Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De module heeft mij voorzien van een stevige theoretische basis

Arnoud Zwakenburg Module Data Science
Banner image

In de wereld van automatisering en data-analyse had Arnoud altijd al een grote interesse. Als Manufacturing Engineer bij Fokker is hij verantwoordelijk voor het verbeteren van processen en hierbij speelt het gebruik van data een belangrijke rol. Toen een van zijn collega’s hem vertelde over de module Data Science, werd Arnouds nieuwsgierigheid gewekt en besloot hij op zoek te gaan naar verdieping op dit gebied.

Bij Fokker, de voormalige vliegtuigbouwer die tegenwoordig gespecialiseerd is in het vervaardigen van vliegtuigonderdelen, werkt Arnoud dagelijks met data. "We beschikken over een schat aan gegevens met betrekking tot onze producten en processen, maar benutten deze nog niet optimaal." legt Arnoud uit. Om meer inzicht te krijgen in de producten en om het productieproces efficiënter te maken, begon hij met het omzetten van deze data naar bruikbare rapporten met behulp van de programmeertaal Python.

Aanleiding

Arnoud zocht naar meer structuur in zijn analysewerkzaamheden. "Hoewel ik via internet veel informatie kon vinden, waren dit vaak losse stukken kennis. De gedachte om een master of post-hbo te volgen speelde al langer in mijn hoofd, maar ik aarzelde vanwege de tijdsinvestering van drie jaar. Toen een collega mij vertelde over de module Data Science, besloot ik me verder te oriënteren en achteraf gezien was dit een uitstekende keuze."

Studeren en werken

Volgens Arnoud viel dat reuze mee. "Voor de cursus zat ik gedurende een periode van 20 weken elke vrijdag en incidenteel op dinsdagen in de schoolbanken en dit was een prima studieperiode voor mij. Natuurlijk moest ik het thuis even afstemmen, omdat ik 's avonds ook tijd aan de studie spendeerde. Gelukkig kreeg ik vanuit mijn werk de mogelijkheid om de vrijdagen te besteden aan mijn studie, zodat ik zonder tijdsdruk kon studeren. Op die manier was het combineren van werken en leren goed te doen."

Opbouw module

Gedurende een periode van 20 weken zul je deelnemen aan deze module, waarbij je op elke vrijdag en af en toe op dinsdag colleges zult volgen. Naast deze colleges wordt van je verwacht dat je zelfstudie verricht, wat resulteert in een wekelijkse tijdsinvestering van ongeveer 20 tot 30 uur. Tijdens deze module zul je de CRISP-DM-methode toepassen om een dataproduct te ontwikkelen dat waarde toevoegt aan jouw organisatie. Het afronden van de module omvat het presenteren van een advies aan jouw organisatie over de impact van deze innovatie.

Toepassing van de module

Arnoud past de inhoud van de module regelmatig toe in zijn werk. "Als Manufacturing Engineer houd ik me onder andere bezig met het waarborgen van de productkwaliteit en het streven naar de hoogst mogelijke standaard." legt hij uit. "De module heeft mij geholpen om mijn benadering van data-analyse te verbeteren en te voorzien van een stevige theoretische basis.'' Daarnaast vind ik het werken met data erg leuk, dus ik ben er graag mee bezig."

Geschikt voor dataliefhebbers

Arnoud is van mening dat de module geschikt is voor mensen die al veel met data werken, maar behoefte hebben aan een theoretische onderbouwing. "Het biedt structuur bij de vraagstukken waarmee ze te maken hebben door het datavraagstuk te voorzien van een heldere doelstelling en werkwijze." voegt hij toe. "Natuurlijk is affiniteit met programmeren ook belangrijk, aangezien programmeren een groot onderdeel van de module vormt. Hoewel je niet per se programmeervaardigheden hoeft te hebben, is het wel handig."

Data Science inzetten

Hij is van plan om het nog meer toe te passen dan voorheen. "Vroeger besteedde ik ongeveer 20% van mijn tijd aan Data Science, maar ik vind het zo leuk dat ik er nu 100% van mijn werktijd aan wil besteden," zegt hij enthousiast. "Bovendien geloof ik dat inzicht in data veel toegevoegde waarde kan bieden binnen mijn bedrijf, dus ik hoop er in de toekomst nog meer mee aan de slag te kunnen gaan. Wie weet ontstaat er zelfs een afdeling Data Science."

Arnouds verhaal illustreert de groeiende waarde van Data Science in de maakindustrie. Het gebruik van geavanceerde analysetechnieken en programmering stelt professionals zoals Arnoud in staat om processen te verbeteren, productkwaliteit te waarborgen en bedrijfsprestaties te optimaliseren. Met zijn enthousiasme en vastberadenheid wil Arnoud precies dat bereiken en de toekomst van de maakindustrie vormgeven met behulp van Data Science.

Meer over de module Data Science   Meer over korte opleidingsvormen