Weten wie en wat nodig is voor bewust mediagebruik van kinderen?
De leefomgeving van kinderen is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd met allerlei nieuwe media en technologieën. Daardoor hebben veel ouders en professionele medeopvoeders allerlei vragen. Wanneer zijn media nu goed of slecht en hoe kun je dat als opvoeder nu eigenlijk het best begeleiden? En hoe kun je als een professional kinderen of ouders optimaal met vragen over de media ondersteunen? Het lectoraat Jeugd & Media zoekt samen met de praktijk naar mogelijke antwoorden op zulke actuele vraagstukken.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
LVB Media Experience
Onderzoeksdoel
In dit project onwikkelt het lectoraat Jeugd & Media van Hogeschool Windesheim met een team van inhouds- en ervaringsdeskundigen een webapplicatie om beroepskrachten en developers via een online ervaring bewust te maken van de hindernissen die mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) tegenkomen bij het gebruik (proberen te) maken van digitale diensten; De LVB Media Experience.
In de experience doorloopt een gebruiker 3 fasen: 1. Ervaren, 2. Reflecteren, en 3. Leren. Naar verwachting dragen de ervaring, inzichten en handvatten via betere ondersteuning en meer toegankelijke digitale diensten tezamen bij aan het vergroten van de digitale toegankelijkheid en inclusie van mensen met een LVB.
- Status: lopend, van 1 februari 2022 tot 31 januari 2023
Partners
- Ervaringsdeskundigen met een LVB nemen volgens de uitgangspunten van de participatiematrix naar keuze deel in diverse projectfasen in zelf te bepalen rollen
- Lectoraat Jeugd & Media Windesheim
- Twee groepen 3e jaars studenten ICT Mobile Solutions; een groep die de experience 'bouwt' en een groep die deze doorontwikkelt n.a.v. pilots
- Een 4e jaars student Communicatie die een stakeholderanalyse uitvoert en een impactplan opstelt voor landelijke uitrol van de experience
- Academische Werkplaats 's Heeren Loo/Vrije Universiteit
- Landelijk Kenniscentrum LVB
- Amerpoort
- MEE Gelderse Poort
- Stichting Humanitas
- Frion
- ICT opleiding Mobile Solutions
- Kodision
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Kuiper-Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
Email: s.a.buttner@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad) -
Nep echt!
Hoe kunnen jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) beter inschatten wat online echt of nep is, en steun van begeleiders krijgen?
Onderzoeksdoel
Jongeren met een lvb en hun begeleiders ontwikkelen samen met studenten Child&Media en Mobile Solutions een app en ondersteunend materiaal om online informatie op echtheid te kunnen duiden en meer te praten over wat je online tegenkomt. Vervolgens wordt de effectiviteit van de app en het materiaal getest bij grote groepen jongeren met een lvb.
- We werken samen met zorginstellingen Vitree, Frion, Amerpoort, ’s Heeren Loo en Cosis
- Status: lopend, van januari 2021 tot januari 2023 met een subsidie van FNO Geestkracht
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Ben ik in Beeld? (BiiB)
Onderzoeksdoel
BiiB zet in op het ketenbreed en preventief versterken van de digitale geletterdheid1 van ouders van kinderen van -9 maanden tot 4 jaar (voorschoolse periode) in Schoonoord. De samenwerkingspartners beogen daarmee de intergenerationele overdracht van beperkte digitale geletterdheid (specifiek ICT basisvaardigheden en mediawijsheid) te voorkomen, waardoor een nieuwe generatie kinderen gelijke kansen heeft op gezond, veilig en kansrijk opgroeien.
BiiB wordt mede gefinancierd door de gemeente Coevorden vanuit de regeling ‘Innovatie zorg en ondersteuning in het sociaal domein’.
