Studentvacatures lectoraat Energietransitie
De energietransitie is nodig om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en daarmee de opwarming van onze aarde te beperken. Energie is nodig voor bijna alles wat we doen. De energietransitie is hierdoor overal. Én dus iets van ons allemaal.
Het doel van ons lectoraat?
Het verlagen van het energiegebruik (energie besparen). Hoe doen we dat? Door praktijkgericht onderzoek te doen met het werkveld, het onderwijs en de maatschappij. Ook onderzoeken we wat studenten moeten leren en kunnen om een rol te spelen in de energietransitie. Zó willen we de energietransitie versnellen. Doe je mee?
Lees hier meer over ons lectoraat
Hieronder vind je een overzicht van onze vacatures voor stage- en afstudeeropdrachten en voor werkstudenten binnen ons lectoraat. Staat jouw ideale opdracht er niet bij, neem contact op – dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Vacatures
Bekijk hier het overzicht van onze vacatures.
Wil jij value cases ontwikkelen die een cruciale rol spelen in ons praktijkgerichte onderzoek naar de energietransitie? Dan is deze afstudeer- of stageopdracht iets voor jou!
- Standplaats: Nunspeet (regelmatig in Zwolle)
- Soort opdracht: afstuderen/stage
- Opleiding: Technische Bedrijfskunde
- Startdatum: 1 september 2024
Wie zijn wij?
Wij zijn het lectoraat Energietransitie. Wij doen praktijkgericht onderzoek naar hoe je energie bespaart én schone energie inzet in de gebouwde omgeving.
Project:
De gemeente Nunspeet participeert in het project ESTAB. Daarin wordt onderzocht hoe de energietransitie op bedrijventerreinen versnelt kan worden door de publieke stakeholders, waaronder de gemeente.
Aanleiding:
Een van de bevindingen in dit project is dat ‘geldstromen’ een belangrijke rol spelen, maar dat er ook andere waardestromen van belang zijn vanuit het perspectief van de gemeente. Het combineren van business cases (met name niet-sluitende cases) met andere waardestromen in value cases kan leiden tot een kader op basis waarvan de gemeente kan besluiten bij te dragen aan een specifieke case.
Wat ga je doen?
Jouw opdracht in Nunspeet is om zulke business cases in overleg met de parkmanager op te halen bij bedrijven en deze business cases te verrijken met value cases. Daarnaast ga je onderzoeken of, en zo ja, hoe dit proces bij kan dragen aan het versnellen van investeringen t.b.v. van CO2-uitstoot reductie in het kader van de energietransitie.
Wie ben jij?
Om de opdracht succesvol uit te voeren is een combinatie van technische kennis van energie en energietransitie en bedrijfskundige kennis van business cases en aanvullend value cases nodig.
De opdracht is geschikt voor een student Technische Bedrijfskunde met belangstelling voor value cases en energietransitie
Wat bieden wij?
De gemeente Nunspeet is bezig haar ambities op het gebied van energietransitie om te zetten in concrete plannen. De projectleider duurzaamheid van de gemeente Nunspeet is opdrachtgever voor deze opdracht. Voor achtergrond over de energietransitie en value cases wordt ook door onderzoekers van het lectoraat Energietransitie van Windesheim en door onderzoekers met een bestuurlijk profiel van Hogeschool Saxion.
Er is een stagevergoeding beschikbaar.
Solliciteren?
Wil je meer weten over deze vacature of wil je gelijk solliciteren? Neem contact op met: David van der Kerke (Gemeente Nunspeet) of Jeike Wallinga (Lectoraat Energietransitie)
Wil jij open source software schrijven die een cruciale rol speelt in ons praktijkgerichte onderzoek naar de energietransitie? Dan is deze afstudeeropdracht iets voor jou!
- Standplaats: Zwolle
- Soort opdracht: afstuderen
- Opleiding: HBO-ICT
- Startdatum: In overleg
Wie zijn wij?
Wij zijn het lectoraat Energietransitie. Wij doen praktijkgericht onderzoek naar hoe je energie bespaart én schone energie inzet in de gebouwde omgeving.
Aanleiding:
NeedForHeat DataGear omvat een compleet ecosysteem van hardware en software voor dataverzameling. Dit omvat een krachtige app, meetapparaten voor in het veld, en een server met een robuuste database. Deze componenten werken samen om nauwkeurige en waardevolle gegevens te verzamelen die van essentieel belang zijn voor energieonderzoek en -advies. De afstudeeropdracht biedt niet alleen een kans om je vaardigheden in webontwikkeling te tonen, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere toekomst door de energietransitie te ondersteunen.
Wat ga je doen?
