Als sociaal werker ben je breed inzetbaar. Bij de opleiding Social Work in Zwolle leer je werken met diverse mensen in uiteenlopende situaties.
Je ondersteunt bij vragen en uitdagingen die zij dagelijks tegenkomen. Denk aan een puber die een strafbaar feit heeft gepleegd en weer wil studeren of werken, ouders die handvatten willen bij het opvoeden van hun kind met een verstandelijke beperking. Of een volwassene die kampt met een verslaving en de grip op zijn leven is kwijtgeraakt. Het is jouw doel dat zij straks zoveel mogelijk op eigen benen staan en meedoen in de samenleving.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma deeltijd Social Work
De hbo-opleiding Social work is flexibel opgezet. Je kiest zelf wanneer en hoe je vakken afrondt, en bepaalt grotendeels je eigen eindbestemming en studieduur. Je start in elk geval met een brede oriëntatie op het brede werkveld van de sociaal werker. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen, leert hoe de samenleving in elkaar steekt en hoe je mensen met een hulpvraag kunt begeleiden. Hierdoor ontdek je waarin je wilt specialiseren: jeugd, zorg of welzijn en samenleving.
-
-
Inhoud studie
De opleiding is opgedeeld in semesterprogramma's. Deze semesters bestaan gemiddeld uit één, twee of drie leeruitkomsten, welke zijn geclusterd in herkenbare thema’s. Elke leeruitkomst staat voor een aantal studiepunten en behandelen allemaal een stukje van het beroepsprofiel.
Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Om een ander te begeleiden, moet je weten wie je zelf bent. Daarom staan we stil bij jouw normen en waarden. Hoe handel jij in de praktijk? En hoe reageer je in situaties waarin je met jezelf of gedrag van anderen geconfronteerd wordt? De zoektocht naar 'wie ben ik' doe je samen met je medestudenten, omdat we geloven in de kracht van onze leergemeenschap.
Het is belangrijk dat je op je werk een sparringpartner hebt die je kan voorzien van feedback op je professionele groei. Deze opleiding beïnvloedt zowel jouw persoonlijke als professionele ontwikkeling. Door aan beide aspecten aandacht te besteden, maken we de weg naar het worden van een hbo-sociaal werker zo persoonlijk mogelijk.
Werkvelden zorg en welzijn
De werkvelden zorg en welzijn werken steeds meer verbonden. Denk maar eens aan sociale wijkteams. Daarom maak je kennis met verschillende beroepen, zodat je weet hoe je efficiënt een andere professional moet inschakelen. Op het juiste moment gebruik maken van elkaars expertise in de keten. Rondom maatschappelijke thema’s zul je studenten Verpleegkunde en Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE) ontmoeten.
Nieuwste inzichten
Onderzoekers uit verschillende vakgebieden zijn actief betrokken bij ons onderwijs. Zij voorzien je van kennis en onderzoeksresultaten die je direct kunt toepassen op je werkplek. We werken nauw samen met de lectoraten Gezonde Samenleving, ICT-innovaties in de Zorg, Goed leven met dementie, GGZ en Samenleving, Jeugd en Media, Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg.
-
Profielen
Tijdens de opleiding Social Work kies je een profiel dat bij jou past. Je kunt bij ons kiezen uit:
- Welzijn en Samenleving
- Zorg
- Jeugd
Profiel Welzijn en Samenleving
Wil jij je inzetten voor een humane, gelijkwaardige en rechtvaardige wereld en wil je met verschillende doelgroepen aan de slag? Met het Profiel Welzijn en samenleving focus je op een grote diversiteit aan mensen en vragen. Van armoede, eenzaamheid onder ouderen, verwarde personen, pesten op school en huiselijk geweld, tot polarisatie in de wijk en uitgeprocedeerde asielzoekers. Je voert gesprekken, bedenkt ideeën en voert deze uit. Je denkt buiten de kaders, hebt lef en bent empathisch, pragmatisch, creatief en analytisch. Na het volgen van dit profiel verbind jij mensen en laat je hen hun eigen kracht (her)vinden.