- Status: lopend
- Samenwerkingspartners: lectoraten 'Gezonde Samenleving' en 'Jeugd & Media' van Hogeschool Windesheim, praktijkorganisaties Icare JGZ, De Kraamvogel, Kids First en Kinderwereld én ouders van jonge kinderen die in Schoonoord wonen. Waar mogelijk werken ook studenten van Windesheim (Social Work, HBO-Verpleegkunde, Pedagogisch Management Kind en Educatie) mee.
In 1.5 jaar zetten we de volgende stappen
- We inventariseren de (behoefte aan) ICT basisvaardigheden en mediawijsheid onder de doelgroep, inclusief hun mediaopvoedingsvragen;
- We inventariseren de (behoefte aan) digitale geletterdheid, mediawijsheid en mediaopvoedingsvaardigheden onder de beroepskrachten die met de doelgroep en hun kinderen werken;
- We identificeren factoren die gezond, veilig en kansrijk gebruik van beeldschermmedia door de doelgroep en hun kinderen belemmeren dan wel faciliteren;
- We innoveren (verbeteren, ontwikkelen) het (preventieve) huidige aanbod rond het versterken van digitale geletterdheid via Participatief Actie Onderzoek (PAR);
- We delen de verkregen inzichten, (door)ontwikkelde interventies en over PAR geleerde lessen binnen de gemeente Coevorden en in het onderwijs bij Hogeschool Windesheim.
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Kuiper-Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)1 Digitale geletterdheid is het geheel van competenties om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de digitale samenleving.
-
LVB Media Experience
-
-
Iene Miene Media / Media Matties
Welke media gebruiken kinderen van 0 tot 6 jaar en van 7 tot 12 jaar, en hoe gaan hun ouders daar mee om?
Onderzoeksdoel
Netwerk Mediawijsheid monitort jaarlijks het bezit en gebruik van media in gezinnen met jonge kinderen, hoe ouders daarover denken, en hoe zij hun kinderen daarbij begeleiden. Met de jaarlijkse online enquêtes creëren we een beeld van hoe belangrijk media zijn voor kinderen en welke uitdagingen dat creëert voor mediawijsheid-initiatieven.
- We werken samen met Netwerk Mediawijsheid en marketingbureau The Choice
- Status: lopend, jaarlijks in het voorjaar
Meer weten? Neem contact op met:
Peter Nikken, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: p.nikken@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
We want Media!
Hoe gaan jongeren met een psychosociale problematiek om met media en wat hebben zij daarbij precies van hun begeleiders nodig?
Onderzoeksdoel
Jongeren met psychosociale problematiek zijn volgens hun begeleiders regelmatig betrokken bij online risico’s. Hoe begeleiders daar goed op in kunnen spelen blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn. Daarom was het doel via interviews en enquêtes meer inzicht te krijgen in het mediagebruik en de behoeften van deze jongeren en hoe hun begeleiders daarbij fungeren.
- We werken samen met zorginstellingen Trias, Pactum en Jarabee
- Status: afgerond, van juni 2020 tot maart 2021 met een subsidie van ZonMw
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Iedereen mag meedoen met (social) media!
Hoe gaan jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) om met media en wat hebben zij daarbij precies van hun begeleiders nodig?
Onderzoeksdoel
Jongeren met een lvb zijn overmatig betrokken bij online risico’s en profiteren minder van online kansen. Tegelijk vinden hun begeleiders het lastig de juiste begeleiding te bieden. Daarom willen we gezamenlijk inzicht krijgen in het mediagebruik en de behoeften van jongeren met een lvb en hun begeleiders via interviews en enquêtes.
- We werken samen met zorginstellingen Vitree en Frion, GGD IJsselland en Gemeente Zwolle
- Status: afgerond, van september 2019 tot juni 2020 met een subsidie van ZonMw
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Jeugd & Media in het (V)SO
Welke ervaringen ontstaan door het mediagebruik van leerlingen in het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs?
