Welke stap zet jij straks voor jezelf én anderen?
Als sociaal werker kom je op voor kwetsbare mensen. Je zorgt ervoor dat zij binnen onze samenleving een stuk beter tot hun recht komen. Met jouw werk ondersteun en versterk je mensen en zorg je dat zij (weer) de controle over hun leven krijgen. Op welke manier je dat het allerbeste doet? Daar leer je alles over in de deeltijdopleiding Social Work in Almere. Hier studeer je flexibel, in eigen tempo en geheel volgens jouw wensen. Zo bouw je doelbewust aan je eigen toekomst én aan de toekomst van anderen.
Jouw flexibele route tot sociaal werker
Wist je dat de hbo-opleiding Social Work in Almere een flexibele studie is? Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je een onderdeel volgt en op welke manier je dit afrondt. Zo bepaal je dus voor een groot deel zelf hoe je wilt studeren, en hoe lang je daarover wilt doen.
-
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Jij bepaalt bij deze flexibele hbo-opleiding Social Work in deeltijd zélf waar en wanneer je studeert, welke leeractiviteiten je inzet en voor welke vorm van toetsing je kiest. Met 8 modules stomen we je klaar tot die social worker die jij wilt zijn.
Wat leer je bij Social Work?
Bij Social Work leer je hoe je een bijdrage levert aan een leefbare en vitale samenleving die alle mensen de kans biedt om écht mee te doen en erbij te horen. Dit betekent dat je leert hoe je iemand kunt helpen en steunen. En welke factoren van invloed zijn op het functioneren van individuen, groepen en de samenleving als geheel.
Waarom bij Windesheim?
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur
- Je bouwt verder op wat jij als professional al weet
- Een studiecoach helpt je bij het maken van keuzes
Voor wie?
Voor (mbo)-professionals in de gehandicaptenzorg, de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg, sociale wijkteams, het onderwijs, kinderopvang en jeugd- en jongerencentra. Professionals die hun competenties willen uitbreiden en upgraden naar hbo-niveau. En die een relevante werk- of stageplek hebben en zelf willen bepalen wanneer, hoe en wat zij leren.
De opleiding is er ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Ook dan is een relevante werkplek nodig. Denk aan vrijwilligerswerk, betaalde werkplek of stages.
Welke route kies jij?
Naast onze onderwijsroute die leidt naar allround sociaal werker bieden we ook specialisaties aan. Volg jouw specifieke interesses en ontwikkel je verder in de keuzeprofielen Welzijn en Samenleving, Zorg of Jeugd.
Grenzen verleggen
Wil je tijdens je studie een deel van de opleiding in het buitenland volgen of daar werken of stage lopen? De opleiding Social Work heeft contact met verschillende hogescholen over de grens, zoals in Denemarken, Duitsland en België. Daarnaast werkt deze opleiding nauw samen met de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg. Zo volg je samen lessen en wissel je kennis uit met studenten van deze opleiding.
Duur van jouw studie
Je kunt de opleiding in 4 jaar afronden. Jij bepaalt bij ons je eigen route, dus dit bepaalt ook hoelang je studeert.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb je de titel Bachelor of Social Work op zak.
-
Zo voer jij regie over studeren
De deeltijdopleiding Social Work is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert bij ons straks op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. Wij hebben onze hbo-opleiding daarom modulair opgebouwd. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten. Maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: heb je werkervaring op hbo-niveau of eerder verworven competenties, dan kunnen we kijken of je in aanmerking komt voor een kortere studieduur via een maatwerktraject
Wat ga je doen?
