Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Inzicht in Leercultuur, ontwikkeling Quickscan

Inzicht in Leercultuur, ontwikkeling Quickscan

  •   Leven Lang Ontwikkelen
  •   1 januari 2024 - 30 september 2024

We ontwikkelen samen met TNO een Quickscan leercultuur die bedrijven snel inzicht biedt in of zij een sterke leercultuur binnen hun organisatie hebben.

  • Lectoraat: Leven Lang Ontwikkelen
  • Betrokken onderzoekers: Menno Vos (lector), Evelien Petter- Mikx
  • Partners: TNO, klankbordgroep: VNO-NCW/MKB Nederland, Stichting OOM, SER, SBB.
  • Opdrachtgever: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ontwikkeling Quickscan Leercultuur

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil leren en ontwikkelen stimuleren en is eind 2023 gestart met een meerjarig programma om de leercultuur te versterken. Het doel is om leren en ontwikkelen vanzelfsprekender te maken in bedrijven en organisaties. Een bloeiende leercultuur betekent dat leren en ontwikkelen geïntegreerd is in de dagelijkse activiteiten van een gemeenschap. In de derde programmalijn, 'ondersteunen en faciliteren', werken onderzoekers van TNO en Windesheim samen aan de ontwikkeling van een Quickscan Leercultuur. Deze laagdrempelige tool zal gaan fungeren als bewustwordingsinstrument, waarmee organisatievertegenwoordigers snel een eerste indruk kunnen krijgen van de leercultuur binnen hun organisatie.

Doel

Het project kent een tweeledig doel: 

  • Organisaties bewust maken van de aanwezigheid van een leercultuur en hen concrete aangrijpingspunten bieden voor verbeteringstrajecten. 
  • Inzicht krijgen in de leercultuur van een brede groep organisaties in Nederland.

Aanpak

De Quickscan bouwt voort op conceptuele modellen (Korevaar et al., 2020, & Van der Torre et al., 2020) die de basis vormen voor de bestaande en gevalideerde leercultuurscans van Windesheim en TNO. Na een voorstudie wordt toegewerkt naar een digitale Quickscan met directe terugkoppeling. De terugkoppeling geeft organisatievertegenwoordigers op een toegankelijke manier inzicht in hun leercultuur en zal hen voorzien van handvatten voor verdere stappen. Na een pilotfase, waarin de Quickscan getest wordt bij (MKB) organisaties, is het streven om de Quickscan verder te optimaliseren en beschikbaar te stellen voor een breed publiek.

Meer weten? 

Neem contact op met: Evelien Petter- Mikx, onderzoeker Leven lang Ontwikkelen.

Stuur Evelien een mail(opent in nieuw tabblad)