Wat leer jij straks in deze cursus?
In jouw werk als GGZ-agoog heb je behoefte aan specifieke vaardigheden en kennis. In deze cursus leer je nieuwe sociaal-agogische methodieken en krijg je kennis aangereikt over actuele thema's als herstel-ondersteunende zorg en de vermaatschappelijking van psychisch kwetsbare mensen. Windesheim houdt deze kennis up-to-date door het intensieve contact dat we onderhouden met GGZ-, VZ- en LVB-instellingen in de regio.
De cursus is geaccrediteerd door Hobéon(opent in nieuw tabblad). De registratie vormt een kwaliteitskeurmerk dat helpt om professionals te herkennen. Om dit certificaat te behalen, heb je keuze uit twee verschillende opleidingstrajecten. Welk traject het meest geschikt is, hangt af van jouw opleiding en voorkennis.
Wat ga je doen?
De cursus GGZ-agoog is modulair opgezet, wat je op locatie doet is afhankelijk van de route die je volgt.
Het assessment GGZ agoog
Start eind augustus: lesdag woensdag
Start februari: lesdag maandag
Profilering GGZ-agoog en Psychiatrie, Verslaving en Samenleving
13 lesdagen
Start september, lesdag maandag op onze locatie in Zwolle
Start februari, lesdag woensdag op onze locatie in Zwolle
De module wordt ook online aangeboden
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Om je certificaat te kunnen behalen kun je kiezen tussen:
- De modules Profilering GGZ-agoog en de module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving. Wanneer je tijdens jouw hbo-bachelor al een specialisatie of minor GGZ of Psychiatrie en Verslaving hebt afgerond, is het mogelijk om vrijstellingen te ontvangen.
- Assessment GGZ-agoog. Dit is een verkort traject dat specifiek bedoeld is voor sociaal werkers met ruime werkervaring in de GGZ en/of verslavingszorg.
Wanneer je een van de trajecten hebt afgerond ontvang je het certificaat GGZ-agoog. Met dit certificaat kun je je als zodanig registeren in het beroepsregister als je ook in het bezit bent van een van de voorwaardelijke diploma’s.
Op de website van het COOAB staan onder opleiding en nascholing de diploma’s hiervoor in aanmerking komen. Opleiding (cooab.nl)(opent in nieuw tabblad). Het diploma PMT is vorig jaar nieuw toegevoegd. De registratie vormt een kwaliteitskeurmerk dat helpt professionals te herkennen.Lesdagen, -tijden en studiebelasting
Profilering GGZ-agoog en Psychiatrie, Verslaving en Samenleving
Deze modules starten twee keer per jaar in september (lesdag maandag) en in februari (lesdag woensdag). Je volgt de lessen samen met deeltijdstudenten van de opleidingen Social Work en Verpleegkunde. De lessen zijn ingeroosterd. Bij aanmelding maak je vooraf een keuze of je de lessen fysiek op de campus of volledig online wilt volgen. De module beslaat 13 contactdagen en wekelijks 8 uur zelfstudie (als richtlijn). Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur.
Uiterlijk twee weken voor aanvang van de opleiding is het definitieve lesrooster van deze modulen gereed. Wanneer je aanmelding definitief is wordt je hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt van onze collega's van het bedrijfsbureau Leven Lang Ontwikkelen.
Om goed voorbereid de lessen van de cursus GGZ-agoog te kunnen volgen, is het belangrijk dat je thuis de lesstof bestudeert. Je verdiept je onder meer in methodieken, intervisie en cases. Je besteedt ongeveer 9 uur per week aan thuisstudie tijdens deze cursus.
Wil je meer weten over Psychiatrie, Verslaving en Samenleving? Kijk hiervoor op onze site bij Psychiatrie , Verslaving en Samenleving.
Assessment GGZ-agoog
Startmomenten en lesdagen
Er zijn twee startmomenten waarbij je kan deelnemen.
