Wat voel jij als je boos bent?
Dit promotieonderzoek richt zich op PMT bij mensen met een LVB die agressief gedrag vertonen.
- Lectoraat: Bewegen, Gezondheid en Welzijn
- Betrokken onderzoekers: Tina Bellemans (PhD-onderzoeker / Dr.)
- Partners: Radboud Universiteit, Trajectum
- Subsidieverstrekker: NWO promotiebeurs voor leraren (promotieonderzoek)
BSI – Radboud Universiteit (talentmiddelen)
Aanleiding
Een veelvoorkomend probleem bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is agressief gedrag. Dit gedrag heeft een negatieve impact op de maatschappij (zowel voor slachtoffer, de begeleiding als diegene die agressief gedrag inzet). Het niet goed kunnen reguleren van boosheid is een belangrijke risicofactor en voorloper van dit agressieve gedrag. In de klinische praktijk wordt psychomotorische therapie (PMT) vaak ingezet bij mensen met een LVB die agressief gedrag vertonen, waarbij de nadruk dan ligt op het verbeteren van lichaamsbewustzijn en copingvaardigheden bij boosheid.
Tot nu toe is er weinig kennis over de effectiviteit van PMT bij mensen met een LVB, net als over de exacte inhoud, theoretische onderbouwing en PMT-specifieke meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden.
Doel
Het doel van dit onderzoek is om:
- Inzicht te krijgen in de evidentie, theoretische onderbouwing en inhoud van PMT-interventies voor mensen met een LVB en agressief gedrag (aan de hand van a) literatuurstudie, b) intervention mapping approach, c) cliëntervaringen).
- Aanpassen en valideren van instrumenten om lichaamsbewustzijn en coping vaardigheden te meten bij mensen met een LVB en na te gaan of deze elementen ook werkzame elementen zijn / mediëren in de relatie tussen boosheid en agressief gedrag (ontwikkelen van instrument en psychometrische kwaliteiten hiervan in kaart brengen).
Publicaties en opbrengsten
- Link proefschrift T Bellemans(opent in nieuw tabblad)
- Congres: PMT centraal bij de behandeling van LVB: LVB-congres groot succes - Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (vaktherapie.nl)(opent in nieuw tabblad)
- Subsidie (talentmiddelen Radboud Universiteit – BSI): gericht op doorontwikkeling opbrengsten proefschrift, kennisdeling met de praktijk en doorstart werkveldgroep VGZ
Meer weten?
Neem contact op met Tina Bellemans, onderzoeker.
t.bellemans@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)