vinden. In deze voorbereiding en tijdens je studie word je begeleid door een FastSwitch-coach.
Kom er achter hoe je aan een geschikte verpleegkunde leerwerkplek komt
Deeltijd of duaal?
Je kunt deze opleiding in zowel een deeltijd- als duale variant volgen. Als je kiest voor de duale variant, dan sluit je een leerwerkcontract af met je werkgever. Met een leerwerkcontract heb je mogelijk ook recht op een OV-kaart en studiefinanciering. Kies je voor de deeltijdvariant, dan sluit je een arbeidscontract af met je werkgever. Alle vragen die je hierover hebt, kun je bespreekbaar maken tijdens je intakegesprek.
-
Werkplekscan
Met een werkplekscan checken we of jouw werkplek voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. De uitgebreide werkplekscan vindt plaats na aanmelding. De scan wordt besproken tijdens jouw intakegesprek en het driegesprek tussen jou, de opleiding en jouw leerwerkplek. De geschiktheid van de leerwerkplek wordt bepaald op basis van:
- werkomgeving
- begeleiding op de leerwerkplek
- werkzaamheden
Werkomgeving
- Je werkt 20 uur per week (on)betaald bij jouw leerwerkplek. Je krijgt hier de mogelijkheid om theorie en de beroepspraktijk te koppelen.
- Je mag deelnemen aan multidisciplinaire en interdisciplinaire overleggen.
- Je hebt toegang tot relevante informatie en mag die gebruiken voor jouw opleiding.
- Je kunt op jouw werkplek een bijdrage leveren aan beleidsmatige ontwikkelingen en/of verpleegkundige innovaties.
Begeleiding op de leerwerkplek
- Je wordt begeleid door een beroepskracht met minimaal een diploma op hbo-niveau. Bij voorkeur hbo Verpleegkunde.
- Jouw leerwerkplekbegeleider is bereid om met jou en jouw studentbegeleider samen te werken én stimuleert werkend leren.
- Jouw leerwerkbegeleider neemt tijdens jouw opleiding deel aan activiteiten van Windesheim gericht op training en uitwisseling van leerwerkbegeleiding.
Werkzaamheden
Je komt op jouw leerwerkplek in aanraking met de volgende werkzaamheden:
- Methodisch handelen: je stelt op basis van het verpleegproces de zorgbehoefte, doelen en interventies vast. Je voert interventies uit, rapporteert en evalueert de zorg methodisch.
- Verpleegkundige zorg regisseren en toewijzen: je voert regie over het zorgproces. Je bewaakt de continuïteit van de verschillende zorgvragen en de effectiviteit van de zorginzet.
- Gezond gedrag bevorderen: je handelt preventief en bevordert gezond gedrag.
- Kwaliteit en veiligheid bevorderen: je verbetert de kwaliteit en veiligheid van de zorg en de veiligheid van zorgverleners.
- Interprofessioneel samenwerken: je werkt interprofessioneel samen om te komen tot de best passende zorg binnen de keten.
- Organisatievraagstukken: je signaleert en analyseert organisatievraagstukken, komt tot oplossingen en begeleidt de verandering.
- Bevorderen van deskundigheid: je bevordert de eigen deskundigheid en die van collega’s.
- Innoveren binnen de beroepspraktijk: je innoveert vanuit verpleegkundig perspectief de beroepspraktijk. Je blijft daarbij in gesprek met belanghebbenden.
- Profileren, positioneren en tonen van leiderschap: je profileert en positioneert je als hbo-verpleegkundige. Je toont leiderschap.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Je dient te beschikken over een (on)betaalde baan in een zorgsetting van minimaal 20 uur per week.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Verpleegkunde
-
-
Beroepen
Na de opleiding ben jij een opmerkzame, onderzoekende en vakbekwame hbo-verpleegkundige. Jouw handelen onderbouw je vanuit het best beschikbare bewijs (Evidence Based Pratice). Je hebt je verdiept in innovatieve methodes en kunt deze toepassen.
Als afgestudeerde ben je in alle werkvelden van de gezondheidszorg inzetbaar als zorgprofessional. Denk aan: ziekenhuizen, ouderenzorg, de ggz, de gehandicaptenzorg en de wijkzorg. Er is een groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen volgens de beroepsvereniging van verpleegkundigen, de V&VN. Je kans op een baan is dus groot.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na hbo Verpleegkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master om verpleegkundig specialist te worden! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Ter voorbereiding kun je tijdens je studie al een premaster volgen. Zo leer je jezelf een wetenschappelijke manier van denken aan en doe je onderzoek. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Advanced Nursing Practice
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Verplegingswetenschappen
- Master Physician Assistant
- Master Zorgethiek en Beleid
- Master Critical Care
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw de Landdrost, Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Je leert in de praktijk en past je kennis direct toe in het werkveld.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
- Gedurende je hele studie kun je rekenen op persoonlijk advies van je studieroutecoach.
- Met een hbo- of wo-vooropleiding kun je via FastSwitch de deeltijdopleiding versneld afronden.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?