Welke stap zet jij straks na Logopedie?
Spreekt het jou aan om specialist te worden in taal-, spraak-, stem-, slik- en gehoorproblemen? Heb je al werkervaring en wil je zelfstandig studeren? Kies dan voor de deeltijdopleiding Logopedie in Almere. Je verdiept je in vakken als taal, spraak, gedragsleer en anatomie, leert hoe je testen afneemt en interpreteert, behandelplannen opstelt en hoe je cliënten coacht. Je studeert wanneer het jou uitkomt, op weg naar een mooie toekomst als logopedist. Een baan waarin je echt iets te zeggen hebt!
Jouw flexibele route tot logopedist
De deeltijdopleiding Logopedie is zo opgezet dat je naast je werk of andere taken volop de ruimte krijgt om (online) alle kennis, bagage én tools op te doen die je straks nodig hebt om die volgende stap te zetten.
-
-
Digitaal én naar het klaslokaal
Als logopedist heb je te straks maken met mensen die allerlei spraak-, taal- en zelfs slikproblemen kunnen hebben. Van pasgeboren baby’s tot ouderen en van mensen met een beperking tot beroepssprekers. Bij deeltijd Logopedie in Almere maak je volop kennis met al die doelgroepen. Je leert in je studie hoe je testen afneemt en interpreteert en je gaat aan de slag met het opstellen van behandelplannen en het coachen van cliënten.
Deeltijd studeren
De studie heeft een curriculum dat bij jou past. Je komt 1 dag per week naar onze hogeschool. Daarnaast studeer je zelfstandig en krijg je ondersteuning via onze digitale leeromgeving. Een opleiding voor doorzetters dus!
Leren in de praktijk
Je leert het vak het best door te werken in de praktijk. In je opleiding kun je aan de slag in onze eigen opleidingspraktijk en je werkt aan projecten, loopt stages en doet Comakerships.
Voor wie?
De opleiding Logopedie is er voor iedereen die zich het vak van logopedist eigen wil maken en die zelfstandig wil studeren. Je hebt vaak al wat werkervaring opgedaan. In dit traject ga je werk, privéleven en studie intensief combineren.
Begeleiding op afstand
De opleiding is kleinschalig. Docenten en studenten kennen elkaar goed. Ook op afstand word je hierdoor goed begeleid.
-
Je studie opstarten in jaar 1
In het eerste jaar leer je het vakgebied kennen en ontdek je of het logopedieberoep bij je past. Op je rooster staan vakken als:
- Logopedievakken over spraak, taal en stem
- Algemene vakken, zoals gedragsleer, anatomie en fysiologie
- Gespreksvaardigheden
- Klinisch redeneren
Ontdek, luister, observeer
Regelmatig krijg je gastlessen van professionals uit de praktijk en je loopt een oriënterende stage. Om te leren observeren bezoek je logopediepraktijken en zorginstellingen. Daar voer je een observatieopdracht uit.
Project: observatie kinderen
In het eerste jaar ga je aan de slag met een project waarbij je een kind observeert op een crèche, peuterspeelzaal of op school. Je bevindingen bespreek je in een cliëntbespreking met je medestudenten. Je leert hierbij rekening te houden met de privacy van de cliënt en gebruik te maken van vakjargon op het gebied van taalontwikkeling.
Vanaf het eerste jaar loop je stage
Tijdens de deeltijdopleiding Logopedie loop je elk jaar een stage. We bouwen het rustig op: in het eerste jaar van je studie staat een kennismakingsstage op het programma in een logopediepraktijk, school of zorginstelling.
-
Maak (online) stappen in jaar 2
In het tweede jaar werk je aan je onderzoeks- en therapeutische vaardigheden om straks je vak deskundig te kunnen uitoefenen. Ook je ondernemerskills komen aan bod, zodat je weet hoe je straks je eigen praktijk runt.
Tijdens de lessen leer je alles over:
- Taalstoornissen bij kinderen en volwassenen
- Stemstoornissen
- Fonetiek en spraakstoornissen
- Gehoor
- Afasie
- Slikproblemen
- Stotteren
Vragen stellen en luisteren
Door het stellen van de juiste vragen probeer je achter het probleem van jouw cliënt te komen. Je achterhaalt hoe je hem of haar kunt helpen en begeleiden, om weer te kunnen functioneren op de manier die hij of zij belangrijk vindt in het leven.
Stage lopen
Dit jaar loop je ongeveer één dag per week stage (160 uur in totaal) bij een logopedist. Dit kan bij een logopediepraktijk, op een school of bij een zorginstelling. Je gaat zelf op zoek naar een plek, in overleg met de opleiding. Het is ook mogelijk om op de opleidingspraktijk Logopedie van Windesheim in Almere stage te lopen.
Opleidingspraktijk Logopedie
In de opleidingspraktijk oefen je met het onderzoeken en behandelen van echte cliënten. Denk aan gehooronderzoeken of het adviseren van leraren in opleiding over het gebruik van hun stem. Uiteraard onder begeleiding van je docenten.
-
Eigen route in jaar 3
In het derde jaar ontwikkel jij jouw ondernemers-, onderzoeks- en therapeutische vaardigheden verder. Ook voer je tijdens je studie een project uit voor een echte opdrachtgever: een Comakership.
