Met de deeltijdopleiding HBO-ICT ontwikkel jij je tot een veelgevraagde professional in elke branche.
De innovatieve ICT-wereld vraagt om ICT’ers die gemotiveerd zijn, zelfstandig kunnen werken en op de hoogte zijn van trends. Na deze studie HBO-ICT in Zwolle ben jij dan ook helemaal up-to-date. Je kunt je specialiseren in bedrijfsprocessen en automatisering. Daarnaast kun je terecht in verschillende branches: van IT-detacheringsbedrijven tot gezondheidszorg. Ook is het mogelijk om aan de slag te gaan als software engineer, cloud engineer of SOC-engineer.
Deze opleiding is ook in voltijd te volgen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding HBO-ICT
-
-
Inhoud studie
Je start met een gezamenlijke module voor een stevig fundament. Daarna is de keuze aan jou: je houdt dus zelf de regie. Er staan in totaal 8 modules op het programma: elk 30 studiepunten. In totaal dus 240 studiepunten voor je hbo-diploma. Op de campus krijg je les, bespreek je opdrachten en deel je ervaringen en kennis met studenten.
Je kiest waar en wanneer je studeert, met uitzondering van colleges die je op de campus volgt. Elk halfjaar (elke module) kun je versnellen of onderdelen later afronden. Je leert via een mix van praktijkleren, zelfstudie, netwerkleren en colleges.Eerste jaar
Met medestudenten begin je aan de module Bedrijfsprocessen en dynamische webapplicaties. Je werkt dan een halfjaar in groepsverband aan een project. Je maakt een ontwerp voor een applicatie die je bouwt en test. Dit doe je op basis van onderzoek en analyse. Ook breng je infrastructuur en relevante security-aspecten in kaart én de wensen van het bedrijf.
Je sluit het eerste jaar af als multidisciplinair ICT-team. Samen geef je vorm aan veranderende bedrijfsconcepten.
Vanaf het tweede jaar
Vanaf het tweede jaar specialiseer je je en kies je een van de drie afstudeerrichtingen:
Daarna kun je je nog verder specialiseren of juist voor verbreding kiezen via het ruime aanbod modules. Naast vakinhoudelijke kennis ga je ook aan de slag met professional skills, zoals ethisch handelen, persoonlijk leiderschap, samenwerken en communicatie.
-
Lesdagen en studiebelasting
In de deeltijdopleiding HBO-ICT combineer je werken en leren.
- Je hebt elke week op vrijdag les in Zwolle tussen 8.30 en 18.30 uur.
- Het eerste jaar heb je regelmatig ook op dinsdagavond les, van 18.30 tot maximaal 22.00 uur.
- Ook later in je studie moet je rekening houden met (online) contactmomenten op de dinsdagavond.
Natuurlijk ben je ook op andere dagen welkom op onze campus. Hier kun je gebruikmaken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken.
Tijdsinvestering
- Naast zo’n 10 contacturen moet je rekening houden met circa 10 tot 20 uur zelfstudie per week. De hoeveelheid zelfstudie is afhankelijk van je voorkennis en werkervaring in de ICT.
- Daarnaast ben je tijdens je studie minimaal 18 uur (maximaal 32 uur) per week aan de slag in de praktijk. Onze studenten geven aan dat drie dagen per week werken naast de studie goed haalbaar is.
- Houd er rekening mee dat je in principe jouw gehele werkweek besteedt aan het afstudeerproject bij je eigen organisatie. Dit is gedurende 20 weken.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten. Je maakt afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Flexibel studeren
Je studeert, ontwikkelt en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer via welke route die resultaten behaald zijn. Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Welke route past bij jou?
De opleiding HBO-ICT sluit aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. De studie is daarom modulair opgebouwd. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten. Maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Jij hebt dus zelf regie en je volgt de route die het beste bij je eigen situatie past. Afhankelijk van jouw werkervaring of voorkennis kun je bijvoorbeeld kiezen voor:
- Een meer aanbodgerichte route.
- Of een route waarbij je leeruitkomsten aantoont met opdrachten uit je werksituatie.
Modules en leeractiviteiten
De deeltijdopleiding HBO-ICT bestaat uit 8 modules van elk 30 studiepunten. In iedere module staat een taakgebied uit het beroep centraal. De inhoud hiervan is samen met het werkveld tot stand gekomen. Bij elke module horen leeractiviteiten die je ondersteunen bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Zwolle
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studentbegeleider. Daar kun je bij terecht voor vragen over je route, keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je je eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of als je worstelt met de balans tussen studie, werk en privé. Ook hier geldt: jij hebt de regie!
