Specialiseer je tot geestelijk verzorger op masterniveau én ontvang een eerstegraadsbevoegdheid tot leraar godsdienst en levensbeschouwing.
Deze masteropleiding biedt jou een unieke combinatie tussen onderwijs en zorg. Naast een diploma Geestelijk verzorger krijg je ook een eerstegraadslesbevoegdheid. Windesheim is de enige hbo-instelling met een door SKGV-geaccrediteerde masteropleiding tot geestelijk verzorger. Als geestelijk verzorger spreek jij mensen die behoefte hebben aan een gesprek. Naast een luisterend oor bied je bestaande rituelen zoals een gebed, meditatie of zegening aan, of je ontwikkelt deze zelf. Je werkt met individuen, of in groepsverband. In een school, of in zorgcontext. Je bent er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Je combineert werken en studeren. Zo krijgt jouw praktijkervaring een nieuw fundament.
Geestelijk verzorger is een afstudeerrichtig van de master Leraar Godsdienst.
Weten of deze master bij je past?
Studieprogramma Geestelijk verzorger
-
-
Inhoud studie
In deze master word je naast geestelijk verzorger ook bevoegd tot eerstegraadsleraar godsdienst en levensbeschouwing. Je kunt dus naderhand lesgeven aan de bovenbouw van de havo en het vwo, in het (v)mbo en in het hbo. Met de afstudeerrichting Geestelijk verzorger kun je de zorg of hulpverlening een stevige onderbouwing geven.
Geestelijk verzorger
Als geestelijk verzorger sta je mensen bij tijdens belangrijke, vaak moeilijke momenten in hun leven. Dat is heel praktisch werk. Maar de theologische en ethische thema’s waar je dagelijks mee te maken hebt, vragen ook om reflectie en analyse. Dat vermogen tot doordenking scherp je met deze master aan.
25% onderwijs, 75% geestelijk verzorger
Omdat de afstudeerrichting Geestelijk Verzorger onderdeel is van de Master Leraar Godsdienst, komen zowel onderwijs als zorg aan bod in het studieprogramma. De reden hiervoor is dat geestelijke verzorgers in toenemende mate onderwijs geven aan andere (zorg)professionals. Daarom volg je, in de afstudeerrichting Geestelijk verzorger ook colleges over onderwijs. De colleges over onderwijs beslaan ongeveer 25% van het studieprogramma en zijn met name belegd in de rol van Leeractivator. We creëren ook een eigenheid binnen de afstudeerrichting, zodat jij je in jouw beroep kunt profileren.
Vier beroepsrollen
Tijdens de masteropleiding ga je aan de slag met vier beroepsrollen:
- Leider
- Begeleider
- Leeractivator
- Innovator
Bij elke beroepsrol zijn twee leeruitkomsten geformuleerd. Die leeruitkomsten beschrijven wat je geacht wordt te weten, te begrijpen en toe te passen.
Leider
In de rol van leider oefen jij invloed uit op de organisatiestructuur en -cultuur. Je handelt strategisch en communicatief vanuit een heldere beroepsvisie en modern leiderschap. Je leidt projecten, ontwerpt en implementeert processen en stuurt individuen en groepen aan. Vanuit omgevings- en organisatiebewustzijn kun je strategieën ontwerpen om het primaire proces te optimaliseren en een organisatie vorm te geven.
Begeleider
Als begeleider ontwikkel jij je tot expert op het gebied van levensbeschouwelijke, existentiële en zingevingsvraagstukken. Daarin begeleid je mensen en groepen. Dit is de kern van het vak. Je leert hoe je dit kunt verbinden met tendensen in de maatschappij.
Leeractivator
Jij ontwerpt educatieve programma’s die aansluiten bij de leerbehoeften van anderen. Je leert hen reflecteren op zingeving, levensbeschouwing, godsdienst, ethiek, levenskunst, culturele diversiteit of spiritualiteit. Op een pedagogische en didactisch bekwame wijze voer jij als leeractivator deze programma’s uit. Een deel van deze activiteiten onderneem je in het eerstegraads gebied van een school.
Innovator
Als innovator onderzoek jij verbetervraagstukken in jouw beroepspraktijk. Je maakt hierbij gebruik van kennis van onderzoeksmethoden en houdt het aanbrengen van veranderingen in jouw context altijd voor ogen. Je deelt uitkomsten met belanghebbenden en draagt bij aan de ontwikkeling van je vakgebied.
Afstuderen
Als je alle leeruitkomsten bij de verschillende beroepsrollen heb je aangetoond, studeer je af. Elke leeruitkomst rond je af met een portfolio en een criteriumgericht interview (assessment). Zo toon je aan dat je als professional bent gegroeid. Dat blijkt uit je portfolio en dat bevestig je met je afstudeeronderzoek. Dat onderzoek voer je uit op je eigen werkplek. Alles afgerond? Gefeliciteerd, jij krijgt een door de SKGV geaccrediteerd diploma Geestelijk Verzorger en je mag de titel Master of Education voeren.
