Weten wie en wat nodig is voor bewust mediagebruik van kinderen?
De leefomgeving van kinderen is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd met allerlei nieuwe media en technologieën. Daardoor hebben veel ouders en professionele medeopvoeders allerlei vragen. Wanneer zijn media nu goed of slecht en hoe kun je dat als opvoeder nu eigenlijk het best begeleiden? En hoe kun je als een professional kinderen of ouders optimaal met vragen over de media ondersteunen? Het lectoraat Jeugd & Media zoekt samen met de praktijk naar mogelijke antwoorden op zulke actuele vraagstukken.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
De juiste zorg op de juiste plek
Hoe gaan jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) om met media en wat hebben zij daarbij precies van hun begeleiders nodig?
Onderzoeksdoel
Inzicht krijgen in mediagebruik en de behoeften van jongeren met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders via interviews en enquêtes. Omdat jongeren met een licht verstandelijke beperking overmatig betrokken zijn bij online risico’s, terwijl begeleiders niet altijd de juiste begeleiding kunnen bieden is het belangrijk hier meer inzicht in te krijgen.
- We werken samen met zorginstellingen Vitree en Frion, GGD IJsselland en Gemeente Zwolle
- Status: lopend, van september 2019 tot juni 2020 met een subsidie van ZonMw
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl -
Nep echt!
Hoe kan een app jongeren met een licht verstandige beperking (lvb) en met psychische problematiek helpen meer mediawijs om te gaan met media?
Onderzoeksdoel
Jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen helpen zelf met het ontwikkelen van een app om (on)echte online informatie te duiden, en deze uit te testen bij hun leeftijdgenoten. Omdat jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen vaker betrokken zijn bij online risico’s hebben ze baat bij het versterken van competenties op het gebied van mediawijsheid.
- We werken samen met zorginstellingen Vitree en Frion (app-ontwikkeling), andere instellingen als Ambiq, Amerpoort en ’s Heerenloo (gevraagd voor uittesten), studenten Social Work en ICT
- Status: in aanvraag, kan starten in augustus 2020 met een subsidie van FNO Geestkracht
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl -
BOOST 2
Welke factoren verklaren waarom sommige kinderen compulsief mediagebruik ontwikkelen en anderen niet?
Onderzoeksdoel
Alle jongeren besteden veel tijd aan allerlei beeldschermen voor plezier, huiswerk, informatie en contact, maar waarom functioneren sommige hierbij prima en anderen niet? Omdat opvoeders thuis, op school of in de jeugdzorg handvatten nodig hebben om kinderen goed te begeleiden bij mediagebruik.
- We werken samen met Universiteit Utrecht (hoofdaanvrager), UAMC, Trimbos instituut, Netwerk Mediawijsheid, Nederlands Jeugdinstituut, Vodafoon/Ziggo en anderen
- Status: in aanvraag, dit onderzoeksproject kan starten in najaar 2020 met een NWO-subsidie
Meer weten? Neem contact op met:
Peter Nikken, lector Jeugd & Media
E-mail: p.nikken@windesheim.nl -
Shine online
Hoe denken jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) over de begeleiding die hun hulpverleners bieden bij socialmediagebruik?
Onderzoeksdoel
Jongeren met een licht verstandelijke beperking ontdekken wat bij hen werkt en wat hen belemmert aan de hand van zes online risico-casussen. Omdat jongeren met een licht verstandelijke beperling vaker betrokken zijn bij online risico’s hebben ze baat bij het versterken van competenties op het gebied van mediawijsheid.
- We werken samen met Zorginstelling Frion en stichting JeugdWelzijnsBeraad
- Status: in aanvraag, dit onderzoeksproject kan starten in najaar van 2020 met een subsidie van NWO
Meer weten? Neem contact op met:
Svenja Büttner, onderzoeker Jeugd & Media
E-mail: s.a.buttner@windesheim.nl
-
De juiste zorg op de juiste plek
Ons lectoraat in beeld
Bij ouders, op scholen, in bibliotheken en bij politie, jongerenwerk, GGD’s en de consultatiebureaus is er behoefte aan meer kennis over verstandig online mediagebruik door jongeren en kinderen. Het lectoraat Jeugd & Media heeft voor professionals de post-hbo-opleiding Jeugd & Media Coach ontwikkeld. Peter Nikken, onze lector Jeugd & Media, gaat langs bij een oud-cursist die tegenwoordig als expertcoach mediaopvoeding de bibliotheek Eindhoven ondersteunt bij vraagstukken rondom mediaopvoeding.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en alle onderzoekers van het lectoraat Jeugd & Media publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. De publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Publicaties lector Peter Nikken
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze lector Peter Nikken? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Kinderen en (digitale) media: wat moeten ouders daarmee?
Lectorale rede van Peter Nikken die pleit voor een meer geprofessionaliseerde ondersteuning van mediaopvoeding voor gezinnen. (Nikken, 2017)
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Tanja Kers.