Weten hoe je met deze Associate degree pas écht iets opstart?
Heb jij een basis in de techniek en wil je graag doorgroeien in dit vakgebied? Met onze Associate degree Industriële Automatisering en Robotica in Zwolle ben jij na 2 jaar dé expert op het gebied van automatisering van machines en systemen. Je gaat aan de slag met het ontwerpen, programmeren, inregelen en onderhouden van geautomatiseerde systemen. Zodat al die systemen precies gaan doen wat ze horen te doen en productieprocessen vlekkeloos verlopen.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Persoonlijk adviesgesprek
Jouw route tot technisch professional
De Associate degree Industriële Automatisering en Robotica in deeltijd is zo opgezet dat je straks werk en studie kunt combineren. Je hebt tussen de 20 en 24 uur zelfstudie per week. Je volgt op 1 dag in de week lessen op Windesheim in Zwolle.
-
-
Startschot in je eerste jaar
In onze Associate degree combineer je een baan in de Techniek met studeren in deeltijd. Leren op de werkplek staat centraal. Je combineert namelijk vanaf het begin werken en leren.
Taakgebieden
De Associate degree opleiding bestaat uit 4 semesters. In de eerste 3 semesters van je opleiding staat steeds een taakgebied centraal, namelijk dat van Field Technician, Programmer en Integrator.
- Field Technician: je leert hoe je bij interne of externe klanten machines neerzet, in bedrijf stelt en onderhoudt
- Programmer: je leert de basiskennis en -vaardigheden, die heb je opgedaan tijdens semester één, toe te passen in een opdracht die voor je werkgever uitvoert op de werkplek
- Integrator: je leert een subsysteem te ontwerpen, te realiseren en te integreren in een machine
Semester 1: Field Technician
In het allereerste semester staat de basiskennis centraal. Denk hierbij aan:
- elektrotechniek
- programmeren van industriële controllers en
- eigenschappen van machine-hardware
Op jouw werkplek voer je opdrachten uit waarmee je jouw analytische vaardigheden aanscherpt.
Ben je geïnteresseerd in geautomatiseerde en/of gerobotiseerde (productie)processen, maar is twee jaar studie je te lang? De module Field Technician is ook los te volgen. Neem contact op met Bart Snijder via iar@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) voor meer informatie en aanmelden.
Semester 2: Programmer
In het tweede semester van de opleiding staat het programmeren van machines en systemen centraal. Daarom krijg je vakken als :
- aandrijftechniek
- robotica en
- gevorderde kennis van programmeren
Binnen een practicumgroep ga je actief aan de slag met het programmeren van een geautomatiseerde machine. Je doet dus in dit halfjaar gelijk ervaring op met communiceren en samenwerken. Daarnaast doe je een programmeeropdracht op je werkplek.
-
Eindsprint in je tweede jaar
Het eerste semester van het tweede jaar ga je steeds meer de diepte in, zodat je klaar bent voor het finalestuk: je afstudeeropdracht. Ook in het derde semester staat weer een taakgebied centraal, namelijk de Integrator. In het vierde semester werk je aan je afstudeeropdracht.
Semester 3: Integrator
Om binnen de technische automatisering het verschil te kunnen maken, ontwikkel je je tijdens het derde semester verder tot ‘Integrator’. Je leert (sub)systemen en componenten slim combineren. Met deze kennis ben je in staat de nieuwe, innovatieve machines van de toekomst te ontwikkelen. Je maakt in dit semester niet alleen een laatste verdiepende slag op vlakken als PLC programmeren en Robotica, maar je gaat ook de breedte in met Vision en machine veiligheid.
Semester 4: afstuderen
Je bent nu klaar om af te studeren. Op je werkplek laat je zien dat je in staat bent zelfstandig een opdracht uit te voeren. Je ontwerpt, realiseert en test een (deel)systeem. Dat doe je op een gestructureerde manier. Na analyse van het probleem, vertaal je de eisen van de klant in een slim en degelijk ontwerp waarbij je de juiste hardware componenten selecteert en stabiele software schrijft. Dit alles documenteer je en leg je vast in een verslag
Je diploma in zicht
Het afstuderen doe je zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Alles succesvol afgerond? Gefeliciteerd! Dan heb jij na 2 jaar studeren een erkende titel op zak: de Associate degree.
-
Leer in de praktijk
Met deze 2-jarige Associate degree in deeltijd ben je vooral veel in de praktijk bezig. Je leert het vak het allerbeste wanneer je je werkomgeving inzet als krachtige leeromgeving.
Werkplek is leerplek
Je werkomgeving is een belangrijke leersetting. Je voert er allerlei praktijkopdrachten uit en past er direct nieuwe kennis en vaardigheden toe. Daarom checken we of jouw werkplek voldoet als leerplek. We bieden je werkplekbegeleider goede ondersteuning waardoor hij of zij jou (beter) kan faciliteren.
Voorbeeld praktijkopdracht in semester 3
Programmeer een (deel)systeem op je werkplek, toegepast in de industriële automatisering. Dit systeem kan “losstaand” zijn. De werking toon je middels een demonstratie van een fysieke opstelling of simulatie aan. Binnen de opdracht is er natuurlijk ruimte voor individuele invulling.
-
Startschot in je eerste jaar
Deze opleiding biedt ook een losse module aan
Je kunt je op dit moment niet voor deze losse module(s) aanmelden. Zodra er nieuwe startdata bekend zijn, kun je de module(s) hier bekijken.
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Jan legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Associate degree Industriële Automatisering en Robotica.
Toelating en aanmelden
Welk beroep zet jij op je cv?
Het werk dat jij gaat doen heeft alles te maken met machines en systemen. Jij bent met je diploma Industriële Automatisering en Robotica op zak een professional die machines neerzet, instelt en onderhoudt. Je weet hoe je systemen programmeert en hoe je subsystemen ontwerpt, realiseert en integreert in machines. Dit doe je bijvoorbeeld als:
- PLC/robot engineer of programmeur
- Besturingstechnicus
- Customer support engineer
- Field service technician/engineer
Hier zet jij straks je skills in
De Associate degree Industriële Automatisering en Robotica bereidt je voor op een baan bij bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van machines.
De kans op werk is groot, want er is een tekort aan technici op hbo-niveau. Bovendien is het werkterrein voor jou als Associate degree'er Industriële Automatisering en Robotica breed. Van machinebouwers en productiebedrijven tot technische dienstverleners. Niet alleen in de elektro- en metaalindustrie, maar ook in al die andere sectoren waarin automatisering en robotica wordt toegepast, zoals de bouw, agro & food, de verpakkingsindustrie en nog veel meer.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je tijdens de Ad kosten voor je laptop en boeken. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
In 2 jaar naar hbo-niveau
Een Associate degree is een hbo-opleiding waarin je in 2 jaar tijd leert wat er in de praktijk echt toe doet. En dat doe je op niveau 5: dé studienuance tussen bachelors en mbo in. Opgestart samen met het werkveld, zodat jij ook echt die kennis opdoet die je straks nodig hebt. Doorstuderen? Start dan met een bachelor die je soms via maatwerk eerder kunt afronden.
Doorpakken én doorleren
De smaak echt te pakken na de Ad Industriële Automatisering en Robotica? Studeer door en ga voor je bachelor! Check op www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) welke bachelors er zijn. Informeer bij de opleiding naar keuze in hoeverre deze Ad aansluit. Zo is het misschien mogelijk om vrijstellingen te krijgen, om je bachelor sneller af te ronden. Een aansluitende deeltijdopleiding op Windesheim is de bachelor Technische bedrijfskunde.