Onderzoeksdoel
Via semigestructureerde online interviews brengen de studenten in kaart welke problemen beroepskrachten (leerkrachten, ondersteuners, begeleiders) die werkzaam zijn in het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs ervaren omtrent het online gedrag (mediagebruik) van leerlingen.
Wij zijn specifiek geïnteresseerd in de positieve ervaringen maar ook in de problemen die door het online gedrag van leerlingen kunnen ontstaan en welke oplossingen daarvoor geboden (zouden kunnen) worden aan de scholen, leerlingen en gezinnen.
- We werken samen met de afdeling Forensische Orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam, 7 studenten voeren hun afstudeeronderzoek uit in dit project
- Status: lopend (afronding medio 2021)
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner en Peter Nikken, onderzoekers Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of p.nikken@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Symposium Wanna Media!
Wegens groot succes organiseerde het Lectoraat Jeugd & Media in 2022 wederom het symposium Wanna Media!
Wanneer
Het symposium vond plaats op Safer Internet Day, 8 februari 2022 van 18.00 - 20.00 uur.
Wat
Via de linkjes kun je de presentaties (opnieuw) bekijken.
- Keynote lector prof. dr. Peter Nikken over Opgroeien & opvoeden in hybride leefomgevingen;
- Presentaties van onderzoeken en projecten waarbij het lectoraat betrokken is, waaronder:
- Jeugd & Media in het (V)SO door Emma Middag
- LVB Media Experience door Svenja Büttner
- Individualisering van het gezin (promotieonderzoek) door Mandy Talhout
- Handreiking mediaopvoeding (V)SO door Svenja Büttner
- Media Ukkies en Media Matties door Peter Nikken
- Mediawijsheid ouders van jonge kinderen door Merel van Mansom
- Netwerkbijeenkomst HBO Jeugd & Media Coaches onder begeleiding van Jolien Boksebeld
- Nep Echt! app voor mensen met een LVB door Svenja Büttner
- Meer prikkelgevoeligheid bij kleuters door tabletgebruik? door Bert Wienen
-
Iene Miene Media / Media Matties
Ons lectoraat in beeld
Bij ouders, op scholen, in bibliotheken en bij politie, jongerenwerk, GGD’s en de consultatiebureaus is er behoefte aan meer kennis over verstandig online mediagebruik door jongeren en kinderen. Het lectoraat Jeugd & Media heeft voor professionals de cursus Jeugd & Media ontwikkeld. Peter Nikken, onze lector Jeugd & Media, gaat langs bij een oud-cursist die tegenwoordig als expertcoach mediaopvoeding de bibliotheek Eindhoven ondersteunt bij vraagstukken rondom mediaopvoeding.
App Nep Echt! in beeld
Elk kind moet veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien in onze digitale samenleving. Het lectoraat bevordert daarom mediawijsheid onder jongeren en de volwassenen die hen helpen opgroeien. Vooral jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben extra aandacht nodig. Samen met jongeren bij Frion en Triade Vitree, hun begeleiders én met studenten Social Work en HBO-ICT is de app Nep Echt! ontwikkeld. Jongeren kunnen de app gebruiken om betrouwbare en onbetrouwbare informatie van elkaar te onderscheiden.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en alle onderzoekers van het lectoraat Jeugd & Media publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Iene Miene Media : een review van het mediagebruik van kinderen tussen 0 en 6 jaar in Nederland sinds 2012
Parents’ Instrumental use of Media in Childrearing: Relationships with Confidence in Parenting, and Health and Conduct Problems in Children
Guiding Young Children’s Digital Media Use: SES-Differences in Mediation Concerns and Competence
Do (pre)adolescents mind about healthy media use: relationships with parental mediation, demographics and use of devices
Wie maakt de dienst uit in opvoeding en onderwijs? Over de kracht van de pedagogische relatie in gezin, onderwijs en jeugdhulp.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Ilse Schuurman.
- 088-469 9914
- im.schuurman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn-pagina(opent in nieuw tabblad)