-
Specialisaties
Het eerste jaar start je met de gezamenlijke module Bedrijfsprocessen en dynamische webapplicaties. Dit studiejaar sluit je af met een module waarin je samenwerkt aan het vormgeven van veranderende bedrijfsconcepten. Daarna kies je je afstudeerrichting. Hieronder volgen de 3 afstudeerrichtingen waar je uit kunt kiezen.
Afstudeerrichting Business IT & Management
Als je kiest voor de afstudeerrichting Business IT & Management, dan volg je vanaf je tweede jaar in principe onderstaande modules:
- Business Process Management
Je analyseert de bedrijfsprocessen van je opdrachtgever en identificeert knelpunten. Hiervoor doe je verbetervoorstellen.
- Data Science
Je ontsluit en analyseert grote hoeveelheden data. Je besteedt aandacht aan alle aspecten die hierbij om de hoek komen kijken, zoals juridische, ethische en veiligheidsaspecten. De resultaten maak je zichtbaar in bijvoorbeeld een datamap.
- Management of IT (keuze in jaar 3)
Je maakt een ontwerp voor de informatievoorziening van je opdrachtgever. Dit doe je op basis van organisatiestrategie en -inrichting. Je maakt procedures en overeenkomsten voor het beheer van IT-producten, -diensten en calamiteiten. De uitkomsten en jouw adviezen deel je met je opdrachtgever.
Lees meer over de afstudeerrichting Business IT & Management
Afstudeerrichting Software Engineering
Als je kiest voor Software Engineering, dan volg je vanaf je tweede jaar in principe onderstaande modules:
- Object oriented Software design and Development
Je ontwerpt, ontwikkelt en beheert in deze module een betrouwbaar en complex object-georiënteerd softwaresysteem. Je gebruikt hiervoor moderne methoden en technieken zoals UML, C#, Scrum en Git. In een scrumteam werk je aan een (praktijk)case. Uiteindelijk presenteer je het systeem aan je opdrachtgever.
- Web Application Development
Je ontwerpt en ontwikkelt een veilige webapplicatie onder een software-architectuur. Zoals een webshop, netwerksite of een mobiele routeplanner.
- Quality in Software Development (keuze in jaar 3)
Je ontwikkelt en ontwerpt je eigen software-architectuur en bijbehorende programmatuur voor een complex softwaresysteem. Dit doe je met design patterns, specifieke algoritmen en datastructuren. Ook zorg je voor een goede overdracht: de software is getest, geaccepteerd en klaar voor gebruik.
Lees meer over de afstudeerrichting Software Engineering
Afstudeerrichting Cloud & Security Engineering
Kies je voor de afstudeerrichting Cloud and Security Engineering, dan volg je vanaf je tweede jaar in principe onderstaande modules:
- Hybrid Cloud Infrastructure
Je ontwerpt een hybride cloud infrastructuur en realiseert deze in een hybride lab-omgeving. Daarbij geef je advies aan stakeholders. Je past de kennis toe die je opdoet in colleges en practica over cloud, besturingssystemen, virtualisatie, software-defined netwerken, en ontwerpmethodieken. - Cloud Architecture and Automation
Je ontwerpt een cloud-platform met automation en gebruikt hierbij de architectuurprincipes en requirements die je hebt opgesteld. Je realiseert dit platform in een hybride lab-omgeving. Daarbij geef je advies aan stakeholders. Je past de kennis toe die je opdoet in colleges en practica over cloud-management, automation, infra-as-code, containerisatie, en architectuurmethodieken. - Applied IT Security
Je analyseert data in het kader van forensisch IT-onderzoek en test de informatiebeveiliging. Vervolgens ontwerp, implementeer en adviseer je technische IT-beveiligingsmaatregelen voor een organisatie. Je past de kennis toe die je opdoet in colleges en practica. Denk aan forensisch IT-onderzoek, ethical hacking, informatie security standaarden en IT-beveiligingsmaatregelen.
Lees meer over de afstudeerrichting Cloud & Security Engineering
Na het volgen van twee modules binnen je afstudeerrichting, kun je een deel van je studie naar eigen wens invullen. Je kunt kiezen voor modules van de andere afstudeerrichtingen of modules van andere opleidingen of zelfs buiten Windesheim.
- Business Process Management
-
Werkplek
Je leert een vak het beste in de praktijk. Daarom vinden we het belangrijk dat je de praktijk gebruikt als leeromgeving. Hier kun je je kennis toepassen en testen, en heb je toegang tot actuele en relevante vraagstukken.
