Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Op het hbo heb je grote verslagen, zelfstudie en moet je zelf initiatief tonen

Praveena Venukumar Over de verschillen tussen mbo en hbo
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Praveena Venukumar

Ik ben Praveena en ben 24 jaar. Ik ben op mijn 16e begonnen met de opleiding mbo- Verpleegkunde. Momenteel zit ik in het derde jaar van de hbo-opleiding Verpleegkunde in Almere.

Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik mezelf verder wilde ontwikkelen op hbo-niveau. Je kan daarmee in de toekomst alle kanten op. Het sluit daarnaast mooi aan de opleiding die ik hierna wil doen: Praktijkondersteuning Huisartsenpraktijk (POH). Het liefst wil ik verder studeren tot arts (geneeskunde).

Student Praveena neemt een selfie in de spiegel van een kledingzaak

Na het mbo wilde ik graag mijn kennis uitbreiden en meer verdiepen in het zorgproces en het stellen van indicaties. De overgang van mbo naar hbo was best spannend. Dit kwam doordat mijn omgeving vertelde dat het zwaar zou zijn. Ik vond persoonlijk heel erg meevallen. Je moet wel bereid zijn om veel zelfstandig te studeren en je verder te verdiepen in onderwerpen. Ik heb veel verslagen moeten maken en dit heb ik als prettig ervaren doordat de studiehandleiding meestal duidelijk was.

Verschillen mbo en hbo

Op het mbo ben je meer praktijkgericht bezig en heb je geen grote verslagen. Op het hbo heb je grote verslagen, zelfstudie en moet je zelf initiatief tonen. Docenten gaan niet achter je aan. En je kan verslagen niet uitstellen, omdat er deadlines zijn. Bij het niet inleveren, kan je pas bij de volgende herkansing inleveren. Op het mbo deden ze niet moeilijk als het verslag een aantal dagen later was. Verder moet je op het hbo voorbereid naar de lessen komen. En op het mbo deden we soms twee dagen over de stof. Op het hbo gaan we met tempo erdoorheen en je moet alles goed (thuis) bijhouden.
Als je van het mbo komt, heb je een voorsprong doordat je al stage- en praktijkervaring hebt. Ziektebeelden en klinisch redeneren had ik bijvoorbeeld allebei al gehad, maar op het hbo wordt er dieper op ingegaan.

Voorbereiding

Ik heb een kennismakingsgesprek gehad, waarbij ik mijn vragen kon laten beantwoorden. Ik had waar nodig prima ondersteuning. Ik heb wel vooraf mijn vragen op papier opgeschreven, zodat ik voorbereid het gesprek in kon gaan en met duidelijke antwoorden terugkwam. Verder heb ik me niet extra voorbereid. Ik heb gewoon alles om mij af laten komen. De meeste uitdaging zat voor mij in de school. Hoe zit Windesheim in elkaar, wat zijn de verwachting en op welke wijze wordt er gewerkt. Op het ROC werken ze op een andere manier.

Gewoon doen

Als je echt graag op het hbo wilt studeren, moet je het echt doen. Luister niet naar de verhalen van andere mensen. Je moet zelf ervaren hoe het is. Als je de motivatie en interesse hebt, gewoon doen!

Lees meer over de verschillen tussen mbo en hbo