Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Europese prijs voor lectoraat Goed Leven met Dementie

  • 18 oktober 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / prijs-lectoraat-goed-leven-met-dementie

Het lectoraat Goed Leven met Dementie heeft de 3e prijs van de Anti-Stigma verkiezing gewonnen. Zij ontvangen de prijs voor het kaartenspel ’16 misvattingen over cultuur-sensitieve zorg’. Het kaartenspel helpt om zorg beter aan te laten sluiten bij mensen met dementie en een migratieachtergrond. Het wordt gezien als een vernieuwend hulpmiddel voor zorgprofessionals en studenten in zorg en social work.

Onbewuste stereotype beelden over migranten spelen vaak nog een rol in zorg en ondersteuning. Het spel helpt om deze beelden letterlijk in kaart te brengen. Zo worden (toekomstige) zorgprofessionals beter bewust van hun eigen beeld van de ander. Hierdoor kunnen zij reflecteren op eigen overtuigingen en handelen. Het is een vernieuwend hulpmiddel om beter aan te sluiten bij mensen met dementie en een migratieachtergrond, zodat ook zij goed kunnen leven met dementie.  Deze prijs is een erkenning voor het werk van het lectoraat en alle samenwerkingspartners.Het werk heeft als doel om te laten zien dat goed leven met dementie mogelijk is.

Goed leven met dementie, ongeacht afkomst

Gili Yaron, Gözde Duran, Leontine Groen-van de Ven en Simone de Bruin namen de prijs namens het onderzoeksteam in ontvangst en bedankten Alzheimer Europe. Simone: “Deze prijs helpt ons in onze ambitie om goed leven met dementie mogelijk te maken voor iedereen, ongeacht afkomst. We weten dat professionals heel graag cultuur-sensitieve zorg en ondersteuning willen geven. Door het creëren van bewustzijn over inclusie, met behulp van deze kaartenset, helpen we hen daarmee”. 

Het is mogelijk dat de kaartenset internationale opvolging krijgt. Tijdens het Alzheimer Europe congres in Helsinki was er veel aandacht voor de kaartenset. 

De award voor de eerste prijs ging naar BME Dementia Service uit het Verenigd Koninkrijk. Zij ontvingen de prijs om hun specialistische ondersteuning aan mensen met geheugenproblemen en mensen met dementie en hun verzorgers/familieleden uit zwarte en etnische minderheidsgemeenschappen.

Tekst gaat verder onder afbeelding, Gili Yaron van Goed Leven met Dementie is te zien aan de linkerzijde.

Winnaars van de Alzheimer Europe’s Anti-Stigma Award 2023De award is op dinsdag 17 oktober uitgereikt tijdens de afsluitingsceremonie van het Alzheimer Europe congres in Helsinki.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024