-
Lesdagen en studiebelasting
Tijdens deze masteropleiding combineer je werken en leren. Een leerwerkplek is daarom vereist. Je totale studielast bedraagt gemiddeld 20 tot 25 uur per week. Dat is inclusief contacturen.
- Elke twee weken heb je op woensdag tussen 13.30 – 20.30 uur les op de campus in Zwolle
- Je besteedt gemiddeld 8 uur per week aan leerwerktaken op je leerwerkplek
- Je besteedt gemiddeld 8 uur per week aan zelfstudie
Contactmomenten en zelfstudie
Om de twee weken heb je een contactmoment met vakdocenten en je medestudenten. Zo vormen we samen een leergemeenschap. Per beroepsrol heb je college. De inhoud, literatuur en werkwijze van de colleges bepalen we samen. We vragen dus een actieve houding van jou als masterstudent. Daarnaast werk je op je leerwerkplek aan eigen geformuleerde projecten en doe je aan zelfstudie.
Jij hebt de regie
Als student krijg je de ruimte om zelf te bepalen hoe je gaat werken aan het behalen van de leeruitkomsten. Hierbij zijn je eigen leervragen en leerbehoeften leidend, passend binnen jouw werkcontext. Samen met een studentbegeleider plan je je studie.
-
Schakelprogramma
Het kan zijn dat je wel toelaatbaar bent, maar niet de juiste vooropleiding hebt. In dat geval moet je een schakelprogramma of een deficiëntieprogramma volgen. Dat is maximaal 30 EC per afstudeervariant. Met de studieleider heb je een assessment om te bepalen wat voor jou van toepassing is. Het programma start in september of februari en komt bovenop de studielast van de master. Heb je eerder verworven competenties (EVC’s)? Dan kan het zijn dat je sommige onderdelen van de master versneld kunt afronden.
-
Werkplek
Deze masteropleiding is een deeltijdopleiding. Dat betekent dat je werken en studeren combineert. Je hebt dus een (leer)werkplek nodig waarin je ervaring opdoet die je kunt inbrengen in de opleiding. De werkplek is een essentieel onderdeel van jouw opleiding en je ontwikkeling. We dagen je continu uit om theorie, praktijk en zelfregulatie met elkaar te integreren. Hiervoor is het van belang dat de opleiding nauw samenwerkt met je werkplek. De eis voor een (leer)werkplek is dat je op masterniveau kunt werken aan je leeruitkomsten. Voor de afstudeervariant geestelijk verzorger is dat veelal een plek in pastoraat of geestelijke verzorging. Als master weet jij aan wie je feedback moet vragen om verder te komen in je leerproces.
Om te kunnen afstuderen, voer je op je eigen werkplek een onderzoek uit. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar:
- wanneer en waarom geestelijk verzorgers overgaan tot het inzetten van een ritueel in de begeleiding van cliënten
- welke elementen bijdragen aan een viering afgestemd op mensen met dementie
- in hoeverre verpleegkundigen in een ziekenhuis aandacht hebben voor zingeving.
Als master genereer je kennis die niet alleen relevant is voor jouw werkplek, maar ook voor de beroepsgroep als geheel.
-
Toelating en aanmelden
Na je master Geestelijk verzorger
-
-
Beroepen
Als geestelijk verzorger kun je aan de slag in werkvelden van zorg en het sociaal domein. In zorginstellingen is geestelijke verzorging een verplichte voorziening. Maar ook in Centra voor Levensvragen wordt geestelijk verzorging aangeboden. Er is veel behoefte aan geestelijk verzorgers die het vak op een innovatieve wijze vormgeven. Je bent inzetbaar voor hulpverlening, rituele verzorging of ethische advisering. En door je educatieve skills ook in het toerusten van andere (zorg)professionals.
Als eerstegraadsleraar kun je lesgeven in de bovenbouw van de havo of het vwo, op het (v)mbo en het hbo. Van lesgeven en innovatieve lesmethodes tot het verbeteren van het onderwijs via onderzoek: er wachten veel nieuwe taken op je. Je kunt ook werken als lid van de identiteitscommissie of seminars ontwikkelen voor collega’s.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na de master Geestelijk verzorger? Studeer door! Alvast een voorzetje van ons:
- Volg een Klinisch Pastorale Vorming om je persoonlijk en spiritueel verder te ontwikkelen. Raad voor Klinische Pastorale Vorming en Pastorale Supervisie in Nederland – Klinische pastorale vorming(opent in nieuw tabblad)
- Verbreed jouw kennis op het gebied van burgerschap en ethiek met de post-hbo Burgerschapseducatie coördinator
- Ontwikkel je expertise op het gebied van begeleiden, gedrag, leren of talent met de Master Educational Needs
-
Startdata
1 september 2025
2 februari 2026
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-. Ook maak je kosten voor boeken en excursies, ongeveer € 200,- tijdens je master. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Highlights master Geestelijk verzorger
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Op masterniveau werk je aan de competenties van leeractivator, begeleider, leider en innovator.
- Wat je leert pas je meteen toe op een leerwerkplek.
- We bepalen samen de inhoud, literatuur en aanpak van de colleges, dus we verwachten een actieve houding van jou als masterstudent.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur