Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Meer over lectoraat Familiebedrijven

Banner image

Wij versterken familiebedrijven

Het Expertisecentrum Familiebedrijven in Zwolle werkt voor en mét familiebedrijven. Met onze praktische en direct bruikbare onderzoeksresultaten versterken wij familiebedrijven in hun ondernemende kracht. Dat doen we niet alleen met onderzoek, we ontwikkelen ook managementmethoden en -strategieën. Bruikbaar voor alle ondernemers bij het succesvol en harmonieus managen van het familiebedrijf. Concreet en innovatief. En minstens zo belangrijk als het brede economische belang van familiebedrijven. 

En dat is nodig. Want zeker 61% van de bedrijven in Nederland, is een familiebedrijf. Familiebedrijven vormen dus een belangrijk fundament in onze economie. Maar dat is niet het enige. Familiebedrijven zijn en functioneren namelijk echt anders dan niet-familiebedrijven. Er spelen niet alleen zakelijke belangen, ook familieverhoudingen spelen een belangrijke rol. 

Waar richten wij ons op?

Met ons onderzoek richten we ons vooral op het versterken van continuïteit binnen familiebedrijven. Veel van onze aandacht gaat daarbij uit naar goed bestuur. Belangrijke thema’s zijn bijvoorbeeld de rol van de eigenaren en de ontwikkeling van sociaal kapitaal, zoals sociale netwerken en gedeelde normen en waarden. Een professionele bedrijfsvoering moet daarnaast recht doen aan de sociaal-culturele context van het bedrijf. En ook een gezonde en soepele bedrijfsopvolging is een belangrijk onderwerp.

Actuele vraagstukken

We zijn onafhankelijk én een partner in kennis. Daarom vormen de vraagstukken van familiebedrijven onze rode draad. We hebben dan ook intensief en langdurig contact met familiebedrijven in verschillende branches. Zij zijn ons bestaansrecht en zij houden onze inspanningen scherp. In nauw contact ontwikkelen we kennis, die we vervolgens breed willen delen. Daarom neemt ons expertisecentrum actief deel in allerlei kennisprojecten, werken we samen met onderzoekspartners, dienstverleners en professionals uit familiebedrijven.

Jaarverslag 2022

Voor en met familiebedrijven

Ons expertisecentrum is gevestigd op een economische toplocatie, in het hart van Nederland: Zwolle. Een regio met een hoog aantal mkb-familiebedrijven. We zijn aanspreekpunt voor kennis, maar ook voor praktische handreikingen. Voor familiebedrijven in heel Nederland. Familiebedrijven vormen ook óns hart: ze zijn vertegenwoordigd in onze raad van advies en vormen het comité van aanbeveling. Daarnaast is een aantal gerenommeerde ondernemers uit het grootbedrijf betrokken als gastspreker en ambassadeur.

Ons team

Ons expertisecentrum bestaat uit een hecht team van lectoren, promovendi en (senior)onderzoekers. Het team doet onderzoek naar de praktijk van het familiebedrijf en deelt inzichten en resultaten in verschillende uitingen. Denk aan casestudies en publicaties, maar ook workshops, seminars en netwerkbijeenkomsten. Dat zijn vaak interactieve sessies met familiebedrijven waarin we kennis met elkaar delen, verdiepen en verrijken. 
Daarnaast werken onze teamleden mee aan verschillende projecten, samen met kennispartners, dienstverleners en professionals uit familiebedrijven (engaged scholarships). Zo ontwikkelen zij bijvoorbeeld specifieke cursussen en maatwerktrajecten.

Tot slot dragen we een belangrijk steentje bij aan het onderwijs. Onze teamleden brengen hun kennis van familiebedrijven naar opleidingen in het middelbaar en hoger onderwijs. Zo zijn docenten en studenten beter op de hoogte van de ins en outs van het werken in (en met) familiebedrijven.

Opleiden van nieuw talent

We hebben regelmatig plek voor studenten die willen afstuderen op het onderwerp familiebedrijven. Dat kan een zelfstandig onderzoek zijn, maar ook een onderzoek dat deel uitmaakt van een lopend project. Afstudeerders komen van allerlei verschillende opleidingen, maar er is altijd een link met familiebedrijven. Voor hen is er veel ruimte voor eigen initiatief. Voor afstudeerders hebben we een speciale ruimte beschikbaar waar zij met elkaar kunnen samenwerken. Een afstudeerder wordt altijd begeleid door een van onze onderzoekers. Voor excellente afstudeeropdrachten is het zelfs mogelijk om mee te dingen naar de Ten Clarenwater Thesis Award.

Wil je bij ons afstuderen?

Heb je belangstelling voor familiebedrijven? En heb je al een specifiek onderwerp in gedachten? Laat het ons weten. Afhankelijk van beschikbaarheid gaan we graag met je in gesprek. Voorafgaand aan dit gesprek vragen we je je motivatiebrief, cv en actuele cijferlijst op te sturen. Meer informatie over het Expertisecentrum Familiebedrijven vind je op onze webpagina over afstuderen

Onze partners in kennis

Wij zijn op een missie: wij willen de ondernemende kracht van familiebedrijven versterken. Precies daarom onderhouden we intensieve relaties met ondernemers in familiebedrijven. Door regelmatig contact, deelname aan onze onderzoeken of een bijdrage aan onze kennissessies. De langdurige relaties en het contact met deze familiebedrijven (in uiteenlopende branches) geeft ons bestaansrecht en houdt onze inspanningen scherp.

We bouwen aan een excellente nationale en internationale kennispositie. Daarvoor werken we structureel samen met:

 • Nederland Lectoren Platform Ondernemerschap (NLPO)
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Utrecht University
 • Jönköping International Business School, Zweden
 • HU - Otto Beisheim School of Management
 • Babson College in Massachusetts

 • Stetson University in Florida

STEP

Windesheim neemt deel aan het STEP project: Successfull Transgenerational Entrepreneurship Practices. Hierin werken we samen met de belangrijkste internationale kennisinstellingen op het gebied van familiebedrijven.
Lees meer over STEP(opent in nieuw tabblad)

EuFBC

Windesheim neemt deel aan European Family Business Research Centers Network. Dit internationaal netwerk van onderzoekscentra bevordert samenwerking tussen onderzoekers met het doel de kwaliteit van het onderzoek te verbeteren. Regelmatig zijn er seminars.
Lees meer over EuFBC(opent in nieuw tabblad) 

Brancheorganisaties

In Nederland onderhouden we contact met belangrijke ondernemers- en brancheorganisaties.

 • FBNed

 • ONL

 • Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

 • LTO Noord

 • Cumela

 • Koninklijke Horeca Nederland

 • Verenigde Maakindustrie Oost

 • Hiswa-Recron

 • Nederlands Gilde van Familiebedrijfspecialisten

 • Instituut voor Familiebedrijfskunde

 

Meer informatie? Neem contact op met:

Karin Rozendal, office manager k.rozendal-de-groot@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)