Beleidsmaker: participatie in beleid
Met de post-hbo Beleidsmaker: participatie in beleid in Almere leer je kwesties optimaal aan te pakken.
Iedereen heeft ze, vraagstukken die inwoners betreffen. In deze opleiding verdiep je je in een kwestie uit de eigen professionele praktijk. Naast het belichten van nieuwe perspectieven, staan we stil bij wie je bent. Wat drijft je? Voor welke professionele uitdaging sta je? Je verbreedt je kennis over onderwerpen zoals ‘(on-)gelijkheid’ en ‘machtsrelaties in participatie’. Wat wordt daar precies mee bedoeld? In deze opleiding vorm je samen een onderzoeksgroep.
Studieprogramma Beleidsmaker
-
-
Inhoud opleiding
In de post-hbo Beleidsmaker werk je aan een kwestie uit je eigen professionele praktijk. Je ontwikkelt een product dat past bij jou én bijdraagt aan de verbetering van het vraagstuk in je professionele praktijk. Hiertoe kun je je eigen creativiteit inzetten. Denk hierbij aan een:
- klassiek verslag:
- podcast
- spel
- vlog
- interactieve poster
Het is belangrijk dat het product inzichtelijk maakt wat het vraagstuk was en hoe het jou heeft geholpen om tot beter handelen te komen. Dit met het doel dat anderen hiervan kunnen leren én dat het jou helpt om beter te blijven handelen ten behoeve van inwoners die zich in meer kwetsbare maatschappelijke posities bevinden.
De bedoeling van deze opleiding is dat je kritisch, nieuwsgierig, analytisch en planmatig aan de slag gaat met de kwestie en dat je deze vanuit meerdere en nieuwe perspectieven belicht. We staan we stil bij wie je bent:
- Wat drijft je, wat inspireert je?
- Wat vind je moeilijk of juist makkelijk waar het gaat om samenwerking met en ten behoeve van inwoners?
Theorie in de praktijk
Vanuit de opleiding bieden we kennis aan over onderwerpen zoals ‘participatie’: Wat wordt daar precies mee bedoeld? Of een onderwerp als ‘(on-) gelijkheid’: Hoe zorgen we voor een gelijkwaardige en rechtvaardige behandeling? Jouw vraagstuk onderzoek je met behulp van de aangereikte kennis. Daarnaast ga je in dialoog met belanghebbenden in je vraagstuk (bijvoorbeeld inwoners, collega’s). We werken met behulp van principes uit eerste-persoonsactieonderzoek. Dit wordt ook wel ‘onderzoek naar je eigen handelen’ genoemd.
Professionele begeleiding
Je ontvangt deskundige begeleiding van docenten. Afhankelijk van je vraagstuk zoeken we verdieping daar waar gewenst. Bijvoorbeeld met behulp van gastdocenten. Na de analyse van het vraagstuk, die je hebt gedaan met behulp van kennis en dialogen, ga je aan de slag met ‘beter handelen’ ten behoeve van inwoners. De manier hoe je aan de slag gaat, is afhankelijk van het vraagstuk en de uitkomsten van de analyse. Jouw doen en denken staat centraal.
-
Studieduur en lesdagen
De post-hbo Beleidsmaker bestaat uit 9 bijeenkomsten van 10.00 tot 13.00 uur. Deze bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag in Almere. Daarnaast heb je 4 online begeleidingsmomenten op dinsdag van 09.30 tot 11.00 uur.
Lesdagen
De lesdata voor de start in januari 2025 zijn:
- 21 januari 2025
- 4 februari 2025
- 11 februari 2025: online
- 4 maart 2025
- 18 maart 2025
- 1 april 2025: online
- 15 april 2025
- 13 mei 2025
- 27 mei 2025 online
- 10 juni 2025
- 24 juni 2025 online
- 2 september 2025
- 14 oktober 2025
Groepsgrootte
De groepsgrootte bedraagt 12 tot 15 personen. Hieruit worden meerdere subgroepen gemaakt van 4 tot 6 deelnemers.
-
Toelating
Deze post-hbo-opleiding is iets voor jou wanneer je in jouw werk als beleidsmaker te maken hebt met (participatie van) inwoners. Je werkt bijvoorbeeld bij een overheidsinstelling of een maatschappelijke organisatie. Daarnaast heb je het idee dat er meer of beter naar inwoners geluisterd kan worden. En je wilt graag met een vraagstuk uit jouw eigen praktijk aan de slag gaan.
Voor deze opleiding heb je minimaal een afgeronde bacheloropleiding nodig.
-
Wanneer kun je starten?
Na je opleiding Beleidsmaker
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afronding van de post-hbo Beleidsmaker ontvang je een certificaat. Je hebt:
- ervaring als eerstepersoons actieonderzoeker om het eigen handelen in de professionele praktijk te verbeteren.
- inzicht in actuele maatschappelijke en wetenschappelijk ontwikkelingen inzake begrippen als ‘participatie’, ‘macht en invloed’, ‘(on-)gelijkheid.
- uitgebreide handelingsmogelijkheden om de stem van de inwoner mee te nemen in beleidsvraagstukken.
-
Kosten
Je betaalt € 3.950,- voor de hele post-hbo. Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat
Meer informatie
Hulp bij studiekeuze Studentbegeleiding Nieuwsbrief voor professionals(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabbla