Student die aan het bellen is

Inhoud leergang

De basis van de leergang is jouw eigen ervaring en die van je medecursisten. Wat betekent dit precies en waar gaan we mee aan de slag?

Je hebt al een aantal competenties op het gebied van ondersteunen en begeleiden van mensen, omdat je al enige tijd op hbo-niveau werkt in de (geestelijke) gezondheidszorg. Je wilt nu ook jouw eigen cliëntenervaringen op een deskundige manier leren benutten in jouw werk. Deze opleiding biedt die mogelijkheid.

Wat leer je?

In de leergang worden verschillende visies op ervaringsdeskundigheid besproken. De focus ligt op psychiatrie en verslaving, maar cursisten met ontwrichtende ervaringen op andere gebieden (armoede, gezondheidszorg, schuldenproblematiek) zijn ook welkom. Er wordt gestart met het delen van en reflecteren op elkaars persoonlijke verhalen. Verder is er ruimte van casuïstiek waarbij de eigen ervaringen een rol spelen. Gevoelens van schaamte, kwetsbaarheid en kracht krijgen aandacht. Je leert van elkaar en benut straks jouw eigen cliënt- of probleemervaringen en die van anderen in je werk. Jouw persoonlijke ervaringen versterken op deze manier jouw professionele rol, die je na afloop persoonlijker kunt invullen.

Actuele kennis

We evalueren regelmatig onze programma’s en maken ze actueel in samenspraak met instellingen (zoals Dimence, VNN, Tactus en Trajectum/Hoeve Boschoord), cursisten, ervaringsdeskundigen en docenten. Windesheim doet bovendien onderzoek naar ervaringsdeskundigheid.

Voordelen van het werken als ervaringsdeskundig zorgprofessional

Een afgewogen en evenwichtige inzet van jouw ervaringskennis kan jouw cliënten verder helpen, maar ook jezelf. Je krijgt meer inzicht in de manier waarop jouw eigen ervaringen een rol spelen in jouw werk als professioneel begeleider of hulpverlener en in de voordelen en valkuilen die dit met zich mee kan brengen.

Docenten

De cursus wordt door verschillende docenten gegeven.

Certificaat

Na afloop ontvang je het certificaat Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners. Je hebt dan de competenties uit het beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid behaald. De leergang is geaccrediteerd door het Registerplein.