Bij Social Work volg je 8 modules van elk 30 studiepunten. In iedere module staat een taakgebied uit het beroep centraal. Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten dat je ondersteunt bij het behalen van al deze leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Almere
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek, met soms deelname aan specifieke leeractiviteiten
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt in je studie is je studentenbegeleider. Samen maken jullie twee keer per jaar afspraken over leeruitkomsten waaraan je op je werkplek gaat werken en de leeractiviteiten die je daarvoor wilt inzetten. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, je keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé staat jouw coach voor je klaar. Ook bij deze begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Zo mix je werk, privé en studie
Social Work in deeltijd start in Almere elk jaar in september. Je hebt zelf de regie over je traject, dus tijdens je studie kun je keuzes maken waardoor je de opleiding in versneld tempo kunt doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Een goede studiebegeleiding
Jouw lesdag
Social Work is zo opgezet dat je privé, werk en studie flexibel mixt. Je hebt één dag in de week les op een maandag, donderdag of vrijdag van 9.30 tot 17.30. De exacte dag wordt bepaald door de module die je op dat moment volgt. We streven ernaar om gedurende de hele studie dezelfde dag in te plannen. Tijdens het intakegesprek informeren we je over de lesdag.
Jouw tijdsinvestering
Voor de lesdag, het uitvoeren van praktijkopdrachten en zelfstudie moet je uitgaan van gemiddeld 20 uur per week. We adviseren je om een relevante werkplek, praktijkplek of stageplek te hebben voor ongeveer 2 à 3 dagen in de week. Op alle andere dagen ben je ook welkom op onze campus in Almere. Maak dan gebruik van onze studiefaciliteiten of werk samen met je medestudenten aan een opdracht.
-
Via 8 modules naar je diploma
Jij bepaalt straks zelf waar, hoe en wanneer je studeert – online, op jouw werkplek of op Windesheim bijvoorbeeld. Met uitzondering van de colleges die je op onze campus in Almere volgt. Hier volg je in elk geval les, bespreek je opdrachten, wissel je kennis uit en deel je jouw ervaringen met al je medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Elke module kun je versnellen óf onderdelen juist later afronden. Je leert via een mix van praktijkleren, zelfstudie, netwerkleren en colleges.
De opbouw: 8 modules
Er staan bij ons 8 modules op het programma van elk 30 studiepunten. Van deze modules vul je er eentje in met een minor die je zelf kiest. In totaal dus 240 studiepunten voor je hbo-diploma. Benieuwd naar onze modules? Dat zijn:
1. Van contactleggen tot en met verwijzen
- Contact leggen en analyseren
- Vraag verhelderen en verantwoorden
- Adviseren en verwijzen
2. Begeleiden van mensen en het bieden van netwerkgerichte zorg
- Tot een plan komen
- Begeleiden van mensen en hun netwerken
- Reflecteren op eigen handelen
3. Signaleren en preventief werken binnen de maatschappelijke context
- Analyseren van gemeenschapsfactoren
- Preventieve interventies ontwerpen, uitvoeren en verantwoorden
4. Interveniëren in complexe situaties bij sociaal functioneren
- Complexe situaties: systeem werken en beladen thema's bespreekbaar maken
- Pedagogische en gedragsgerichte interventies
- Signaleren en interveniëren bij veiligheidsrisico's
5. Werken en ondernemen in en vanuit een organisatie
- Coachen en begeleiden
- Organisatiebewustzijn, leiderschap en teamsamenwerking
- Strategie, verandering en ondernemerschap
6. Multi- en interdisciplinair samenwerken, regie, coördinatie en afstemming
- Regie voeren, interdisciplinair werken
- Duurzame samenwerkingsverbanden aangaan
7. Profileren van het beroep en bijdragen aan sociale innovatie
- Profilering van het beroep en ontwikkeling tot waarde(n)volle en reflectieve professional
- Onderzoek doen naar brede beroepsvraagstukken ten behoeve van sociale innovatie
8. Persoonlijke professionaliseringsruimte (minor)
Een minor is een apart onderwijsprogramma van meestal een halfjaar. Volg een verdiepende minor, zoals GGZ-agoog of Werken in een gedwongen kader, of een verbredende minor als Ondernemen of Organisatiegericht coachen en trainen.Ben je zij-instromer, kun je op de dinsdag naar school en wil je je eerst oriënteren op het werkveld? En later de behaalde studiepunten laten meetellen voor het behalen van je bachelor? Dan kun je bij voldoende aanmeldingen de losse module Oriëntatie op werken in Zorg en Welzijn volgen.