Je gaat aan de slag met het ontwerpen en implementeren van een intuïtief webportaal voor NeedForHeat DataGear. Het doel is om onderzoekers en later ook energieadviseurs in staat te stellen de dataverzameling bij proefpersonen thuis eenvoudig te beheren. Belangrijk is dat we, waar mogelijk, bestaande open source software integreren, en het uitzoeken hiervan maakt een essentieel onderdeel uit van de opdracht. De software die je schrijft zal ook open source beschikbaar gesteld worden.
Voor het NeedForHeat DataGear webportaal denken we nu aan de volgende functionaliteiten:
- Werving van Proefpersonen / Cliënten: Dit gaat met een vragenlijst (geschikt voor potentiële proefpersonen de smartphone te doen), die kan verschillen per meetcampagne. Onderzoek en beoordeel de mogelijkheid om open source surveysoftware voor het wervingsproces te hergebruiken (hergebruik lijkt nodig om de ontwikkelingstijd te minimaliseren.
- Selectie van Proefpersonen / Cliënten: Faciliteer het selectieproces van geschikte deelnemers, rekening houdend met privacy- en beveiligingsaspecten.
- Ondersteuning bij Uitrol van Meetapparatuur & Software: Implementeer een systeem voor het uitrollen van bestaande firmware naar meetapparatuur.
- Verstuur e-mailuitnodigingen met persoonlijke activatielinks voor de NeedForHeat-app.
- Monitor de start, voortgang en stopzetting van het dataverzamelingsproces via bestaande NeedForHeat DataGear meetapparatuur en software.
- Overzichten voor Onderzoekers:
- Bied overzichten van de status van dataverzamelingscampagnes.
- Toon de status per proefpersoon en per gegevensbron per proefpersoon.
- Stuur meldingen bij vertragingen, ontbrekende uploads, en andere relevante gebeurtenissen.
Solliciteren?
Wil je meer weten over deze vacature of wil je gelijk solliciteren? Klik op onderstaande button of neem contact op met Henri ter Hofte: h.ter.hofte@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Standplaats: Zwolle
- Soort opdracht: stage, afstuderen, minoropdracht of projectopdracht
- Opleiding: Bouwkunde, Civiele Techniek of Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobiliteit
- Startdatum: In overleg
Wie zijn wij?
Wij zijn het lectoraat Energietransitie. Wij doen praktijkgericht onderzoek naar hoe je energie bespaart én schone energie inzet in de gebouwde omgeving.
Aanleiding:
Ben jij een student Bouwkunde, Civiele Techniek of Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobiliteit en wil je een cruciale rol spelen in de energietransitie? Het lectoraat daagt jou uit om deel te nemen aan een grensverleggend initiatief.
Wij zien dat nog niet alle opleidingen studenten voldoende voorbereiden op de transities die onze wereld doormaakt. Wij willen verandering brengen! Het lectoraat werkt samen met opleidingen en het werkveld aan het ontwerpen van vernieuwende opleidingsprogramma's, aangepast aan de behoeften van het werkveld. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.
Wat ga je doen?
Wij zijn op zoek naar pioniers die samen met ons willen bouwen aan de toekomst. Wij streven naar nauwe samenwerking met het werkveld, zodat jouw opleiding naadloos aansluit op de uitdagingen van de energietransitie. Je ontdekt de voorlopers die al actief zijn in bedrijven en het vormgeven van de energietransitie. Laat je inspireren door de verhalen van engineers die het verschil maken. Wij willen deze rolmodellen in de schijnwerpers zetten en hun ervaringen delen.
Solliciteren?
Wil jij een actieve rol spelen in het verduurzamen van jouw opleiding? Meld je aan voor een samenwerking met ons. Of het nu gaat om een stage, minoropdracht, projectopdracht, of afstuderen -wij passen maatwerk toe om het passend te maken voor jouw studietraject.
Neem voor meer informatie contact op met:
Claudia Tempels, cdg.tempels@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Standplaats: Zwolle
- Soort opdracht: stage of afstuderen
- Opleiding: Bouwkunde
- Startdatum: September 2024
Wie zijn wij?
Wij zijn het lectoraat Energietransitie. Wij doen praktijkgericht onderzoek naar hoe je energie bespaart én schone energie inzet in de gebouwde omgeving. Deze opdracht doen wij in samenwerking met het lectoraat Netwerken in en Circulaire Economie.
Aanleiding:
Er zijn verschillende transities gaande waaronder de Energietransitie (ET) en de transitie naar een circulaire economie (CET). Op dit moment wordt aan beide transities gewerkt door zowel marktpartijen als kennisinstellingen, maar vaak niet in samenhang, waardoor er trade-offs ontstaan. In een cross-over tussen de twee lectoraten gaan we op zoek naar hoe we met activiteiten beide transities tegelijkertijd verder kunnen brengen.
