Weten hoe jij vooruitkomt én anderen vooruithelpt?
Heb jij hart voor mensen en wil je hen op een praktische manier de helpende hand bieden? In onze 2-jarige Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg in Zwolle bieden we jou de helpende hand om dit écht te leren. Met een open blik ga je uitzoeken hoe iemand de regie over zijn of haar leven (terug)krijgt. De zorg wordt steeds complexer en begeleiders krijgen vaker een coördinerende rol. We leren je om vanuit de behoeften van de cliënt te denken en een plan te maken, praktisch en innovatief. Je voert uit, evalueert, denkt én doet!
Ontdek (het in) de Ad Sociaal Werk in de Zorg
-
-
Ad-startschot in je eerste jaar
In het eerste jaar van de Ad Sociaal Werk in de Zorg leer je hoe je denkt én handelt vanuit de wensen en mogelijkheden van een cliënt. Je leert hoe je samen met jouw cliënt naar creatieve oplossingen zoekt, zodat hij of zij zelf weer de regie kan nemen over het leven. Je gaat uit van de kracht van mensen en hun omgeving. Je leert in deze opleiding ook hoe je jouw professionele netwerk straks kunt inzetten om cliënten en hun omgeving zo goed mogelijk te ondersteunen.
Duik in de theorie
Je leert in deze opleiding van alles over:
- Psychologie
- Wet- en regelgeving
- Methodisch handelen en interventies
- Begeleiden, reflecteren en communicatie
- Groepsdynamica
- Preventie
- Onderzoeken en in de praktijk innoveren
Van psychopathologie tot gesprekken
Op de dagen dat je lessen volgt op de campus krijg je geen losse vakken, maar werk je aan een aantal kennisonderdelen en vaardigheden. Als we het over kennis hebben, kun je denken aan: psychopathologie, psychologie, orthopedagogiek en sociologie. De vaardigheden die je leert zijn bijvoorbeeld gespreksvaardigheden, maar ook reflecteren en profileren.
Met kennis aan het werk
De theoretische kennis die je in de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg opdoet, breng je tijdens je opleiding direct in de praktijk. Met een baan (duaal) of op een stageplek (voltijd). Je bent twee dagen per week les. De andere 2 dagen doe je dan volop praktijkervaring op in het werkveld. Je leert hier direct hoe je kunt samenwerken met de cliënt, met het netwerk, met je collega's en met alle experts waarmee je te maken hebt.
Studenten die starten per februari 2022 hebben maandag en dinsdag als lesdagen.
Studenten die starten per september 2022 hebben voor module 1 donderdag en vrijdag als lesdag.
-
Ad-eindsprint in je tweede jaar
In het tweede en laatste jaar van je opleiding draait het om het ondersteunen van cliënten, het netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers bij het uitvoeren van wensen en ondersteuningsvragen. Belangrijk hierbij is dat je leert samenwerken. Je leert ook hoe je preventief te werk kunt gaan, bijvoorbeeld door te zorgen dat je cliënten een gezonde leefstijl ontwikkelen en behouden. Verder zoek je naar vernieuwende ideeën, zoals het toepassen van ICT en de mogelijkheden van domotica.
Ad-diploma in zicht
Bij het afstuderen laat je zien dat je alle vaardigheden en kennis in huis hebt om aan de slag te gaan in het beroep van sociaal werker in de zorg! Het afstuderen doe je deels zelfstandig. Natuurlijk sta je er niet alleen voor: je krijgt volop begeleiding van een docent. Alles afgerond? Dan heb jij een erkend diploma op zak: de Associate degree.
-
Leer off campus in de praktijk
In de opleiding doe je alle vaardigheden op die je straks in de praktijk nodig hebt. Al vanaf het begin ga je aan de slag met praktijksituaties en loop je stage. Zo koppel je de theorie aan de praktijk, werk je aan je netwerk en bouw je jouw cv al op.
Om en om school en praktijk
In het eerste studiejaar kom je 2 dagen in de week naar de campus voor klassikale lessen. In het tweede studiejaar volg je 1 dag per week online les en kom je 1 dag in de week naar de campus voor klassikale lessen. Daarnaast ben je 2 dagen in de week volop aan het werk op je (leer)werkplek of je stageplek. Dit kan dus een stageplek zijn (als je kiest voor de voltijdopleiding), maar dit kan ook je eigen werkplek zijn (als je kiest voor de duale variant van de Ad-opleiding).
Het is de bedoeling dat je zelf op zoek gaat naar een praktijkplek; doe dit voordat je start met de opleiding. Per semester besteed je 288 uur in de praktijk, dit komt neer op 16 uur per week. In semester 1 kun je 1 september als startdatum aanhouden en in semester 2 1 februari.
De plekken waar je stage loopt of werkt zijn divers. Denk aan:
- De gehandicaptenzorg
- De ouderenzorg
- De jeugdzorg
- De gehandicaptenzorg
- De psychiatrie
- De verslavingszorg
Wat betreft de taken die je uitvoert op je (leer)werkplek of op jouw stageplek kun je denken aan ambulante begeleiding, begeleiding op een groep, naschoolse dagbehandeling, begeleiding bij werk en wonen of taken in een wijkteam.
