Gelukkig zijn met én zonder je smartphone
Een participatief actieonderzoek voor en door studenten in het hoger onderwijs gericht op het versterken van mentaal welbevinden.
- Lectoraat: Jeugd & Media
- Betrokken onderzoekers: Dr.Peter Nikken, lector-supervisor; Svenja Kuiper-Buttner(opent in nieuw tabblad), associate lector-projectleider; Emma Middag(opent in nieuw tabblad), medior onderzoeker; Madelief Harten, student-onderzoeker
- Opdrachtgever: ZonMw, programma ‘Onderzoek voor en door jeugd’
Smartphonegebruik en mentale klachten
Jongeren die veel met hun smartphone bezig zijn, hebben meer kans op mentale klachten zoals depressie en stress. Anders gezegd: niet te veel met je smartphone bezig zijn, gaat samen met het ervaren van minder mentale problemen. Er zijn veel tips voor het managen van schermtijd maar die zijn vaak bedacht door volwassenen en het is niet duidelijk of ze echt werken.
Participatief actie onderzoek
In dit onderzoek staat de inbreng van de doelgroep zelf centraal. Student Madelief verkent met ondersteuning van het lectoraat Jeugd & Media ervaringen en behoeften rond smartphonestudent van studenten in het hoger onderwijs, ontwikkelt met hen tools voor het managen van smartphonegebruik en evalueert student-ervaringen met deze tools.
Doel
We proberen antwoord te vinden op de vraag wat volgens studenten in het hoger onderwijs écht helpt om je smartphonegebruik zo te managen dat je je gelukkig voelt wanneer je je smartphone wel en niet gebruikt.
Meer weten?
Neem contact op met Svenja Kuiper-Buttner, associate lector-projectleider, Emma Middag, medior onderzoeker; Madelief Harten, student-onderzoeker; Peter Nikken, lector-supervisor lectoraat Jeugd & Media
Dr.Peter Nikken
p.nikken@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Svenja Kuiper-Buttner(opent in nieuw tabblad)
Emma Middag(opent in nieuw tabblad)