Wat leer jij straks bij met deze post-hbo?
Burgerschapseducatie is voor elke school een ‘must’. Scholen werken aan een brede implementatie van onderwijs in het vormen van een eigen mening en het opbouwen van sociale contacten en sociale veiligheid. Ook het politiek bewustzijn, omgaan met social media, financiën en het vitaal burgerschap zijn onderwerpen die vallen onder burgerschapseducatie. Met deze opleiding leer je vorm te geven aan de inhoud en implementatie van burgerschapseducatie in je school (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs). Dat vraagt om verandermanagement en het beleidsontwikkeling binnen je school.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Persoonlijk adviesgesprek(opent in nieuw tabblad)
Wat ga je doen?
14 cursusdagen van 3,5 uur
Donderdag on campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Tijdens de post-hbo Burgerschapseducatie coördinator worden praktijkvoorbeelden besproken die typisch zijn voor de school waarin je werkt op het gebied van de inhoud en organisatie van burgerschapseducatie in je school. En natuurlijk ook die van je medecursisten. Jullie onderwijspraktijk staat centraal. Het is dus wel een vereiste voor deze post-hbo dat je lessen Burgerschap verzorgt of burgerschapseducatie coördineert binnen jouw school. In de post-hbo komen de tien bouwstenen van burgerschapskennis en -vaardigheden voor het primair en voortgezet onderwijs aanbod én worden de vier dimensies van burgerschapsonderwijs mbo behandeld.
Studieduur en studielast
De post-hbo duurt ruim een jaar. Naast een introductiebijeenkomst en een eerste kennismakingsgesprek heb je 7 lesbijeenkomsten van een dagdeel (3,5 uur). Daarnaast zijn er ook nog 7 bijeenkomsten voor werkplekleren. Ook deze duren 3 uur. De studielast is 300 uur, waarvan 42 contacturen zijn. In de overige uren werk je aan een praktijkproduct.
Startdatum
De post-hbo start in september.
Aantal deelnemers
Minimaal aantal deelnemers is 12. Maximaal aantal deelnemers is 15.
Toetsing
Aan het begin van de post-hbo krijg je een opdracht waaraan je de hele opleidingsperiode werkt. Je mag daarbij je eigen praktijksituatie gebruiken. Met de opdracht laat je zien de je werkt aan de vier dimensies van de cursus.
Tijdens het werkplekleren maak je bovendien verslagen van de bijeenkomsten, je werkt praktijkervaringen uit en je krijgt feedback van medestudenten. Zo help je elkaar om de opleiding goed te kunnen volgen en afronden. Je begeleider geeft aan het einde van de opleiding natuurlijk wel de uiteindelijke beoordeling.Certificering
Je ontvangt een certificaat van Windesheim.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Waarmee ga je aan de slag?
Aan onze democratische rechtsstaat liggen drie basiswaarden ten grondslag: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Nadenken over de betekenis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en jezelf daartoe leren te verhouden is een formele taak van burgerschapsonderwijs. Wat deze waarden precies betekenen en hoe zij zich tot elkaar verhouden is voor meerdere uitleg vatbaar en onderwerp van discussie. Dat biedt voor jouw school de mogelijkheid om eigen accenten te leggen waaruit ruimte ontstaat om invulling te geven aan eigen identiteit en onderwijsvisie.
In deze post-hbo ga je aan de slag met het ontwikkelen van beleid en eigen visie voor jouw school. Daarnaast verkennen we staat de inhoud en implementatie van burgerschapseducatie in eigen school centraal. We gaan aan de slag met de tien bouwstenen die voor het vo en po zijn geformuleerd én als basis dienen voor goed burgerschapsonderwijs; vrijheid en gelijkheid, macht en inspraak, democratische cultuur, identiteit, diversiteit, solidariteit, digitaal samenleven, duurzaamheid, globalisering en technologisch burgerschap. Ook komen de vier dimensies die de ruggegraat van het vak burgerschap in het mbo vormen aan bod; sociaal-maatschappelijk, politiek-juridisch, economisch en vitaal.
