Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Cobots in de Productie 2 (CoP2)

  •   Digital Business & Society
  •   1 augustus 2021 - 31 oktober 2023

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine en middelgrote productseries voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen.

  • Lectoraat: Digital business & Society
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek 
  • Partners: Covestro, VMI, Zehnder
  • Mogelijk gemaakt door: TechForFuture

Aanleiding CoP 2

Een cobot is een verkorting van collaboratieve robot. De cobot is geschikt voor repeterende taken en het leveren van een constante kwaliteit, waar de mens juist uitblinkt in zijn creativiteit en probleemoplossend vermogen. Cobot en mens: 1 + 1 = 3.

Dit project is het vervolg op het project Cobots in de Kunststofindustrie. In dit voorgaande project lag de focus op toepassingen met cobots, waarbij handling en flexibele inzet belangrijke aspecten waren. Uit dit onderzoek bleek dat er nog de nodige vragen en uitdagingen zijn rondom assemblage. Het huidige project gaat met name hiermee aan de slag. Daarnaast ligt de focus op het thema kwaliteitscontrole, om aangevoerde onderdelen te controleren en te bepalen of de taken correct zijn uitgevoerd.

Doelstelling en uitvoering

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine en middelgrote productseries voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen.

Hoe kan een systeem met cobots toegepast worden voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen om tot een hogere automatiseringsgraad van productieprocessen van verschillende producten in kleinere hoeveelheden (high-mix low-volume) te komen? Dat is de vraag die centraal staat in dit onderzoek.

In het project worden cases uitgewerkt tot demonstrator, waarin de (technische) haalbaarheid voor het inzetten van de cobot wordt aangetoond. 

Het uiteindelijke resultaat van het project zijn methodieken en ervaringen die vervolgens ook bij andere bedrijven ingezet kunnen worden. Tot dusver zijn cobot-oplossingen voornamelijk ontwikkeld binnen bedrijven of door dienstverleners in de industriële automatisering. Deze kennis en ervaring is niet algemeen beschikbaar voor bedrijven die willen innoveren door cobots in te zetten. Door kenniscirculatie en kennisontwikkeling helpen de resultaten van dit project bedrijven in deze ontwikkelingen.

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten? Neem contact op met:

Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Digital Business & Society
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

ir. Bert-Jan Roeterdink, docent-onderzoeker Digital Business & Society
E-mail: aj.roeterdink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Dr. ir. Mark Naves, onderzoeker Digital Business & Society
E-mail: m.naves@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)