Wil je weten of coaching iets voor jou is?
Wil jij ontdekken of coaching iets voor je is of je coachende vaardigheden ontwikkelen? Dan is de introductietraining coaching voor jou de ideale instapcursus! In deze korte en inspirerende training leer je hoe je een ander kunt coachen in het aanleren van vaardigheden en/of het leveren van prestaties. Onder professionele begeleiding ontwikkel je een coachende houding en coachingsvaardigheden waarmee je direct in je werksituatie aan de slag kunt. En wil je verder met coachen? Dan hebben we bij Windesheim verschillende vervolgopleidingen!
Wat ga je doen?
Met 21 contacturen op 3 lesdagen
Maandag op onze campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
In drie losse lesdagen in een periode van drie maanden ervaar je of coaching bij je past.
Kennismaken met coaching
De post-hbo training geeft je inzicht in wat mensen motiveert, of juist tegenhoudt. Je leert hoe je coachdoelen laat formuleren en hoe je anderen begeleidt bij het bereiken van deze doelen. Tijdens de training komen de basishouding en -vaardigheden van de coach aan bod, oefen je met verschillende interventietechnieken en methodieken en leer je hoe je op een effectieve manier feedback geeft en confronteert.
Eigen inbreng
De introductietraining Coaching is een opleiding op maat. Je start vanuit je eigen kennis en kunde, waarbij jouw principes en waarden de basis vormen. Er is veel ruimte voor eigen inbreng. Om de impact van coaching te ervaren, is het mogelijk de training te combineren met een individueel coachingstraject met een ervaren NOBCO-gecertificeerde coach van ons.
Praktijkgericht
Het accent ligt op ervaren en oefenen. Door middel van praktijkgerichte opdrachten en eigen voorbeelden uit de praktijk oefen je coachingsvaardigheden en ga je op zoek naar het toepassen van coaching in jouw werksituatie. We werken met interactieve en afwisselende werkvormen waarbij we actuele coachings- en communicatietheorieën, praktijk en persoonlijke professionele ontwikkeling combineren. Tijdens de oefeningen neem je zowel de rol aan van coach als van degene die gecoacht wordt.
Studieduur
Je hebt drie lesdagen in drie maanden, op maandagen van 9.30 - 16.30 uur. De lesdagen zijn:
Groep Oktober 2023
2 oktober 2023
6 november 2023
11 december 2023Omdat je coachen nu eenmaal niet uit een boekje leert, vinden de lesdagen zoveel mogelijk en volledig Corona-proof plaats op Windesheim.
Studiebelasting
De studiebelasting bedraagt 52 uur. Dat is gemiddeld per maand 8 uur zelfstudie, inclusief 6 coachingsgesprekken.
Aantal deelnemers
Er zijn maximaal 14 deelnemers.
Kwaliteitswaarborg
De Introductietraining Coaching heeft een Windesheim accreditatie op Foundationniveau. De trainer is NOBCO/EMCC geaccrediteerd als Master Practitioner Coach. NOBCO/EMCC is een keurmerk van de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches en de European Mentoring & Coaching Council. Na het volgen van deze training kun je, mits je dit niveau behaalt en een aantoonbaar hbo- of wo-werk- en -denkniveau hebt, je coachopleiding vervolgen met de Opleiding tot Coach.
Certificaat
Je sluit de training af op één van de drie manieren:
1) Als je er niet voor kiest om het afsluitend portfolio aan te leveren en je hebt actief deelgenomen aan alle lesdagen en -activiteiten, ontvang je een Bewijs van Deelname voor deze cursus.
2) Als je aangeleverde portfolio op de gevraagde competenties voldoende ontwikkeling aantoont en je hebt actief deelgenomen aan alle lesdagen en -activiteiten, ontvang je het Windesheim Certificaat ‘Coachende vaardigheden’.
3) Als je aangeleverde portfolio op de gevraagde competenties voldoet aan het Foundationniveau en je hebt actief deelgenomen aan alle lesdagen en -activiteiten, ontvang je het Windesheim Certificaat ‘Coaching op Foundationniveau’.
Doorlopende leerlijn
Deze cursus/opleiding maakt deel uit van een doorlopende leerlijn tot onafhankelijk professioneel coach. Deze leerlijn bestaat uit de Introductie Training Coaching (Windesheim Foundationniveau), Loopbaan- en Talentcoaching, Teamcoaching, Opleiding tot Coach (Practitioners niveau) en verschillende, ook los te volgen, Masterclasses voor ervaren coaches (Windesheim Seniorcoachniveau in voorbereiding). Elk onderdeel kun je los volgen (mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet), maar je kunt er ook voor kiezen de gehele leerlijn te doorlopen. Neem contact op met itc@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) voor advies over welk niveau het meest passend is bij jou.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Interactief en praktijkgericht. Twee kenmerken van de introductietraining. Met deze training ontwikkel je jouw kwaliteiten en vaardigheden als coach. Je maakt kennis met diverse werkvormen, methodieken en onderliggende theorieën, die je in je dagelijkse werkomgeving kunt inzetten. Je werkervaring is het uitgangspunt bij de start van de training. We gaan uit van action learning, wat betekent dat er een wisselwerking is tussen theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling.