Profiel Zorg
Ondersteun mensen met langdurige of complexe problematiek en/of richt je op mensen die afhankelijk zijn van hulp en begeleiding. Het grote verschil met andere profielen is dat je in profiel Zorg vaak in de leefsituatie van mensen werkt, in situaties die langdurige begeleiding nodig hebben. De ondersteuningsvraag komt voort uit een lichamelijke aandoening of een handicap, verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Gevolg kan zijn dat mensen niet goed mee kunnen komen in de samenleving. Je stemt veel af met je cliënt, het netwerk en professionals uit verschillende sectoren, omdat je vaak met veel verschillende voorzieningen te maken hebt. Je focust je niet op een bepaalde leeftijdsgroep, want zorg komt in allerlei groepen en leeftijden voor. Je werkt vanuit een herstelvisie, wat inhoudt dat je ervan uitgaat dat mensen deskundige zijn van hun eigen leven en daar zelf regie over willen hebben.
Profiel Jeugd
In het profiel Jeugd leer je hoe je mensen van 0 tot 23 jaar kunt ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Je oefent om te gaan met tegenstrijdige belangen, zoals tussen het kind en de ouder. Je creëert veilige omgevingen in complexe situaties zoals bij verslaving, autisme of leven in armoede. Dit doe je samen met ouders, vrijwilligers en andere professionals. Je focust je ook op de nabije omgeving van de jeugdige. Zo begeleid je ouders bij het opvoeden of adviseer je leerkrachten over opvoedings- en ontwikkelvraagstukken. Daarnaast leer je over specifieke wetgeving en richtlijnen. En al die tijd ben je aan het balanceren tussen ruimte geven en grenzen stellen. Dat is waar opgroeien en opvoeden over gaat.
Keuzeprogramma
Tijdens je opleiding kun jij je verder verdiepen in social work, of juist verbreden in een ander onderwerp. Zo kun jij je bijvoorbeeld verdiepen in psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, door te kiezen voor Psychiatrie, Verslaving en Samenleving. In die keuzemodule leer je hoe je cliënten met een verslaving of met psychiatrische problematiek beter kunt behandelen en begeleiden. En mooi meegenomen: als jij je tijdens het afstuderen richt op GGZ-agoog, kun jij een extra officieel erkend GGZ-agoog-certificaat ontvangen.
-
Lesdagen en studiebelasting
De deeltijdstudie Social Work is zo opgezet dat je privé, werk en studie goed op elkaar af te stemmen zijn.
- Je hebt 1 dag in de week les. We bieden lessen in Zwolle op verschillende dagen aan. Elk semester kun je opnieuw kiezen
- Voor de lesdag, opdrachten en zelfstudie moet je uitgaan van gemiddeld 20 uur per week.
- Je hebt daarnaast minimaal 20 uur in de week een (on)betaalde baan als Social Worker, zodat je je beroeps- en hbo-competenties kunt ontwikkelen.
Bij de intake krijg je informatie en advies. We leggen tevens jouw keuzes voor het eerste semester vast.
Buiten je lesdag om ben je ook altijd welkom op de campus in Zwolle. Daar kun je gebruik maken van de studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken.
Doorstroomnorm
Je moet 54 studiepunten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Lukt dit niet, dan maak je afspraken over hoe je de ontbrekende punten gaat behalen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je dus geen bindend studieadvies, zoals bij sommige andere hbo-opleidingen.
-
Flexibel studeren
Social Work op het hbo duurt normaal gesproken vier jaar, maar bij Windesheim kun je de duur van de opleiding zelf bepalen. Je studeert, ontwikkelt en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop het behaald wordt (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Wij bieden je:
- Twee startmomenten per jaar (februari en september).
- Een krachtig intakegesprek als start van de studie.
- Een hechte steungroep waarin je je gezien, ondersteund en begeleid voelt door zowel medestudenten als je docentcoach.
- Erkenning voor eerder verworven competenties en werkervaring.
- Keuzemogelijkheden in leeractiviteiten, de manier van toetsing, intensiteit van het onderwijs en de samenwerking met anderen.
Leeruitkomsten
De opleiding is opgebouwd rondom leeruitkomsten: onderwerpen die je na een leerperiode moet kennen, begrijpen of kunnen toepassen. Deze leeruitkomsten zijn direct gekoppeld aan praktijkgerichte aspecten van het beroep en zijn geformuleerd onafhankelijk van de leermethode. Dit geeft je de kans om, samen met je studiegenoten, te leren in de context van je werk met patiënten of cliënten. Daarbij ontvang je waardevolle feedback.