-
Zet accenten met jouw profiel
Naast de algemene route tot een allround social worker kun je ook kiezen voor een van de volgende drie profielen:
- Welzijn en Samenleving
- Zorg
- Jeugd
Profiel Welzijn en Samenleving
Als sociaal werker sta je straks midden in de samenleving. En kom je uiteenlopende vragen en behoeftes tegen. Denk aan mensen met schulden, psychische problemen, een verslaving, sociale problemen, opvoedingsproblemen, onveilige situaties voor kinderen – of een combinatie van dit alles. Binnen het profiel Welzijn en Samenleving krijg je een solide basis waardoor je zo optimaal mogelijk kunt samenwerken met andere professionals, zoals wijkagenten, leraren, gemeenteambtenaren, medewerkers van woningbouwverenigingen of religieuze instellingen.
Profiel Zorg
Binnen dit profiel ga je in op de ondersteuning van het sociaal functioneren van mensen met langdurige en/of complexe problematiek. Zij hebben ondersteuningsvragen die voortkomen uit bijvoorbeeld ouderdom, verstandelijke beperkingen, psychische kwetsbaarheid, lichamelijke problemen, of een combinatie van deze factoren. Als sociaal werker in de zorg zet jij je in om deze mensen een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Je benadrukt en stimuleert dan vanuit jouw professionele rol hun eigen kracht. Daarbij heb je oog voor het netwerk en steun van steun van familie, buren of vrienden.
Profiel Jeugd
Binnen het profiel Jeugd ligt de focus op de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen en jongeren. Met al jouw kennis kun je ouders, opvoeders en leerkrachten begeleiden en adviseren bij vragen die zij hebben over de opvoeding. Jij weet straks hoe je moet omgaan met kinderen en jongeren met gedragsproblemen. Problemen die het gevolg kunnen zijn van hun gezinssituatie, sociale achterstand, een lichamelijke of geestelijke beperking of een verslaving. Ook leer je samen te werken met andere professionals en om te gaan met diverse belangen.
-
De praktijk als je leeromgeving
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk én hebt vanaf de start toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Wat is jouw leerwerkplek?
Het is bij de start van je hbo-opleiding van belang dat je een relevante praktijkomgeving hebt waar je je opdrachten kunt uitvoeren. Je regelt daarbij zelf een praktijkbegeleider die jou kan begeleiden in de relevante praktijkomgeving.
Je kunt daarbij denken aan:
- Een baan of stageplek in het werkveld van Social Work
- Vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie
- Organisaties waarmee je afspraken maakt hoe je beroepstaken en opdrachten uitvoert op hbo-niveau
Laat jouw werkplek scannen
Via een werkplekscan checken we of jouw praktijkomgeving voldoende kansen biedt om straks aan alle leeruitkomsten van onze opleiding te werken. We vinden het belangrijk dat je in je studie voldoende ervaring opdoet in de praktijk: wij adviseren 2 à 3 dagen in de week. Ook is het belangrijk dat je begeleiding krijgt vanuit je werkplek op hbo-niveau.
Je kunt een voorproefje van de werkplekscan downloaden. Zo kun je voor jezelf nagaan of je huidige werkplek geschikt is. De definitieve en uitgebreide scan gebeurt nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding.
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Opleidingsvideo bekijken?
Docenten David en Marissa leggen je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij Social Work.
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september. Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers én boeken. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Dit voeg je toe op je cv
Het werkveld social work is continu in beweging. Dit vraagt om een flexibele houding waarbij goed wordt samengewerkt. Ook is actuele kennis belangrijk, om later goed in te kunnen spelen op veranderende wet- en regelgeving en ontwikkelingen in de samenleving. Zo wordt zelfredzaamheid van de burger steeds belangrijker, de nadruk verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dát‘.
Social Work in Almere biedt jou een stevige basis, zodat je straks breed inzetbaar bent. Je ontwikkelt jezelf tot professional van de toekomst met goede kansen op de arbeidsmarkt. Als social worker werk je in een breed vakgebied in allerlei beroepen in de sector zorg en welzijn. Denk aan jeugd- en jongerenwerkers, maatschappelijk werkers en tal van functies in de zorg.
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Specialiseren naar jouw interesse
- Uitstekende faciliteiten op de campus in Almere
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?