Nep Echt!
De participatieve ontwikkeling van een app die mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteunt bij het inschatten van de echtheid van online informatie.
- Lectoraat: Jeugd & Media
- Betrokken onderzoekers: lector Peter Nikken, Svenja Kuiper-Buttner(opent in nieuw tabblad) en Emma Middag
- Partners: ervaringsdeskundigen en begeleiders vanuit zorgorganisaties Frion en Triade-Vitree en studenten en docenten van de ICT Minor Mobile Solutions en de Social Work Minor Children & Media
- Opdrachtgever: FNO Zorg voor Kansen Programma Geestkracht
Aanleiding
- Mediagebruik mensen met een lvb
Door een minder sterk ontwikkeld taalbegrip, normbesef en impulscontrole zijn mensen met een lvb vaker betrokken bij online incidenten als sexting, cyberpesten, onveilige contacten, manipulatie, oplichting en grooming.
-
Behoefte aan ondersteuning
Zulke incidenten leiden tot mentale druk en psychische klachten als angst en depressie. Er is een grote behoefte onder de doelgroep zelf en hun ondersteuners in zorg en educatie aan evidence-based tools voor het versterken van mediawijsheid bij mensen met een lvb. -
Huidige aanbod volstaat niet
Bestaande tools gericht op het versterken van mediawijsheid zoals games, video’s, checklists, infographics en lessen zijn veelal ontwikkeld voor mensen zonder een lvb en sluiten daarom niet aan bij het denkniveau en de belevingswereld van mensen met een lvb. -
Nep Echt App
In het project Nep Echt! ontwikkelde het lectoraat Jeugd & Media met ervaringsdeskundigen en hun ondersteuners en studenten en docenten van Hogeschool Windesheim een applicatie die mensen met een lvb helpt zien of online informatie nep is of echt.
De betaversie van de app is te downloaden in de Google Play Store(opent in nieuw tabblad) (zoekterm: Nep Echt). Een educatieve webversie (e-learning voor begeleid gebruik) is momenteel in de maak in samenwerking met het Media Jungle(opent in nieuw tabblad) platform en ICT developer Klare Koek.
Doel
Het doel van de Nep Echt! app is dat mensen met een lvb mediavaardiger en daardoor ook mentaal sterker worden: minder last hebben van online problemen en negatieve ervaringen, opener durven te zijn over vragen bij mediagebruik, zich online zekerder, veiliger en meer ontspannen voelen, meer plezier beleven aan mediagebruik, zichzelf kunnen zijn en meer het gevoel hebben er online bij te horen.
Uitkomsten & publicaties
- Büttner, S.A., & Nikken, P. (2021). Nep Echt: Een app die helpt om te kunnen zien of online informatie nep of echt is. Sozio, 26(3), 54-58.
- Fake Real! The Participative Development and Evaluation of an App for Adolescents with an Intellectual Disability to Assess Online Information | EERA (eera-ecer.de)(opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
Neem contact op met: lector Peter Nikken, Emma Middag, of Svenja Kuiper-Buttner
E-mail: p.nikken@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) eg.middag@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of s.a.buttner@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)