Aan de slag voor opdrachtgevers
In het derde (en vierde) jaar voer je Comakerships uit. Comakerships zijn kenmerkend voor Windesheim in Almere: echte opdrachten en projecten voor bedrijven, scholen of zorginstellingen die je zelf werft, uitvoert en oplevert. Denk eens aan:
- Een innovatieproject, waarin je nieuw materiaal of een nieuwe werkwijze ontwikkelt
- Een onderzoek naar risico’s op verslikken bij een ernstig meervoudige beperking
Laat je stem horen via een minor
Ook een minor staat dit jaar op je rooster. In dit halfjaar verdiep of verbreed je je kennis. En geef je zelf invulling én kleur aan je studie. In Almere kun je voor de minor Kinderen met specifieke taalontwikkelingsstoornissen kiezen. Je kunt ook een minor doen van een andere opleiding of hogeschool.
Stage in het derde jaar
In het laatste halfjaar loop je 3 dagen per week een stage op een werkplek naar keuze. In overleg met ons ben je flexibel in de verdeling van je stage-uren over de week.
-
Afstuderen in jaar 4
Je werkt nu toe naar je afstudeeropdracht en dus naar een mooie toekomst als logopedist. Je laat zien wat je 4 jaar lang bij ons geleerd hebt en studeert ten slotte af met een stage en een Comakership.
Stage in het vierde jaar
In het laatste jaar loop je een halfjaar lang 4 dagen per week stage. Ook nu is het mogelijk om binnen de kaders je uren flexibel in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld het hele jaar 2 dagen stage te lopen in plaats van 4 dagen in het laatste halfjaar.
Als logopedist in opleiding voer je alle taken zo zelfstandig mogelijk uit. Van diagnostisch onderzoek tot het behandelen van cliënten. Je voert adviesgesprekken, geeft voorlichting, verzorgt trainingen en werkt aan preventiemaatregelen. Ook werk je samen met ouders of partners van cliënten of andere zorg- en hulpverleners die bij de zorg betrokken zijn.
Afstuderen met een Comakership
Je onderzoekt een vraagstuk uit de praktijk. Je werkt een case uit of je doet onderzoek, bijvoorbeeld naar een nieuwe behandelmethode. Resultaten presenteer je aan het werkveld, docenten en medestudenten op het bachelorsymposium.
Diploma behaald
Klaar? Je hebt je schouders eronder gezet en bent afgestudeerd. Gefeliciteerd! Je bent nu een Bachelor of Science.
-
Zo mix je werk, privé en studie
Het voordeel van deeltijd is dat je jouw eigen studietijd kunt inplannen. Zo kun je je studie makkelijker met werk en privé combineren. Je studeert (online) wanneer het jou uitkomt, met uitzondering van de wekelijkse vaste lesdag en stage.
Lesdag
Je komt 1 dag per week naar onze campus in Almere: op vrijdag. Soms heb je ook les in de avond.
Jaarrooster
Op het jaarrooster staan onder meer studentbegeleiding en praktische vakken. De kennisvakken bestudeer je zelf thuis. Dit doe je via onze digitale leeromgeving. Je kunt daarnaast op locatie oefenen met materialen wanneer het jou uitkomt.
Toetsweken en themadagen
We werken in 2 semesters van 20 weken en er zijn door het jaar 6 tot 8 toetsweken. Naast alle lessen op vrijdag, plannen we een aantal themadagen. In het eerste jaar 4 keer en in het tweede jaar 2 keer. Deze themadagen staan in het teken van een specifiek thema: vaardigheden trainen, feedback, intervisie, reflectie en werken aan groepsproducten.
Studielast
De deeltijdopleiding Logopedie heeft in principe een duur van 4 jaar. Je moet 240 ECTS (studiepunten) halen, ofwel 60 ECTS per jaar. Dat staat gelijk aan de voltijdopleiding. Spreiden of versnellen is maatwerk, samen met jouw studentbegeleider maak je een studieprogramma.
Praktijkleren
Je loopt ieder jaar stage. Zodra je meerdere dagen stage loopt en werkt aan Comakerships, ben je als deeltijdstudent niet meer zo flexibel als in de eerste studiejaren. Je kunt er wel voor kiezen om een langere periode minder stage te lopen per week of het aantal stage-uren per week te variëren. Hierdoor doe je soms wel langer over je studie.
-
Digitaal én naar het klaslokaal
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Carlijn legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij Logopedie.
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september. Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken à € 400,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij straks wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Dit voeg je toe op je cv
Als logopedist werk je met (heel jonge) kinderen, jongeren en volwassenen. Je kunt op uiteenlopende werkplekken terechtkomen. Denk aan:
- Allrounder in een logopediepraktijk
- Stemtherapeut voor beroepssprekers, zoals leraren en acteurs
- Instellingen voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen
- Speciaal onderwijs voor hulp bij spraak, gehoor, lezen en schrijven
- Ziekenhuizen op de afdeling keel-neus-oorheelkunde of neurologie
- Revalidatiecentra waar mensen opnieuw leren spreken en slikken
- Verpleeghuizen waar je ouderen helpt die lastig spreken en slikken
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Zelfstandig online studeren
- Elk jaar loop je stage
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?