Augustus 2023, lesdag woensdag
30/08/2023 Introductie 18:30 - 19:30 uur online 06/09/2023 1e voorbereiding toets 18:30 - 19:30 uur online 20/09/2023 2e voorbereiding toets 18:30 - 19:30 uur online 27/09/2023 Kennistoets 10:30 - 12:00 uur locatie Zwolle 04/10/2023 1e begeleidingsmoment 16:30 - 17:30 uur online 30/10/2023 Herk. Kennistoets 10:30 - 12:00 uur locatie Zwolle 15/11/2023 2e begeleidingsmoment 09:30 - 10:30 uur online nnb individuele begeleidingsmomenten nnb assessments Februari 2024, lesdag maandag
05/02/2024 Introductie 18:30 - 19:30 uur online 12/02/2024 1e voorbereiding toets 18:30 - 19:30 uur online 04/03/2024 2e voorbereiding toets 18:30 - 19:30 uur online 11/03/2024 Kennistoets 10:30 - 12:00 uur locatie Zwolle 18/03/2024 1e begeleidingsmoment 16:30 - 17:30 uur online 08/04/2024 Herk. Kennistoets 10:30 - 12:00 uur locatie Zwolle 15/04/2024 2e begeleidingsmoment 09:30 - 10:30 uur online nnb individuele begeleidingsmomenten nnb assessments Het traject start met een toets basiskennis psychopathologie en verslaving. Naast een voorbereidend college maak je gebruik van een e-learningomgeving om je hierop voor te bereiden. Hierna ga je aan de slag met het samenstellen van je portfolio. Je wordt daarbij begeleid door een docent van Windesheim. De begeleiding vindt in kleine groepen plaats waarbij we peerfeedback stimuleren. Het traject wordt afgesloten met een toets in de vorm van een assessmentgesprek. Tijdens dit individuele gesprek presenteer jij je portfolio aan twee assessoren. De twee assessoren beoordelen het portfolio en hebben een criteriumgericht assessmentgesprek met jou.
Voor dit traject kom je alleen naar Windesheim voor de toets basiskennis psychopathologie en verslaving. Alle andere onderwijsactiviteiten vinden plaats in de vorm van online contactonderwijs. Ook het assessmentgesprek wordt online afgenomen.
Na afloop van het gesprek ontvang je de beoordeling van de assessoren. Mocht hieruit blijken dat specifieke competenties onvoldoende ontwikkeld zijn dan is er geen herkansing mogelijk voor het assessment. Wel kan aanvullende nascholing op maat gevolgd worden.
We hanteren een studiebelasting van 80 uur als richtlijn voor het maken van een portfolio.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving
In de module Psychiatrie verslaving en samenleving leer je hoe je cliënten met een verslaving of met psychiatrische problematiek beter kunt behandelen en begeleiden. Je gaat aan de slag met nieuwe sociaal-agogische methodieken, intervisie en cases met het accent op behandeling, rehabilitatie en herstel. Je doet inzicht op in psychiatrische problemen in combinatie met verslavingsproblematiek.
Je leert verschillende methodieken, onder andere op het gebied van systeembenadering, herstel en rehabilitatie en begeleidingstechnieken, zoals motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht werken en ervaringsdeskundigheid.
Daarnaast krijg je enige kennis van medicatie. Ook de sociale context van cliënten komt uitgebreid aan bod. Er is volop ruimte voor verschillende visies, kritische reflectie op de DSM-5 en reflectie op casuïstiek en eigen ervaringen.
Profilering GGZ-agoog
In de module Profilering GGZ-agoog reflecteer je op jezelf en op het beroep. Wat is de noodzaak van de GGZ-agoog in het licht van actuele ontwikkelingen en het beleid van de overheid? Je verantwoordt de bijdrage die je levert aan de gezondheid en het welzijn van je cliënten en aan de samenleving.
Ook laat je zien dat je je bewust bent van alle landelijke (kennis)netwerken en organisaties die van belang zijn voor de GGZ-agoog of waarin de GGZ-agoog participeert. Je hebt een onderbouwde visie op de plek die de GGZ-agoog inneemt binnen huidige ontwikkelingen. En je kunt reflecteren op ethische en politieke aspecten van het beroep.
Past deze route bij jou? Meld je dan onderaan deze pagina voor beide modules aan. Houd bij het kiezen van het startmoment er rekening mee dat je de cursus begint met de module Psychiatrie, verslaving en samenleving.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Deze cursus is bedoeld voor sociaal agogen die in het bezit zijn van een van de voorwaardelijke HSAO-diploma's: Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV), Social Work (SW), Creatieve Therapie, Vaktherapie, Toegepaste Psychologie, Godsdienst-Pastoraal werk, HBO-J, IW, Creatief Educatief Werk en Cultureel Werk die de aantekening GGZ-agoog willen behalen. Het gaat hier om professionals die herstelondersteunende behandeling en begeleiding willen geven aan mensen met verslavingsproblematiek en/of psychiatrische problematiek, waarvan sprake is in diverse organisaties.
