Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Cobots in de Kunststofindustrie 2 (CoKu2)

Cobots in de Kunststofindustrie 2 (CoKu2)

  •   Digital Business & Society
  •   1 februari 2022 - 31 oktober 2023

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine tot middelgrote productseries voor assemblage en kwaliteitscontrole toepassingen.

  • Lectoraat: Digital Business & Society
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek 
  • Partners: Alligator Plastics B.V., Collins Aerospace
  • Mogelijk gemaakt door: TechForFuture

Aanleiding CoKu 2

Cobots in de Kunststofindustrie 2 (CoKu 2), gaat in op de vraag: hoe kan een systeem met cobots toegepast worden voor assemblagetaken en kwaliteitscontrole toepassingen, om tot een hogere automatiseringsgraad van productieprocessen van verschillende producten in kleinere hoeveelheden (high-mix low-volume) te komen?

Dit project is het vervolg op de projecten Cobots in de Kunststofindustrie (CoKu) en Cobots in de Productie 2 (CoP2). Beide projecten richten zich op de vragen en uitdagingen rondom de inzet van cobots en automatisering van productie en assemblage processen. Daarbij speelt het thema kwaliteitscontrole een belangrijke rol. Voor CoKu2 brengen twee bedrijven praktijkcases in, die elk zijn eigen uitdaging heeft. 

Doelstelling en uitvoering

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine tot middelgrote productseries voor assemblage en kwaliteitscontrole toepassingen. Daarmee worden generieke methoden en handreikingen ontwikkeld die door een breed scala aan bedrijven ingezet kunnen worden.

In het project worden cases uitgewerkt tot een proefopstelling/demonstrator, waarin de (technische) haalbaarheid voor het inzetten van de cobot wordt aangetoond. 

Als resultaat van dit project formuleren wij handreikingen en ervaringen die als basis kunnen dienen voor het inzetten van cobots voor automatiseringsdoeleinden.  

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten?

Neem contact op met:

Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Digital Business & Society
a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

ir. Bert-Jan Roeterdink, docent-onderzoeker Digital Business & Society
aj.roeterdink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Dr. ir. Mark Naves, onderzoeker  Digital Business & Society
m.naves@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)