We kijken voortdurend of er onderdelen van de studie zijn die je binnen jouw praktijk kunt afronden met beroepsopdrachten. Daarom heb je uiterlijk vanaf je tweede studiejaar een baan in de ICT-sector van minimaal 18 uur per week. Het gaat om een baan minimaal op mbo-niveau 4.
-
Afstudeerrichtingen HBO-ICT
Business IT & Management richt zich op het snijvlak van IT en bedrijfsvoering. Je leert hoe je bedrijfsprocessen met IT kunt verbeteren.
De deeltijdopleiding Software Engineering bereidt je voor op een toekomst als expert in softwareontwikkeling.
Met Cloud & Security Engineering word je een specialist in het beveiligen van cloudomgevingen.
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Om met deze opleiding te starten moet je minimaal 2 jaar werkervaring in de ICT-sector hebben. Met werkervaring in een andere branche en de wens om je om te scholen, ben je ook welkom.
Daarnaast heb je vanaf het tweede jaar een (leer)werkplek van minimaal 18 uur per week nodig in de ICT-sector.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
HBO-ICT biedt ook losse modules aan
De module Business Process Management (BPM) gaat in op het ontwerpen, testen en verbeteren van bedrijfsprocessen. Daarnaast wordt de link naar informatievoorziening gelegd.
Wil jij in het vakgebied van analytics en data duiken? Meld je aan voor deze module. Je bedenkt een dataproduct dat toegevoegde waarde creëert voor je organisatie en bouwt een prototype. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Heb je al ervaring met de basis van het ontwikkelen van object georiënteerde software? Wil je graag professioneler omgaan met het schrijven van software? Dan is deze module interessant voor jou!
Na je opleiding HBO-ICT
Met je hbo-diploma (titel Bachelor of Science) kun je verder studeren aan een technische universiteit. Of pas je opgedane kennis en vaardigheden meteen toe in je (nieuwe) baan!
-
-
Beroepen Business IT & Management
De vraag naar ICT'ers met kennis van bedrijfsprocessen en automatisering is groter dan het aanbod. Na de afstudeerrichting Business IT & Management kun je in elke branche terecht. Van banken tot IT-detacheringsbedrijven en van de reiswereld tot de zorgsector. Denk aan:
- Consultant
- IT-architect
- IT- of projectmanager
- Informatieanalist of data scientist
-
Beroepen Software engineer
Er zijn steeds meer software engineers nodig door het groeiend gebruik van geautomatiseerde systemen. Nu en in de toekomst. Na de afstudeerrichting Software Engineering ben je deskundig in het ontwikkelen van software en kun je aan de slag als:
- Data- of softwarespecialist
- Webdeveloper
- Systeemanalist, -ontwerper of -beheerder
- Softwarearchitect
- IT-projectmanager
- Teamleider softwareontwikkeling
-
Beroepen Cloud and Security Engineering
Na de afstudeerrichting Cloud and Security Engineering heeft het inrichten en aanpassen van systemen en infrastructuur van organisaties voor jou geen geheimen meer. Zo ondersteun je efficiënte bedrijfsprocessen. ICT-experts met interesse voor infrastructuurtechnologie, design en security zijn gewild in elke branche. Een greep uit je opties:
- Infrastructuurontwerp of -specialist
- Technisch architect
- Cloudspecialist
- Cloud engineer
- IT- of securityconsultant
- Securityspecialist of (junior) security manager
- Security analist
- SOC engineer
-
Vakgebied
Bij Windesheim kun je je verder ontwikkelen in ICT. Of je nu al werkzaam bent in het vakgebied of nog aan het begin van je carrière staat, je kunt doorstuderen en jezelf specialiseren in de nieuwste technologische trends. Ontdek hoe je met slimme software en datamanagement kunt bijdragen aan een veiligere, efficiëntere wereld.
Bekijk alle opleidingen ICT
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar
Locatie
Gebouw T, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken (zo'n € 100,- in het eerste jaar).
Meer informatie
Faciliteiten
Laptopeisen
Opleidingsvormen
Startersinformatie
Highlights opleiding
- Je krijgt les van ervaren en betrokken docenten uit het vakgebied.
- Bepaal (mede) zelf je leerroute en manier van leren en toetsen.
- Vanaf het tweede jaar ga je specialiseren in een van de drie afstudeerrichtingen en kun je leeruitkomsten aantonen met opdrachten uit je werk.
- Je wordt gestimuleerd je kennis te verbreden door multidisciplinaire projecten.
- Je krijgt intensieve begeleiding bij studiekeuzes en persoonlijke onderwerpen, zoals het combineren van werk/studeren of bij een functiebeperking.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?