Brede oriëntatie
Weet je nog niet waar je interesse ligt? Wil je je breed oriënteren? Dan kun je ook op meerdere plekken aan de slag gaan.
-
Doe je Ad op z'n Windesheims
Onze Associate degrees (Ad’s) zijn compact, praktisch en actueel. Je leert in 2 jaar wat er in de praktijk toe doet en wat je nu en straks in je werk nodig hebt. Alle Ad’s zijn kleinschalig: docenten met praktijkervaring gaan er voor jouw toekomst. Ze kennen je en staan naast je. En via hen werk je met professionals uit het werkveld. Dat is een Ad op z’n Windesheims.
Jij?
Jij hebt hart voor mensen. Voor mensen die er zelf niet uitkomen. Met een frisse blik wil je uitzoeken hoe zij de regie op hun leven (terug) kunnen krijgen. En je wil hier vooral praktisch mee aan de slag! Je weet dat de zorg steeds complexer wordt. Want als persoonlijk begeleider krijg je een steeds meer coördinerende rol. Een stevige rol die jij wilt pakken.
Wij?
In 2 jaar krijg je alle handvatten om je toekomstige rol goed in te vullen. We leren je om vanuit de behoefte van de cliënt te denken en een plan te maken, praktisch en innovatief. Je voert uit, evalueert, denkt én doet! Tijdens de opleiding ga je meteen aan de slag. Op je werkplek (als je kiest voor deeltijd of duaal) of op je stage (bij voltijd).
Waarom jij en wij?
Je wilt leren op jouw manier
Wil je doorstromen, je verdiepen in je werk óf je juist laten omscholen? De stof is hetzelfde, jij kiest de vorm die past.Je wilt een stap verder
Je wilt leren hoe je als begeleider sterk in je schoenen staat. Coachend, regisserend. De zorgprofessional van nu!Je docenten zijn betrokken
We zien je vaak, omdat we kleinschalig zijn. Ook komen we zelf uit de zorg, dus weten we uit ervaring wat je nodig hebt.Je houdt van denken én doen
Je doet onderzoek, maar zonder dikke rapporten. Je gaat voor verbetering in de praktijk. Voor je cliënt én je collega's.Je wilt goede baankansen
De veranderende zorg staat te springen om mensen zoals jij: praktisch ingesteld en met een analytische blik.Je wilt doorleren
Heb je de smaak te pakken? Na 2 jaar kun je als je dat wilt doorstromen naar de bachelor Social Work.
-
Ad-startschot in je eerste jaar
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september en februari.
Meld je uiterlijk 31 augustus aan als je wilt starten in september of 31 januari als je wilt starten in februari.
Welk beroep zet jij op je cv?
Na het behalen van je Ad Sociaal Werk in de Zorg weet je hoe je mensen met elkaar, met hun netwerk én hun omgeving verbindt. Je helpt mensen om op eigen benen te staan en (weer) mee te doen in de samenleving. Je helpt ze hun kracht te ontdekken én te benutten. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:
- Persoonlijk ondersteuner gehandicaptenzorg
- Buurtcoach
- Teamleider ouderenzorg
- Mantelzorgbegeleider
- Participatiecoach bij de gemeente
- Begeleider Regionale Instelling voor Beschermd en Begeleid Wonen
Hier zet jij straks je skills in
Het werkveld van sociaal werk in de zorg verandert en jij verandert mee! De vraag naar zelfsturende medewerkers met volop praktijkervaring én hbo-skills in het werkveld groeit. Bij de Ad Sociaal Werk in de Zorg leiden we je daarom op tot een zelfstandige en nieuw soort sociaal werker.
We spelen in op alle actuele en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de groeiende behoefte aan gevarieerde vormen van hulpverlening. Denk aan het begeleiden van mensen met psychosociale problemen, aan jongeren met een handicap of aan ouderen die graag thuis willen blijven wonen. Je kunt straks bijvoorbeeld werken bij organisaties die begeleiden bij wonen of werken, op een praktijkschool, bij een wijkteam, een gemeente of bij mensen thuis.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop en zo'n € 300,- voor boeken die je moet aanschaffen voor de gehele Associate degree-opleiding. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
In 2 jaar naar hbo-niveau
Een Associate degree (Ad) is een hbo-opleiding bomvol praktische en theoretische kennis. Je leert in 2 jaar tijd wat er in de praktijk echt toe doet. En dat doe je op niveau 5: dé studienuance tussen bachelors (niveau 6) en mbo (niveau 4) in. Opgestart samen met het werkveld, zodat jij ook echt die kennis opdoet die je straks nodig hebt. Investeer je hierna nog 2 jaar extra, dan heb je bovendien je volledige bachelordiploma op zak.
Doorpakken én doorleren
Smaak te pakken na de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg? Studeer door en ga voor je bachelor! Je kunt na de Ad soms instromen in het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Na 2 jaar extra studie heb je dan je bachelordiploma op zak! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) waar je zo’n bachelor volgt. Bij ons kun je in ieder geval gaan voor:
- Bachelor Social Work (in 2 jaar)
- Bachelor Verpleegkunde (in 2,5 jaar)
