Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Meer over lectoraat Familiebedrijven

  Banner image

  Wij versterken familiebedrijven

  Het Expertisecentrum Familiebedrijven in Zwolle werkt voor en mét familiebedrijven. Met onze praktische en direct bruikbare onderzoeksresultaten versterken wij familiebedrijven in hun ondernemende kracht. Dat doen we niet alleen met onderzoek, we ontwikkelen ook managementmethoden en -strategieën. Bruikbaar voor alle ondernemers bij het succesvol en harmonieus managen van het familiebedrijf. Concreet en innovatief. En minstens zo belangrijk als het brede economische belang van familiebedrijven. 

  En dat is nodig. Want zeker 61% van de bedrijven in Nederland, is een familiebedrijf. Familiebedrijven vormen dus een belangrijk fundament in onze economie. Maar dat is niet het enige. Familiebedrijven zijn en functioneren namelijk echt anders dan niet-familiebedrijven. Er spelen niet alleen zakelijke belangen, ook familieverhoudingen spelen ook een belangrijke rol. 

  Waar richten wij ons op?

  Met ons onderzoek richten we ons vooral op het versterken van continuïteit binnen familiebedrijven. Goed bestuur heeft daarbij veel van onze aandacht. Belangrijke thema’s zijn bijvoorbeeld de rol van de eigenaren en de ontwikkeling van sociaal kapitaal. Een professionele bedrijfsvoering moet daarnaast recht doen aan de sociaal-culturele context van het bedrijf. En ook een gezonde en soepele bedrijfsopvolging is een belangrijk onderwerp.

  Actuele vraagstukken

  We zijn onafhankelijk én een partner in kennis. Daarom vormen de vraagstukken van familiebedrijven onze rode draad. We hebben dan ook intensief en langdurig contact met familiebedrijven in verschillende branches. Zij zijn ons bestaansrecht en zij houden onze inspanningen scherp. In nauw contact ontwikkelen we kennis, die we vervolgens breed willen delen. Daarom neemt ons expertisecentrum actief deel in allerlei kennisprojecten, werken we samen met onderzoekspartners, dienstverleners en professionals uit familiebedrijven.

  Nieuwsgierig naar onze activiteiten van 2022?

  Jaarverslag

  Voor en met familiebedrijven

  Ons expertisecentrum is gevestigd op een economische toplocatie, in het hart van Nederland: Zwolle. Een regio met een hoog aantal mkb-familiebedrijven. We zijn aanspreekpunt voor kennis, maar ook voor praktische handreikingen. Voor familiebedrijven in heel Nederland. Bovendien vormen familiebedrijven óns hart: ze zijn vertegenwoordigd in onze raad van advies en vormen het comité van aanbeveling. Ook is een aantal gerenommeerde ondernemers uit het grootbedrijf betrokken als gastspreker en ambassadeur.

  Onze partners in kennis

  Het expertisecentrum is een initiatief van hogeschool Windesheim. En we werken bovendien structureel samen met de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en de Jӧnkӧping International Business School in Zweden. Ook hebben we intensieve samenwerkingsbanden met onder andere Babson College in Massachusetts en Stetson University in Florida. Zo werken we aan een excellente internationale kennispositie. In Nederland onderhouden we contact met belangrijke ondernemers- en bracheorganisaties, zoals FBNed en ONL. En tot slot nemen we vanuit Windesheim deel aan het Successful Transgenerational Entrepreneurship Practices (STEP) project. Hierin werken de belangrijkste internationale kennisinstellingen samen op het gebied van familiebedrijven.

  Ons team

  Ons expertisecentrum bestaat uit een hecht team van lectoren, promovendi en (senior)onderzoekers. Het team doet onderzoek naar de praktijk van het familiebedrijf en deelt inzichten en resultaten in verschillende uitingen. Denk aan casestudies en publicaties, maar ook workshops, seminars en netwerkbijeenkomsten. Dat zijn vaak interactieve sessies met familiebedrijven waarin we kennis met elkaar delen, verdiepen en verrijken. 
  Daarnaast werken onze teamleden mee aan verschillende projecten. Samen met kennispartners, dienstverleners en professionals uit familiebedrijven (engaged scholarships). Zo ontwikkelen zij bijvoorbeeld specifieke cursussen en maatwerktrajecten. En tot slot: het onderwijs. Onze teamleden brengen hun kennis van familiebedrijven naar opleidingen in het middelbaar en hoger onderwijs. Zo zijn docenten en studenten beter op de hoogte van de ins en outs van het werken in (en met) familiebedrijven.

  Opleiden van nieuw talent

  We hebben regelmatig plek voor studenten die willen afstuderen op het onderwerp. Dat kan een zelfstandig onderzoek zijn. Maar ook een onderzoek dat deel uitmaakt van een lopend project. Afstudeerders komen van allerlei verschillende opleidingen, maar er is altijd een link met familiebedrijven. Er is veel ruimte voor eigen initiatief. Voor afstudeerders hebben we een speciale ruimte beschikbaar waar zij met elkaar kunnen samenwerken. Een afstudeerder wordt altijd begeleid door een van onze onderzoekers. En voor excellente afstudeeropdrachten is het zelfs mogelijk om mee te dingen naar de Ten Clarenwater Thesis Award.

  Wil je bij ons afstuderen?

  Heb je belangstelling voor familiebedrijven? En heb je al een specifiek onderwerp in gedachten? Laat het ons weten. Afhankelijk van beschikbaarheid gaan we graag met je in gesprek. Voorafgaand aan dit gesprek vragen we je je motivatiebrief, cv en actuele cijferlijst op te sturen. Voor meer informatie klik hier

  Neem contact op met

  Karin Rozendal, office manager

  k.rozendal-de-groot@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)