Als agogisch medewerker heb je behoefte aan specifieke vaardigheden en kennis. In de cursus GGZ-agoog leer je nieuwe sociaal-agogische methodieken en krijg je actuele kennis over thema's. Zoals herstelondersteunende zorg en de vermaatschappelijking van mensen met psychische kwetsbaarheden. Windesheim zorgt ervoor dat deze kennis up-to-date blijft door intensief contact te onderhouden met GGZ-, VZ- en LVB-instellingen in de regio.
De cursus GGZ-agoog is geaccrediteerd door Hobéon(opent in nieuw tabblad). Om je certificaat te behalen, heb je keuze uit twee verschillende opleidingstrajecten. Welk traject het meest geschikt is, hangt af van jouw opleiding en voorkennis.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma GGZ-agoog
-
-
Inhoud opleiding
Om het certificaat GGZ-agoog te behalen, kun je kiezen uit twee routes:
- Module Profilering GGZ-agoog + Module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving.
- Assessment GGZ-agoog. Dit is een verkort traject voor sociaal werkers met ruime ervaring in de GGZ of verslavingszorg.
Inhoud module: Profilering GGZ-agoog
In de module Profilering GGZ-agoog reflecteer je zowel op je eigen rol als agogisch medewerker als op het vakgebied. Je onderzoekt de noodzaak van de GGZ-agoog binnen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en het overheidsbeleid. Daarbij geef je aan hoe je bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van je cliënten én de samenleving.
Daarnaast toon je aan dat je bekend bent met relevante landelijke netwerken en organisaties die voor de GGZ-agoog belangrijk zijn. Of waarin deze actief is. Je hebt een goed onderbouwde visie op de positie van de agogisch medewerker in de context van actuele ontwikkelingen. Ook ben je in staat om ethische en politieke vraagstukken rondom het beroep kritisch te beschouwen.
Inhoud module: Psychiatrie, Verslaving en Samenleving
In de module Psychiatrie, verslaving en samenleving verdiep je je in het begeleiden en behandelen van cliënten met verslavings- en psychiatrische problemen. Je leert nieuwe sociaal-agogische methodieken toepassen en werkt met intervisie en casussen die de nadruk leggen op behandeling, rehabilitatie en herstel. Daarbij krijg je inzicht in de complexiteit van dubbele problematiek, waar verslaving en psychische aandoeningen elkaar kruisen.
Je maakt kennis met diverse methodieken, waaronder systeembenadering, herstelgerichte begeleiding en motiverende gespreksvoering. Oplossingsgericht werken en de inzet van ervaringsdeskundigheid staan ook centraal. Verder doe je enige kennis op over medicatie, en wordt er veel aandacht besteed aan de sociale context van cliënten. Kritische reflectie op de DSM-5, verschillende perspectieven en het bespreken van casuïstiek en eigen ervaringen spelen een belangrijke rol in het leerproces.
Bekijk module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving
Inhoud Assessment: GGZ-agoog
De opleiding GGZ-agoog begint met een toets basiskennis van psychopathologie en verslaving. Ter voorbereiding volg je een college en maak je gebruik van een e-learningomgeving. Vervolgens stel je je portfolio samen, waarbij je ondersteuning krijgt van een docent van Windesheim. Deze begeleiding vindt plaats in kleine groepen, waarbij peerfeedback een belangrijke rol speelt. De opleiding wordt afgesloten met een assessmentgesprek. Tijdens dit individuele gesprek presenteer je je portfolio aan twee assessoren. Zij beoordelen niet alleen het portfolio, maar gaan ook een criteriumgericht gesprek met je aan om je competenties te toetsen.
Na afloop van het gesprek ontvang je de beoordeling. Mocht hieruit blijken dat specifieke competenties onvoldoende ontwikkeld zijn, dan is er geen herkansing mogelijk. Wel kan aanvullende nascholing op maat gevolgd worden.
-
Studieduur en lesdagen
Traject 1: Modules
Het volledige traject:
- Duurt 6 maanden.
- Start in september (lesdag op maandag) of februari (lesdag op woensdag).
- Profilering GGZ-agoog wordt volledig online aangeboden en bestaat uit 4 lesdagen + 1 introductiedag.
- Psychiatrie, Verslaving en Samenleving kan zowel online als op de campus gevolgd worden en omvat 12 lesdagen + 1 introductiedag.
- Verwacht wordt dat je ongeveer 8 uur per week aan zelfstudie besteedt.
De lessen worden ingepland tussen 8.30 en 18.30 uur. Het *definitieve lesrooster ontvang je uiterlijk twee weken voor de start van bedrijfsbureau Leven Lang Leren.
NB.*vanaf 3 februari 2025 is de werkelijke start van de modulen, in je lesrooster zie je t.z.t. welke startdatum voor jou van toepassing is.
Online instructiebijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom is er vooraf een online instructiebijeenkomst. Je kunt zelf kiezen welke datum het beste uitkomt. Nadat je aanmelding is omgezet in een inschrijving, ontvang je van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren een uitnodiging
Data en tijdstippen voor de online instructiemomenten:
- Dinsdag 28-01 19:00-20:00 uur
- Woensdag 29-01 09:30-10:30 uur
- Donderdag 30-01 16:00-17:00 uurTraject 2: Instroomassessment GGZ-agoog
Voor dit traject kom je alleen naar Windesheim voor de toets basiskennis psychopathologie en verslaving. Alle overige onderwijsactiviteiten worden online aangeboden. Ook het assessmentgesprek vindt online plaats.
