Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Vooral regelmatig stemoefeningen doen vinden cliënten lastig

Ilse Heus afgestudeerd, Logopedie
Banner image

Van huis uit ben ik actrice en zangeres, maar vijf jaar geleden begon ik met de studie Logopedie (Blended Learning). En met succes! Met mijn Comakership VOICE BUDDY was ik een van de genomineerden voor de Windesheim Flevopenning. Mijn voorliefde voor de stem ontwikkelde ik in het theater en dat ga ik als trotse logopediste nu in de praktijk brengen. 

Ik deed mijn Comakership bij de Landelijke Stemkring, een kwaliteitskring voor stemgespecialiseerde logopedisten. Ik merkte tijdens stages dat stemcliënten het moeilijk vinden om regelmatig stemoefeningen te doen, terwijl ze weten dat het doen van die oefeningen de sleutel is tot de oplossing van hun stemprobleem. Je moet iets veranderen wat je al een tijdje op een bepaalde manier doet en dat is niet makkelijk. Na uitgebreid onderzoek heb ik daarom het plan bedacht een app te ontwikkelen die stemcliënten stimuleert te oefenen en bovendien persoonlijke feedback geeft.

Voice Buddy app stimuleert stemoefeningen

Ik onderzocht welke oefeningen, meetinstrumenten en algemene functies er in de app moesten komen, zodat hij gebruikt kan worden in logopedische behandelingen. Ik stelde vervolgens een online survey op en verspreidde deze onder logopedisten. Met de uitkomst van dit onderzoek is het concept voor de app VOICE BUDDY ontwikkeld. Deze app helpt een stemcliënt zijn gedrag te veranderen. Dit gebeurt door persuasieve technologie, zoals persoonlijke feedback en het stimuleren van motivatie door beloningen of herinneringen. Met VOICE BUDDY monitort de stemcliënt zijn stemoefeningen en -games en kan hij of zij vol vertrouwen zoveel mogelijk profijt uit de stemtherapie halen.

Wat ik het allerleukste vond van de Comakership, is het nadenken over en het ontwerpen van de innovatie zelf. Ik ben resultaatgericht ingesteld, dus het onderzoek doen was voor mij een soort noodzakelijk kwaad. Overigens heb ik daar uiteindelijk ook veel voldoening uit gehaald. Ik geloof in de toegevoegde waarde van de app en hoop dat de uitkomst van deze nominatie in ieder geval is dat ik investeerders vind waarmee we de app daadwerkelijk kunnen bouwen. Ik heb bij wijze van spreken het team al klaarstaan!