Semesterprogramma's
De opleiding is opgedeeld in semesterprogramma’s. Deze semesters bestaan gemiddeld uit één, twee of drie leeruitkomsten welke zijn geclusterd in herkenbare thema’s. Elke leeruitkomst staat voor enkele studiepunten en behandelt een stukje van het beroepsprofiel.
Hoewel er een vast semesterprogramma is, heb je de vrijheid om je eigen keuzes te maken binnen dat programma. Dit beïnvloedt dus hoelang je studeert. Tijdens het intakegesprek zullen we de mogelijkheden met je bespreken.
Toetsvormen
Heb je voldoende geleerd en ben je er klaar voor om in de praktijk aan te tonen dat je een leeruitkomst beheerst? Je bepaalt dan zelf hoe en wanneer je een beroepsproduct als toets aanlevert. Onder leiding van een docent, met feedback uit je leergemeenschap en jouw werkplek bepaal je zelf wat er in dit product gaat komen.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk én hebt vanaf de start toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Voor wie is deze opleiding?
Voor (mbo)-professionals in de gehandicaptenzorg, de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg, sociale wijkteams, het onderwijs, gespecialiseerde kinderopvang en jeugd- en jongerencentra. Professionals die hun competenties willen uitbreiden en upgraden naar hbo-niveau. En die een relevante werk- of stageplek hebben en zelf willen bepalen wanneer, hoe en wat zij leren.
De opleiding is er ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Ook dan is een relevante werkplek nodig. Denk aan vrijwilligerswerk of stages. Je kunt wel starten met de studie zonder direct een relevante werkplek te hebben.
Leerwerkplek
Het is belangrijk dat je een relevante praktijkomgeving hebt waar je je opdrachten kunt uitvoeren. Het is aan jou om voor 20 uur in de week (on)betaald werk te vinden in een zorgsetting waar sociaal werkers werken. Dit kan in de jeugdzorg, verstandelijk gehandicapten zorg, psychiatrie, welzijnswerk, vluchtelingenwerk. Bekijk het tabblad Werkplekscan om te zien waar je werkplek aan moet voldoen.
Deeltijd of duaal
Je kunt deze opleiding in zowel een deeltijd- als duale variant volgen. Als je kiest voor duaal, dan sluit je een leer-werkcontract af met je werkgever. Met een leer-werkcontract heb je mogelijk ook recht op een OV-kaart en studiefinanciering.
Kies je voor de deeltijdvariant, dan sluit je een arbeidscontract af met je werkgever. Alle vragen die je hierover hebt, kun je bespreken tijdens je intakegesprek.
-
Werkplekscan
Met een werkplekscan checken we of jouw werkplek voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. De uitgebreide werkplekscan vindt plaats na aanmelding. De scan wordt besproken tijdens jouw intakegesprek en het driegesprek tussen jou, de opleiding en jouw leerwerkplek. De geschiktheid van de leerwerkplek wordt bepaald op basis van:
- werkomgeving
- begeleiding op de leerwerkplek
- werkzaamheden
Werkomgeving
- Je werkt minimaal 20 uur per week (on)betaald bij jouw leerwerkplek. Je krijgt hier de mogelijkheid om theorie en de beroepspraktijk te koppelen. Zo kun je groeien in de taken van hbo Social Work.
- Je mag deelnemen aan multidisciplinaire en interdisciplinaire overleggen.
- Je hebt toegang tot relevante informatie en mag die gebruiken voor jouw opleiding.
- Je kunt op jouw werkplek een bijdrage leveren aan beleidsmatige ontwikkelingen en/of Social Work innovaties.
Begeleiding op de leerwerkplek
- Je wordt begeleid door een beroepskracht met minimaal een diploma op hbo-niveau.
- Jouw leerwerkplekbegeleider is bereid om met jou en jouw studentbegeleider samen te werken en stimuleert werkend leren.
- Jouw leerwerkbegeleider neemt tijdens jouw opleiding deel aan activiteiten van Windesheim gericht op training en uitwisseling van leerwerkbegeleiding.