Voor wie is het assessment GGZ agoog?
Dit scholingstraject is passend als je werkervaring hebt als GGZ-agoog. Je voldoet aan de volgende criteria:
- Je bent in het bezit van een van de voorwaardelijk hbo-diploma’s.
- Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring in een hbo-functie in een van de circuits van de GGZ (volwassenpsychiatrie, forensische psychiatrie, kinder-jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, verslavingszorg). Sinds het behalen van het hbo-diploma heb je deelgenomen aan deskundigheidsbevordering specifiek gericht op doelgroepen in de GGZ.
Certificering
Wanneer je aan bovenstaande criteria voldoet en het assessment GGZ agoog succesvol hebt afgerond ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kan jij jezelf officieel laten registeren als GGZ- agoog. Meer informatie hierover? Home | Hobéon (hobeon.nl)(opent in nieuw tabblad)
Andere vooropleiding
Als je een andere zorg of welzijn gerelateerde vooropleiding hebt zoals hbo-V of PMT kun je wel deelnemen aan de module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving. Je ontvangt na afronding een modulecertificaat of bewijs van deelname. Het is niet mogelijk om je daarmee te laten registeren als GGZ-agoog
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Ben je in het bezit van een voorwaardelijk hbo-diploma? Dan ontvang je, als je een van twee trajecten hebt afgerond, het certificaat GGZ-agoog.
Na de cursus beheers je diverse skills. Denk aan systeembenadering, herstel en rehabilitatie, (basis)kennis van medicatie en begeleidingstechnieken, zoals motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht werken.
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig dat je van ons ontvangt na je aanmelding. Dit kan soms even duren. Start de opleiding al binnen 4 weken? Dan ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, op = op. Wacht daarom niet te lang met je aanmelding en zorg dat je goed bent voorbereid als je het STAP-budget aanvraagt.
Wat kost de cursus?
De kosten zijn afhankelijk van het traject dat je kiest. Kies je voor het volgen van de twee modules, dan betaal je €3.150,- voor Pyschiatrie, Verslaving en Samenleving en €1.575,- voor Profilering GGZ-agoog. Kies je voor het instroomassessment, dan betaal je € 2.190,-.
Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Maatwerk en Incompany voor je organisatie
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.
Start en meld je nu aan
De cursus GGZ-agoog is modulair opgezet. Om het certificaat te behalen, kun je 2 routes volgen. Route 1: je meldt je aan voor het instroomassessment. Route 2: je meldt je aan voor zowel de module Profilering GGZ-agoog als de module Psychiatrie, verslaving en samenleving. Houd bij het kiezen van het startmoment er rekening mee dat je de cursus kunt beginnen met de module Psychiatrie, verslaving en samenleving.
In een instroomassessment toetsen we in hoeverre je specifieke competenties en daaraan gekoppelde kennis en vaardigheden al hebt verworven in de praktijk. Als blijkt dat je beschikt over de competenties van de GGZ-agoog, ontvang je het certificaat GGZ-agoog. Als de competenties nog niet of deels zijn behaald, krijg je advies voor nascholing.
Inschrijven kan tot uiterlijk 14 dagen voor de start van het assessment.
De GGZ-agoog is gericht op een participatiesamenleving, waarin mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving meedoen en waarin hun ervaringskennis wordt benut. Meld je aan voor deze module en leer werken met nieuwe sociaal-agogische methodieken.
Deze module komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit ontvang je van ons na je aanmelding. Start de module al binnen 4 weken of betaalt je werkgever? Dan ontvang je het bewijs niet. Lees meer op www.windesheim.nl/stap.
Meld je aan voor deze module en verdiep je in de inzichten van de nieuwe GGZ. Je zoekt samen met je cliënt en zijn of haar sociale netwerk naar antwoorden. En je leert nieuwe termen, onderliggende theorieën en alles over hoe je herstelondersteunende zorg aanpakt.