Jouw onderwijspraktijk en die van je medestudenten staan centraal in deze opleiding Burgerschapseducatie coördinator. Samen verkennen we de samenhang tussen de begrippen burgerschap, kritisch denken en het po, vo en beroepsonderwijs.Tijdens de post-hbo brengt iedere deelnemer voorbeelden mee vanuit zijn of haar lessen burgerschap. Zo leer je van en met elkaar. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan de didactische aanpak binnen jouw opleiding.
Burgerschap op jouw school
Je kiest zelf de coördinator competenties uit waarin je je wilt verdiepen, speciaal voor het vak burgerschap. Tijdens deze post-hbo positioneer je het vak burgerschap in je school. Dit doe je door een praktijkproduct burgerschapseducatie. Zo zorg jij dat jouw collega’s (nog) meer aandacht hebben voor de ontwikkeling in burgerschap van studenten.
Expert
Jij bent straks dus dé burgerschapexpert: je ondersteunt niet alleen studenten in het mbo in hun maatschappelijke ontwikkeling, maar wordt ook hét aanspreekpunt binnen jouw school voor docenten voor alles over burgerschap.
-
Dit doe je in de praktijk
Bij de start van deze post-hbo krijg je een opdracht waar je de hele opleidingsperiode aan gaat werken. Tijdens het werkplekleren maak je verslagen van de bijeenkomsten waaruit jouw eigen ontwikkeling blijkt. Daarnaast werk je de praktijkcases uit en vraag je gestructureerd feedback van jouw collega’s in de groep. Ook dit verwerk je in je verslagen.
-
Is de post-hbo iets voor jou?
We vinden het van belang dat de opleiding die je kiest bij jou en je situatie past. Starten betekent vaak dat je werk, privé en leren combineert. En je wilt deze post-hbo immers ook graag kunnen afronden. De post-hbo Burgerschapseducatie coördinator staat in ieder geval voor je open als je werkzaam bent als docent Burgerschapeducatie die meedenkt over het beleid van burgerschapseducatie in je school.
Deze opleiding in vier punten samengevat:
- Eigen expertise op het gebied van burgerschapsonderwijs;
- Beleidsontwikkeling op het gebied van burgerschapsonderwijs;
- Verandermanagement, hoe krijg ik mijn team mee;
- Coaching, hoe begeleid ik mijn team in de burgerschapslessen.
Deze post-hbo sluit goed aan op de cursus Burgerschapseducatie docent.
-
Op welke dagen heb je les?
Lestijden en -data
Donderdag van 13:30 - 17:00 uur.
- 7 september 2023
- 21 september 2023
- 2 november 2023
- 11 januari 2024
- 28 maart 2024
- 6 juni 2024
- 5 september 2023
Tussendoor zullen er workshops gepland worden evenals professionele leergemeenschappen/werkplekleren, reken hiervoor ook op 7 lesdagen.
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Jannie legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de post-hbo Burgerschapseducatie coördinator.
Dit voeg je toe op je cv
Na het volgen van deze post-hbo Burgerschapseducatie coördinator ben jij straks dé expert op het gebied van burgerschap. Je ontwikkelt beleid en visie over burgerschap binnen de school en bent hét aanspreekpunt voor collega's die burgerschap verzorgen. Daarnaast kun je leerlingen en studenten nóg beter ondersteunen in hun maatschappelijke zoektocht
Ook heb jij je verder ontwikkeld in de vier dimensies van burgerschap (mbo) en de tien bouwstenen voor burgerschap vanuit het primair en voorgezet onderwijs.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | september 2023 | Aanmelden |
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig dat je van ons ontvangt na je aanmelding. Dit kan soms even duren. Start de opleiding al binnen 4 weken? Dan ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, op = op. Wacht daarom niet te lang met je aanmelding en zorg dat je goed bent voorbereid als je het STAP-budget aanvraagt.
Wat kost de post-hbo?
Je betaalt € 3.245,- voor de hele post-hbo.
Wist je dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal voor jou mogelijk is.
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail dan met de Accountmanager Educatie.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.