Studentbegeleiding
Studentbegeleiding
Samen met jou werken de specialisten van het Studiesuccescentrum aan het verhelpen van klachten of problemen die je studievoortgang belemmeren. Onze begeleiding en/of advies zijn aanvullend op de begeleiding van je studiebegeleider van je opleiding.
Bij het Studiesuccescentrum behandelen we je vraag zorgvuldig en vertrouwelijk. We hebben aandacht voor je persoonlijke situatie en zoeken samen met jou naar mogelijke oplossingen.
Bij wie kun je terecht?
-
-
Studiekeuze- en loopbaancoaching
Vind je het moeilijk om een studiekeuze te maken? Je kunt dan terecht bij de loopbaancoaches van het Studiesuccescentrum. Zij voeren gesprekken met je, of trainen en coachen je bij het ontdekken van je talenten. Ze dagen je uit tot het maken van zelfstandige en gedegen (studie)loopbaankeuzes!
-
Begeleiding anderstaligen
Ben je als vluchteling of om andere redenen naar Nederland gekomen? Of heb je een andere achtergrond en wordt er thuis vaak nog een andere taal dan Nederlands gesproken? Dan heb je wellicht problemen met het schrijven van verslagen (structuur, zinsbouw, formulering, woordgebruik, werkwoordspelling). De taalspecialisten van het Studiesuccescentrum kunnen je helpen. Ook studenten die het voorbereidend Schakeljaar anderstaligen hebben gevolgd, maken regelmatig gebruik van taalondersteuning.
Aanmelden
Je kunt je op elk moment tijdens je studie melden bij het Studiesuccescentrum voor taalondersteuning. Dit kan op eigen initiatief, maar ook op advies van je studentbegeleider of decaan. Je wordt daarna uitgenodigd voor een intakegesprek om te bepalen waar je problemen precies liggen. Na de intake volgt een begeleidingstraject van een aantal individuele lessen, waarin gewerkt wordt aan de hand van door jouzelf geschreven teksten.
NT2 Schakeljaar
Ben je hoog opgeleid, is Nederlands niet je moedertaal, wil je bij ons studeren maar voldoe je nog niet aan de toelatingseisen? Het Schakeljaar kan je hiermee helpen. Het Schakeljaar is een voltijdopleiding die één jaar duurt. We bereiden je voor op het Staatsexamen en op een vervolgopleiding.Toelatingseisen NT2 Schakeljaar
Om aan het Schakeljaar te kunnen deelnemen, heb je een diploma waarmee je naar het hbo of de universiteit kunt. Dit diploma moet vergelijkbaar zijn met het Nederlandse havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Daarnaast heb je basiskennis van de Nederlandse taal (minimaal niveau B1).
Lees meer over het Schakeljaar NT2
Vluchtelingstudenten
Onze ervaring is dat vluchtelingenstudenten niet alleen problemen met taal en cultuur hebben, maar vaak ook praktische en psychologische problemen. De coaches van de afdeling NT2 kunnen dan hulp bieden. De coaches hebben ruime ervaring met vluchtelingstudenten. Dat betekent dat je ze vragen kunt stellen over psychosociale problematiek, maar bijvoorbeeld ook over het aanvragen van een DUO-lening of het volgen van een opleiding.
-
Studentenpsychologen
De studentenpsychologen bieden kortdurende hulp bij psychische of sociaal-emotionele klachten en problemen die je studievoortgang belemmeren. Denk aan: somberheid, onzekerheid, angst, relationele problemen, eenzaamheid, assertiviteitsproblemen, faalangst, medisch onverklaarbare fysieke klachten, identiteitsvragen, overbelasting en eetproblemen. De studentpsychologen faciliteren ook verschillende therapiegroepen.
De studentenpsychologen zijn gebonden aan de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen en hebben een beroepsgeheim.
-
Vertrouwenspersonen
Pesten, geweld, agressie, discriminatie of (seksuele) intimidatie: dat accepteren wij niet! Overkomt je zoiets, stap dan naar een vertrouwenspersoon. Hij of zij luistert serieus naar je, geeft advies, zoekt mee naar oplossingen en heeft informatie over eventuele hulpverlening. En de naam zegt het al: wat je aan vertrouwenspersonen vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. Zij vertellen niets door en hebben een geheimhoudingsplicht. Ze helpen je ook als je een officiële klacht wilt indienen.
Hoe gaan wij om met klachten?
- Medewerkers en studenten krijgen alle ruimte om klachten te melden
- Als je een klacht indient dan mag dat geen nadelige gevolgen hebben voor jou
- We behandelen alle meldingen uiterst vertrouwelijk
- Een onafhankelijke klachtencommissie onderzoekt een klacht op een objectieve en zorgvuldige manier
- We nemen zo snel mogelijk gepaste maatregelen als iemand in de organisatie ongewenst gedrag vertoont
-
Studentendecaan
De studentendecaan helpt je wanneer je studie niet gaat zoals je wilt en je door die omstandigheden studievertraging oploopt. Samen met je decaan ga je in gesprek om inzicht te krijgen in je situatie en van daaruit weer te kijken naar oplossingen.
De studentendecaan kan adviseren, voorzieningen regelen, bemiddelen en doorverwijzen naar andere dienstverleners of instanties. Met je studentendecaan bespreek je dan je mogelijkheden die voor jou helpend kunnen zijn. De studentendecaan gaat altijd vertrouwelijk om met informatie.
-
Studiekeuze- en loopbaancoaching
Studiesuccescentrum Almere
Meer weten over begeleiding tijdens je studie bij Windesheim in Almere? Neem contact op met het Studiesuccescentrum:
- ssc-almere@windesheim.nl
- 088 - 469 66 50 (telefonisch spreekuur: maandag t/m vrijdag, 12.45 - 13.15 uur)
Studiesuccescentrum Zwolle
Meer weten over begeleiding tijdens je studie bij Windesheim in Zwolle? Neem contact op met het Studiesuccescentrum:
"Je bent hier gekomen om te blijven, dus we laten je niet zomaar gaan"
Juliette Korstanje
junior projectcoördinator van het Switch- en oriëntatieprogramma