Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Jeugd & Media

Banner image

Op de hoogte blijven?

Lees onze nieuwsbrief Gezond en Wel met Kennis
Inleiding

Weten wie en wat nodig is voor bewust mediagebruik van kinderen?

De leefomgeving van kinderen is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd met allerlei nieuwe media en technologieën. Daardoor hebben veel ouders en professionele medeopvoeders allerlei vragen. Wanneer zijn media nu goed of slecht en hoe kun je dat als opvoeder nu eigenlijk het best begeleiden? En hoe kun je als een professional kinderen of ouders optimaal met vragen over de media ondersteunen? Het lectoraat Jeugd & Media zoekt samen met de praktijk naar mogelijke antwoorden op zulke actuele vraagstukken.

Lees meer over onze focus

Onderzoeksprojecten

Wat onderzoeken wij in de praktijk?

Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.

Lectoraat in beeld

Ons lectoraat in beeld

Bij ouders, op scholen, in bibliotheken en bij politie, jongerenwerk, GGD’s en de consultatiebureaus is er behoefte aan meer kennis over verstandig online mediagebruik door jongeren en kinderen. Het lectoraat Jeugd & Media heeft voor professionals de cursus Jeugd & Media ontwikkeld. Peter Nikken, onze lector Jeugd & Media, gaat langs bij een oud-cursist die tegenwoordig als expertcoach mediaopvoeding de bibliotheek Eindhoven ondersteunt bij vraagstukken rondom mediaopvoeding.

App Nep Echt! in beeld

Elk kind moet veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien in onze digitale samenleving. Het lectoraat bevordert daarom mediawijsheid onder jongeren en de volwassenen die hen helpen opgroeien. Vooral jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben extra aandacht nodig. Samen met jongeren bij Frion en Triade Vitree, hun begeleiders én met studenten Social Work en HBO-ICT is de app Nep Echt! ontwikkeld. Jongeren kunnen de app gebruiken om betrouwbare en onbetrouwbare informatie van elkaar te onderscheiden.

Lectoren en onderzoekers

Ontmoet onze lector en onderzoekers

Teaser image

Dr. Peter Nikken, lector

Peter Nikken onderzoekt het mediagebruik van kinderen en jongeren in de gedigitaliseerde samenleving en de rol die hun ouders en beroepskrachten daarin spelen.

Teaser image

Svenja Büttner, onderzoeker

Dr. Svenja Büttner werkt als senior onderzoeker bij het lectoraat Jeugd & Media van Windesheim en is coördinator van de post-hbo-opleiding Jeugd & Media Coach.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Mandy Talhout, onderzoeker

Mandy studeerde Onderwijskunde in Groningen, is docent pedagogiek bij Windesheim en werkt momenteel aan haar promotieonderzoek Individualisering van het gezin.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Emma Middag, junior onderzoeker

Emma Middag werkt als junior onderzoeker bij het lectoraat Jeugd & Media en is werkzaam binnen de opleiding Social Work van Windesheim

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Ilona Stoffers, onderzoeker

Ilona werkt als onderzoeker bij het lectoraat Jeugd & Media en is daarnaast onderwijskundige bij ICT & Onderwijs (ICTO).

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Publicaties

Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

Onze lector en alle onderzoekers van het lectoraat Jeugd & Media publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

Iene Miene Media : een review van het mediagebruik van kinderen tussen 0 en 6 jaar in Nederland sinds 2012

 • 2019
 • Artikel
 • Peter Nikken

Parents’ Instrumental use of Media in Childrearing: Relationships with Confidence in Parenting, and Health and Conduct Problems in Children

 • 16 november 2018
 • Artikel
 • Peter Nikken

Guiding Young Children’s Digital Media Use: SES-Differences in Mediation Concerns and Competence

 • 21 februari 2018
 • Artikel
 • Peter Nikken, Suzanna J. Opree

Do (pre)adolescents mind about healthy media use: relationships with parental mediation, demographics and use of devices

 • 2018
 • Artikel
 • Peter Nikken

Wie maakt de dienst uit in opvoeding en onderwijs? Over de kracht van de pedagogische relatie in gezin, onderwijs en jeugdhulp.

 • 1 december 2017
 • Bijdrage aan periodiek
 • Dorien Graas, Peter Nikken
Contact

Meer weten?

Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Ilse Schuurman.

Neem ook een kijkje op onze LinkedIn-pagina(opent in nieuw tabblad)

Nieuws

Blijf up-to-date

Teaser image

Mediagebruik jonge kinderen neemt toe

27 maart 2023
Teaser image

Veilig online leven, hoe doe je dat?

15 februari 2023
Teaser image

Urgentie van mediaopvoeding nauwelijks voelbaar bij ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar

25 maart 2022
Teaser image

Ouders positiever over het effect van media in de opvoeding sinds coronacrisis

26 maart 2021
Teaser image

Monitor mediagebruik 7-12 jaar: maak mediagebruik kind bespreekbaar

16 februari 2021
Teaser image

‘Ik dacht: ‘O, daar loop ik ook steeds tegenaan als moeder’’

8 februari 2021
Teaser image

De (verborgen) waarde van praktijkgericht onderzoek bij hogescholen

12 mei 2020
Teaser image

Beeldschermtijd jonge kinderen sinds Corona toegenomen

31 maart 2020
Teaser image

Mediagebruik peuters en kleuters roept veel opvoedvragen op bij ouders

27 maart 2020
Teaser image

‘Elke organisatie verdient zijn eigen media-expert’

29 mei 2019