Programma
Dag 1: Basishouding van de coach
- Kennismaken met elkaar en de training
- Wat is coaching?
- Visie op leren
- Resultaatgericht coachen, doelen stellen en bereiken
- De 4 A's: aandachtig luisteren, aansluiten bij de ander, accepteren zonder oordeel, authenticiteit
- Eigenaarschap en verantwoordelijkheid
- Rapport
- Reflecteren
Dag 2: Basisvaardigheden van de coach
- Communicatietheorie: verschillende aspecten van een boodschap, niveaus van luisteren, (non)verbale signalen waarnemen en interpreteren
- De vier niveaus van luisteren
- De kunst van het vragen stellen: de vraag achter de vraag, effectief gebruik van stilte
- Interventietechnieken
- Feedback geven en confronteren
- Coachingsstijlen
- Opbouw van een onderzoekend coachingsgesprek
Dag 3: Methodisch coachen
- Oplossingsgerichte stijlen: GROW en Oplossingsgericht coachen
- Belemmeringen in leren
- Omgaan met weerstand
Toetsing
Om de eindcriteria van de training te halen, voer je tijdens de training minimaal zes coachende gesprekken van een uur, binnen of buiten je werkomgeving. Je rondt de introductietraining Coaching af met een beknopt portfolio. Hierin beschrijf je je vaardigheden, valkuilen en houding als coach aan de hand van concrete praktijksituaties.
-
Dit doe je in de praktijk
Tijdens de training voer je minimaal zes coachende gesprekken van een uur, binnen of buiten je werkomgeving. Je maakt een beknopt portfolio. Hierin beschrijf je je vaardigheden, valkuilen en houding als coach aan de hand van concrete praktijksituaties. Verder lees je boeken en artikelen.
-
Aanmelden voor de proefles
Wil jij je coachende vaardigheden ontwikkelen of ontdekken of coaching iets voor je is? Meld je aan voor de gratis proefles Coaching.
Ervaar het vak coaching
Je ervaart in de proefles hoe het is om te coachen en gecoacht te worden. In de les staan de basisvaardigheden actief luisteren en de kunst van het vragen stellen centraal. Je leert luisteren op verschillende niveaus en kruipt in de huid van de coach en de cliënt.
Voor wie?
Deze proefles is geschikt voor jou als je wilt ervaren wat coaching is of twijfelt of de introductietraining Coaching iets voor je is. Je maakt kennis met je trainer, de opleiding en de manier van lesgeven.
Wanneer?
De proefles vindt plaats op maandag 12 juni 2023 van 15.00 - 17.00 uur. Locatie: Windesheim, Campus 2 in Zwolle.
Meer informatie en aanmelden
Aanmelden proefles(opent in nieuw tabblad)
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jolanda Eckelboom via itc@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Is de post-hbo iets voor jou?
Om te kunnen starten met deze opleiding heb je aantoonbaar hbo of universitair werk- en denkniveau en minimaal drie jaar werkervaring. Je bent bereid te oefenen, zowel tijdens de cursus als in je eigen werkpraktijk. Na inschrijving ontvang je van ons een aantal vragen waarmee je je uitgangssituatie in kaart brengt. op basis van de door jou aangeleverde stukken, word je al dan niet toegelaten.
We vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die past bij jou en je situatie. Twijfel je of het niveau van deze post-hbo aansluit bij jouw vooropleiding? Neem contact op via het Windesheim Informatiecentrum. -
Opleidingen Professioneel begeleiden
Windesheim is een betrouwbare aanbieder van opleidingen voor professionals, teams én organisaties in begeleidingskundige beroepen als coaching en supervisie.
Meer weten over al onze begeleidingskundige opleidingen?
Opleidingen professioneel begeleiden.
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Nanja legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Introductietraining Coaching.
Dit voeg je toe op je cv
Met deze introductietraining ontwikkel je kwaliteiten en vaardigheden als coach. Je kunt mensen coachen in het aanleren van vaardigheden of het leveren van prestaties. Je hebt inzicht in wat mensen motiveert, of juist tegenhoudt. Je weet hoe je coachdoelen laat formuleren en hoe je mensen begeleidt bij het bereiken van deze doelen. En niet onbelangrijk: je hebt ontdekt of coachen écht iets voor jou is en kunt een weloverwogen keuze maken voor een eventueel vervolgtraject.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 2 oktober 2023 | Aanmelden |
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig dat je van ons ontvangt na je aanmelding. Dit kan soms even duren. Start de opleiding al binnen 4 weken? Dan ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, op = op. Wacht daarom niet te lang met je aanmelding en zorg dat je goed bent voorbereid als je het STAP-budget aanvraagt.
Wat kost de post-hbo?
Je betaalt € 1.155,- voor de hele post-hbo. Dat is inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch, en de schriftelijke evaluatie van je portfolio. En wist je al dat er ook opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal voor jou mogelijk is.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.