Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Bewegende kinderen: mentaal gezonde en tevreden kinderen

Bewegende kinderen: mentaal gezonde en tevreden kinderen

  •   Bewegen, gezondheid en welzijn
  •   1 december 2021 - 31 december 2025

De psychosociale gezondheid van kinderen en hun kwaliteit van leven staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. Aangenomen wordt dat voldoende lichamelijke activiteit de psychosociale gezondheid en kwaliteit van leven positief beïnvloedt. Maar klopt deze aanname wel?

Empirisch onderzoek

De veronderstelling dat psychosociale gezondheid en tevredenheid met het bestaan groter zijn bij kinderen die voldoende bewegen wordt nog maar in beperkte mate door empirisch onderzoek ondersteund. In dit project wordt onderzocht hoe lichamelijke activiteit van kinderen van 10 tot 12 jaar gerelateerd kan worden aan hun psychosociale gezondheid en hun levenskwaliteit. De Nederlandse norm voor gezond bewegen wordt als richtlijn genomen bij de vaststelling of kinderen op fysiek vlak voldoende actief zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de samenhang met sociaaleconomische situaties, persoonsgebonden factoren en de omgeving.

  • Soort onderzoek: promotieonderzoek, kwantitatief observationeel onderzoek bij kinderen van 10 - 12 jaar
  • Omvang: 500 kinderen in een longitudinale en 1.500 kinderen in cross-sectionele meting 

Resultaten

De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden ter onderbouwing van de ontwikkeling van bewegingsprogramma's voor kinderen met klachten op een of meer dimensies van psychosociale gezondheid. Ook kunnen de resultaten dienen ter onderbouwing van de veronderstelling dat bewegen bijdraagt aan een grotere kwaliteit van leven. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden als materiaal voor opleidingsprogramma's van bijvoorbeeld docenten lichamelijke opvoeding en psychomotorisch therapeuten. Ten slotte kunnen beleidsmakers de onderzoeksresultaten benutten om de fysieke leefomgeving van kinderen zodanig aan te passen dat zij in de toekomst worden uitgedaagd meer te bewegen.

Meer weten? 

Neem contact op met Janet Moeijes, onderzoeker Bewegen, Gezondheid en Welzijn
 j.moeijes@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)