Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Waarom coaching zo’n mooi vak is

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Waarom coaching een mooi vak is

Dit artikel, geschreven door docent en trainer Nanja Visser-Vos, belicht de essentie van effectief coachen. Het legt de nadruk op het belang van het echt 'zien' van elke coachee als een uniek individu, het opbouwen van een gelijkwaardige relatie, het bewust zijn van het hier-en-nu tijdens interacties, en het omarmen van het 'niet weten' als een uitdaging in de rol van een coach.

Steeds als ik een intakegesprek voer met een nieuwe coachee ben ik onder de indruk van het vertrouwen dat mensen me schenken. Zomaar aan een wildvreemde je verhaal doen, je van je kwetsbaarste kant laten zien, ga er maar aan staan. Vaste patronen doorbreken, uit je comfortzone stappen, durven wiebelen... als mensen zoveel lef tonen voel ik de verantwoordelijkheid ze op de best mogelijke manier bij te staan in hun reis op weg naar hun doel. Ze geven mij iets moois: hun vertrouwen en de mogelijkheid te leren van elk uniek gesprek met elke unieke persoon die ik tegenkom. En die best mogelijke manier heeft voor mij vooral te maken met mijn houding.

De kunst van echt zien

Ik heb ervaren dat de kern van effectief coachen niet ligt in het overdragen van kennis of het geven van adviezen, maar in het echt 'zien' van de persoon tegenover me. Elke coachee is een uniek individu met een eigen verhaal, eigen uitdagingen en eigen krachten. Het is mijn taak om hen te zien en te waarderen, met al hun mooie en minder mooie kanten en te waarderen en hen uit te nodigen datzelfde te doen.

De relatie tussen coach en coachee

De relatie tussen coach en coachee is fundamenteel voor een effectief traject. Voor mij is, naast een onvoorwaardelijke belangstelling voor de coachee en zijn verhaal, gelijkwaardigheid daarin heel belangrijk. Ik zie mijn coachee als een gelijke, iemand die alle antwoorden al in zich draagt en krachtig genoeg is om uitdagingen aan te gaan. Mijn rol is niet om tips of antwoorden te geven of problemen op te lossen, maar de coachee te begeleiden in een onderzoek naar dat wat nog niet bewust is. Ik loop als het ware een stukje met de coachee mee in de ontdekkingstocht naar nieuwe wegen of bestemmingen. Wederzijds vertrouwen en openheid reizen met ons mee. Om dit te kunnen doen is het nodig dat ik me voortdurend bewust ben van mijn eigen interne processen, vooroordelen en triggers.

Het hier en nu

Wat er in het hier-en-nu in de interactie tussen mij en mijn coachee plaatsvindt, doet ertoe. Dit is namelijk vaak een weerspiegeling van de uitdagingen waar de coachee mee worstelt in zijn of haar dagelijks leven. Dat vraagt van mij dat ik tijdens het gesprek goed in verbinding ben met mijn gevoelens en gedachten en me bewust ben van wat van mij is en wat van de ander. Alleen dan kan ik onderliggende patronen in de interactie tussen mij en de coachee te herkennen en deze samen met de coachee onderzoeken en begrijpen. En voor een coachee is niets krachtiger dan in het hier-en-nu ervaren wat er precies gebeurt, intern of in de interactie.

Het niet weten omarmen

Misschien is een van de grootste uitdagingen die ik in mijn rol als coach heb ervaren, het comfortabel zijn met 'niet weten'. Het is niet mijn taak om een diagnose te stellen voor de coachee of alle antwoorden te hebben. Ik zie het als mijn taak om de juiste vragen te stellen en op verschillende manieren ruimte te bieden voor de coachee om eigen antwoorden te vinden. Niet precies weten waar het in een gesprek heen gaat, welke interventies ik ga inzetten en wat daarvan de opbrengst zal zijn. Ik vertrouw op mijn intuïtie, werk met datgene wat ik aan de coachee ‘opdoe’. Dat is mogelijk omdat ik mijn eigen achtergrond en thema’s neem, voldoende vakkennis en ervaring heb om te kunnen werken met wat zich voordoet.  

Kortom: coachen is een prachtig vak. Hoe prachtig is het om in deze rol niet alleen anderen te helpen groeien, maar ook om mezelf continu te ontwikkelen. Elk gesprek daagt me op een bepaalde manier uit en laat me steeds opnieuw de schoonheid en complexiteit van het menselijk bestaan ervaren. 

Opleiding tot Coach

Leer hoe je op een professionele manier mensen coacht, verschillende coachingstechnieken en werkvormen effectief inzet en anderen echt in beweging brengt. De Opleiding tot Coach geeft je alle handvatten om je talent (en die van anderen) optimaal te benutten. Je ontwikkelt je tot een professionele coach die zichzelf kan inzetten als instrument in het leren van de ander. De opleiding duurt ongeveer een jaar. Met het diploma kun je je laten registreren bij de NOBCO én als Erkend Coach bij StiR.

Bekijk de Opleiding tot Coach

Meer over coaching en supervisie

De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.

Bekijk het aanbod

Over Nanja Visser-Vos

Nanja Visser-Vos is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Opleiding tot Coach, Persoonlijk Leiderschap en Systemisch coachen. Ze is NOBCO en STIR-gecertificeerd, Master Organisatiecoach en opgeleid als gecertificeerd trainer Persoonlijk Leiderschap volgens de methodiek van Covey. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met karakterstructuren en gespecialiseerd in Systemisch werken.