Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Custom Industrial Manipulator with an Advanced Controller (CIMAC)

Custom Industrial Manipulator with an Advanced Controller (CIMAC)

  •   Digital Business & Society
  •   1 januari 2023 - 31 december 2024

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerpen, aansturen en inzetten van een custom (cartesian) manipulator (robot) voor product- en onderdeelhandeling.

  • Lectoraat: Digital business & Society
  • Soort onderzoek: Praktijkgericht
  • Partners: AWL Techniek B.V.
  • Mogelijk gemaakt door: TechForFuture

Aanleiding TWOSOME

CIMAC staat voor Custom Industrial Manipulator with an Advanced Controller.

De achterliggende vraag van bedrijven is de behoefte aan een kostenefficiënte manipulator met eigenschappen passend bij product- en onderdeelhandeling. De gebruikelijke traditionele zes-assige articulated robots zijn nauwkeuriger dan vaak nodig is en zijn beperkt in de mogelijkheden om bewegingen zelf te definiëren en te optimaliseren. Met name om flexibiliteit en variatie van te verplaatsen objecten mogelijk te maken wat betreft de afmetingen, gewicht en positie van het zwaartepunt, is het noodzakelijk controle te hebben over de verplaatsing, snelheden en versnellingen die de manipulator en/of het te verplaatsen object ondergaan. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de veranderende, en onbekende, eigenschappen van de payload, waar traditionele regel strategieën niet altijd toereikend zijn.

Doelstelling en uitvoering

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerpen, aansturen en inzetten van een custom (cartesian) manipulator (robot) voor product- en onderdeelhandeling. Hierbij wordt een manipulator met bijbehorende besturing gebouwd, getest en geoptimaliseerd. Het doel is om o.a. een zelf instellende / aanpassende regelaar te ontwerpen, implementeren en testen op een industrieel gantry systeem, en deze te vergelijken met traditionele regelmethodes.

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website van TechForFuture(opent in nieuw tabblad).

 

Meer weten? Neem contact op met:

Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Digital Business & Society
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)