We staan in Nederland voor een enorme opgave om voldoende woningen te bouwen, maar ook om bestaande bouw te verduurzamen en met dit project willen we marktpartijen helpen om deze opgaven holistisch aan te pakken en beide transities verder te helpen.
Achtergrond over het project
In het project Losmaakbaar energetisch bouwen gaan we op zoek naar welke circulaire (ontwerp-/samenwerkings-/bouw-) strategieën door marktpartijen worden toegepast en welke circulaire strategieën bij biobased passief bouwen passen.
We gaan op zoek naar de relatie tussen losmaakbaar (demontabel) bouwen in het kader van circulariteit en passief bouwen in het kader van energetisch bouwen. Losmaakbaarheid zegt iets over de waarde van een materiaal (economie) van wie is het materiaal en wat is het waard? Welke contractvormen passen hierbij?
Ook onderzoeken we hoe circulair en luchtdicht samenkomen. Want bij circulair bouwen wil je de materialen aan het einde van de functie van het gebouw oogsten en zoveel mogelijk hergebruiken. Dit punt geeft in de huidige bouwmethodieken een conflict, want losmaakbaar is vaak niet luchtdicht en andersom.
In dit project onderzoeken we hoe we passief kunnen bouwen met biobased en/of circulaire materialen. Zowel passief bouwen als circulair bouwen zijn belangrijk voor een duurzame toekomst, maar worden nu meestal niet in samenhang gebruikt. Hier hopen we met dit project verandering in te brengen.
Wat ga je doen?
Samen met onderzoekers van de lectoraten Energietransitie en NiCE ga je op zoek naar hoe losmaakbaar en passief bouwen te verenigen zijn.
In overleg bepalen we dan hoe dit project wordt vormgegeven (onderzoek, conceptontwerp, etc).
Wie zoeken wij?
Jij hebt een onderzoekende houding en vindt het leuk om op zoek te gaan naar materialen, methoden en marktpartijen voor de toekomst.
Solliciteren?
Is dit wat voor jou? Neem voor meer informatie contact op met:
energietransitie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Standplaats: Zwolle
- Soort opdracht: stage of afstuderen
- Opleiding: Bouwkunde
- Startdatum: September 2024
Wie zijn wij?
Wij zijn het lectoraat Energietransitie. Wij doen praktijkgericht onderzoek naar hoe je energie bespaart én schone energie inzet in de gebouwde omgeving. Deze opdracht doen wij in samenwerking met het lectoraat Netwerken in en Circulaire Economie.
Aanleiding:
Er zijn verschillende transities gaande waaronder de Energietransitie (ET) en de transitie naar een circulaire economie (CET). Op dit moment wordt aan beide transities gewerkt door zowel marktpartijen als kennisinstellingen, maar vaak niet in samenhang, waardoor er trade-offs ontstaan. In een cross-over tussen de twee lectoraten gaan we op zoek naar hoe we met activiteiten beide transities tegelijkertijd verder kunnen brengen.
We staan in Nederland voor een enorme opgave om voldoende woningen te bouwen, maar ook om bestaande bouw te verduurzamen en met dit project willen we marktpartijen helpen om deze opgaven holistisch aan te pakken en beide transities verder te helpen.
Achtergrond over het project
In dit project gaan we op zoek naar hoe passief gebouwd kan worden met biobased en/of circulaire materialen. Daarnaast gaan we in dit project op zoek naar welke circulaire (ontwerp-/samenwerkings-/bouw-) strategieën door marktpartijen worden toegepast en welke circulaire strategieën bij biobased passief bouwen passen.
Zowel passief bouwen als biobased of circulaire materialen en strategieën zijn belangrijk voor een duurzame toekomst, maar worden nu meestal niet in samenhang gebruikt. Hier hopen we met dit project verandering in te brengen door inzichtelijk te maken welke materialen er zijn, hoe ze gebruikt kunnen worden en welke partijen er mee werken.
Wat ga je doen?
Je gaat samen met onderzoekers van de lectoraten Energietransitie en NiCE op zoek naar welke biobased / circulaire bouwmaterialen er zijn, die toegepast kunnen worden bij passief bouwen, wat de eigenschappen zijn van deze materialen en hoe deze kunnen worden toegepast zowel in nieuwbouw als bij renovaties. Je brengt in kaart welke partijen in de regio werken in de keten van biobased en circulaire materialen, welke partijen betrokken zijn bij passief bouwen, welke partijen in beide ketens.
Wie zoeken wij?
Jij hebt een onderzoekende houding en vindt het leuk om op zoek te gaan naar materialen, methoden en marktpartijen voor de toekomst.
Solliciteren?
Is dit wat voor jou? Neem voor meer informatie contact op met:
energietransitie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)