Lesdagen voor de februari 2025 start:
- Maandag 3 februari – Introductie, 18.30 - 19.30 uur (online)
- Maandag 10 februari – Eerste voorbereiding toets, 18.30 - 19.30 uur (online)
- Maandag 3 maart – Tweede voorbereiding toets, 18.30 - 19.30 uur (online)
- Maandag 10 maart – Kennistoets, 10.30 - 12.00 uur (op locatie)
- Maandag 17 maart – Eerste begeleidingsmoment, 16.30 - 17.30 uur (online)
- Maandag 7 april – Herkansing kennistoets, 10.30 - 12.00 uur (op locatie)
- Maandag 14 april – Tweede begeleidingsmoment, 09.00 - 10.30 uur (online)
Het is essentieel dat je thuis de lesstof bestudeert, ongeveer 9 uur per week.
Voor het maken van een portfolio is de studiebelasting ongeveer 80 uur. -
Flexibel studeren
Flexibel onderwijs
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma. -
Toelating
De opleiding GGZ-agoog is bedoeld voor sociaal agogen met een van de voorwaardelijke HSAO-diploma's die de aantekening GGZ-agoog willen behalen. Dit zijn onder andere diploma's van:
- Sociaal Pedagogische hulpverlening (SPH)
- Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
- Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)
- Social Work (SW)
- Psychomotorische Therapie (alleen van Windesheim)
- Creatieve Therapie
- Vaktherapie
- Toegepaste Psychologie
- Godsdienst Pastoraal Werk
- IW
- Creatief Educatief Werk
- Cultureel Werk
Heb je tijdens jouw hbo-bachelor al een specialisatie of minor GGZ of Psychiatrie en Verslaving afgerond? Dan is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen.
Een compleet overzicht van de voorwaardelijke vooropleidingen staat op Registerplein.nl(opent in nieuw tabblad) (zie document ‘Registratiereglement GGZ agogen vanaf 1 april 2022) en op COOAB.nl(opent in nieuw tabblad).
Toelatingseisen Instroomassessment GGZ-agoog
Dit scholingstraject is geschikt voor jou als je werkervaring hebt als GGZ-agoog en voldoet aan de volgende criteria:
- Je beschikt over een van de voorwaardelijke hbo-diploma’s.
- Je hebt minstens 3 jaar werkervaring in een hbo-functie binnen een van de GGZ-circuits (volwassenenpsychiatrie, forensische psychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, verslavingszorg).
- Sinds het behalen van je hbo-diploma heb je deelgenomen aan deskundigheidsbevordering, specifiek gericht op GGZ-doelgroepen.
Andere vooropleiding
Heb je een andere zorg- of welzijnsgerelateerde vooropleiding, zoals hbo-V of PMT? Dan kun je deelnemen aan de module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving. Na afronding van de opleiding GGZ-agoog ontvang je een modulecertificaat of een bewijs van deelname. Let op: dit geeft geen recht op registratie als GGZ-agoog.
-
Aanmelden
De cursus GGZ-agoog is modulair. Om het certificaat GGZ-agoog te behalen, kun je kiezen uit twee routes. Meer informatie vind je onder Studieprogramma. Voor het eerste traject meld je je aan voor zowel de module Psychiatrie, verslaving en samenleving als de module Profilering GGZ-agoog. Houd bij het kiezen van het startmoment er rekening mee dat je de cursus kunt beginnen met de module Psychiatrie, verslaving en samenleving.
In een instroomassessment toetsen we in hoeverre je specifieke competenties en daaraan gekoppelde kennis en vaardigheden al hebt verworven in de praktijk. Als blijkt dat je beschikt over de competenties van de GGZ-agoog, ontvang je het certificaat GGZ-agoog. Als de competenties nog niet of deels zijn behaald, krijg je advies voor nascholing.
Inschrijven kan tot uiterlijk 14 dagen voor de start van het assessment.
De GGZ-agoog is gericht op een participatiesamenleving, waarin mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving meedoen en waarin hun ervaringskennis wordt benut. Meld je aan voor deze module en leer werken met nieuwe sociaal-agogische methodieken.
Meld je aan voor deze module en verdiep je in de inzichten van de nieuwe GGZ. Je zoekt samen met je cliënt en zijn of haar sociale netwerk naar antwoorden. En je leert nieuwe termen, onderliggende theorieën en alles over hoe je herstelondersteunende zorg aanpakt.
Maatwerk
Wil je jouw organisatie in beweging brengen op het gebied van leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams aanmoedigen om een volgende stap te zetten in hun professionele groei? Wij helpen je graag om dit te realiseren!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Na je cursus GGZ-agoog
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afronding van een van de routes ontvang je het certificaat GGZ-agoog. Hiermee kun je je registreren in het beroepsregister, op voorwaarde dat je beschikt over een van de vereiste diploma’s. Deze registratie is een kwaliteitskeurmerk voor professionals.
Na de cursus beheers je diverse vaardigheden. Denk aan systeembenadering, herstel en rehabilitatie, (basis)kennis van medicatie en begeleidingstechnieken, zoals motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht werken.
-
Kosten
- De module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving kost €3.900,-
- De module Profilering GGZ-agoog kost €1.800,-
- Het instroomassessment kost € 2.410,-
Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Online of Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
Certificaat GGZ-agoog