Werkzaamheden
Dit zijn de zeven eisen die door de opleiding gesteld worden aan de werkzaamheden op de leerwerkplek:
- Contact maken, inventariseren en komen tot een oplossingsrichting
- Begeleiden van mensen
- Signaleren en preventief werken ter bevordering van sociaal functioneren van mensen
- Regievoeren en interprofessioneel samenwerken
- Werken in complexe probleemsituaties en systemisch werken
- Samenwerken, kwaliteit verbeteren en coachen binnen de organisatie
- Professioneel profileren en innoveren
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding Social Work
-
-
Beroepen
Je bent straks breed inzetbaar in de zorg- en welzijnssector, waar je in uiteenlopende beroepen aan de slag kunt. Wat al deze functies verbindt? Als social worker heb je geleerd mensen, hun netwerk en de omgeving met elkaar in contact te brengen. Zo help je mensen om (weer) op eigen benen te staan. Denk aan een baan als:
- Gezinsbegeleider of jeugdhulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Opvoedkundige
- Woonbegeleider
- Re-integratie begeleider
-
Vakgebied
Het werkveld is voortdurend in beweging. Dit vraagt om een flexibele houding, goede samenwerking en actuele kennis om in te spelen op veranderende wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen.
De nadruk verschuift van 'zorgen voor' naar 'zorgen dát', met een groeiende focus op de zelfredzaamheid van de burger. Dit maakt jouw werk dynamisch en nooit saai: je ontmoet mensen van diverse culturen, leeftijden en in uiteenlopende situaties. Je draagt bij aan hun welzijn en helpt hen hun plek te vinden in de samenleving. De arbeidsmarkt biedt goede kansen door verschuivingen zoals vergrijzing, de toestroom van vluchtelingen en het vertrek van veel oudere sociaal werkers.
Afhankelijk van je gekozen profiel kun je terecht in verschillende sectoren:
Welzijn en Samenleving
Met dit profiel kun je aan de slag bij een sociaal wijkteam, in de schuldhulpverlening of in een buurthuis. Je kunt ook werken in een blijf-van-mijn-lijfhuis of bij de politie. Andere mogelijkheden zijn de reclassering, vluchtelingenwerk, of in een ziekenhuis. Daarnaast heb je de optie om je eigen onderneming te starten.
Zorg
Met dit profiel kun je onder andere werken in de verslavingszorg, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), of de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Daarnaast kun je aan de slag in een maatschappelijke opvang of in een revalidatiecentrum.
Jeugd
Met dit profiel kun je op diverse plekken aan de slag, verdeeld over vier beroepscontexten:
- Ondersteuning en ontplooiing: bijvoorbeeld bij een consultatiebureau, een pedagogische huisartsenpost, kinderopvang, scholen, onderwijsondersteuning, asielcentra of ziekenhuizen.
- Preventie: zoals in de jeugdgezondheidszorg, integrale vroeghulp thuis of schoolmaatschappelijk werk.
- Jeugdhulp en jeugdzorg: bijvoorbeeld bij behandelgroepen voor jeugd met een beperking, Veilig thuis (advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling), jeugdhulp thuis of in de jeugdverslavingszorg.
- Jeugdbescherming en jeugdreclassering: in een crisiscentrum, bij specialistische jeugdhulp, bij de Raad voor kinderbescherming, met pleeggezinnen, in een pleegzorginstelling, in de jeugdreclassering óf bij de justitiële jeugdinrichting.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na de hbo-opleiding Social Work? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of verdiepende cursus! Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning
- Master Sociale Wetenschappen
- Master Pedagogische Wetenschappen
- Cursus Casemanagement Dementie
- Cursus GGZ-agoog
- Module Coaching in Zorg en Welzijn
-
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw C, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Highlights hbo Social Work
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Naast de algemene route tot allround social worker kun je je ook richten op Welzijn en Samenleving, Zorg of Jeugd.
- Wat je leert pas je meteen toe op een leerwerkplek.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
- Je bouwt verder op je bestaande kennis en ervaring. Of je nu nieuw bent in het vakgebied of niet.
- Social Work werkt samen met de opleidingen Verpleegkunde, Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE) en de Associate degree Sociaal Werk.
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
"Ik hoorde steeds: leuk, werkervaring, maar je hebt geen hbo-diploma"
Jan Meijer
Werkte in de bouw, maar is nu hulpverlener in de zorg na de opleiding Social WorkMeer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?