Afstuderen, switchen of stoppen
Er zijn een paar dingen die je moet regelen wanneer je klaar bent met je studie, tussentijds naar een andere opleiding overstapt of stopt met je studie. Klik hieronder op de situatie die op jou van toepassing is.
-
-
Afstuderen
Je bent formeel afgestudeerd op de dag dat de examencommissie van je opleiding vaststelt dat je het examen hebt behaald. Deze datum staat ook op je getuigschrift. De opleiding geeft je afstuderen door aan de studentenadministratie.
In juni, juli of augustus afstuderen
Je hoeft geen uitschrijfverzoek in te dienen wanneer je in juni, juli of augustus afstudeert. Je inschrijving wordt automatisch per 31 augustus beëindigd. Je ontvangt geen uitschrijvingspakket.
Op een ander moment afstuderen
Je ontvangt van de studentenadministratie een uitschrijvingspakket. Daarin zit het formulier waarmee je je uitschrijving regelt. Je moet dit formulier uiterlijk 2 maanden na afloop van het studiejaar hebben ingeleverd bij de studentenadministratie (dus uiterlijk op 31 oktober).
Als de studentenadministratie dit formulier én de verklaring van de examencommissie heeft ontvangen, schrijven we je uit. Vervolgens ontvang je een overzicht van het collegegeld. Eventueel te veel betaald collegegeld storten we dan terug op je rekening.
Studiefinanciering en OV-kaart
- Studiefinanciering moet je zelf stopzetten via DUO. Check op DUO.nl hoe je dat doet(opent in nieuw tabblad).
- Je studentenreisproduct moet je op tijd stopzetten bij een ophaalautomaat. DUO legt uit hoe je het stopzet(opent in nieuw tabblad).
-
Twijfel over je studie en/of switchen van opleiding
Heb je het gevoel dat je niet op je plek zit? Dit is heel normaal en overkomt veel studenten. Belangrijk is dat je niet te lang met je twijfels rondloopt, maar actie onderneemt. Je studentbegeleider (sb'er) kan je hierbij helpen.
Ik studeer korter dan 10 weken
In de eerste 10 weken van je studie kun je direct switchen naar een andere opleiding binnen Windesheim. Uiteraard moet je wel voldoen aan de toelatingseisen van die nieuwe opleiding én moet je nog steeds ingeschreven staan.
Ik studeer langer dan 10 weken
Er zijn mogelijkheden op maat wanneer je al langer bij Windesheim studeert. Het is in elk geval goed om snel je twijfels te bespreken met je studentbegeleider. Je sb’er brengt je daarna in contact met de switchcoördinator. Met de switchcoördinator ga je in gesprek over je twijfels, wensen en mogelijkheden. Ze begeleiden je gedurende het traject en zetten de switch voor je in gang. Daarnaast kunnen ze je ook doorverwijzen naar intensievere begeleiding.
Je mag ook rechtstreeks contact opnemen met de switchcoördinator van je opleiding.
Meer info op Sharenet(opent in nieuw tabblad) (inloggen met Windesheim-account)
-
Stoppen zonder diploma
Als je definitief of tijdelijk wilt stoppen, moet je enkele zaken regelen. Let hierbij vooral op:
- de gevolgen voor je studiefinanciering.
- de consequenties als je je studie later weer wilt oppakken (in verband met vervallende studiepunten of een veranderend opleidingsprogramma). Overleg dit altijd met je studentbegeleider of met de examencommissie van je opleiding.
Studielink
Wanneer je (tijdelijk) wilt uitschrijven, dien je een 'verzoek tot uitschrijving' in via Studielink. Je uitschrijving gaat in op de eerste dag van de volgende maand na indiening van je verzoek. Als je bijvoorbeeld in september een verzoek indient, word je per 1 oktober uitgeschreven
- Uitschrijven met terugwerkende kracht is niet mogelijk.
- Je kunt wel een latere uitschrijfdatum opgeven bij je verzoek tot uitschrijving.
Collegegeld
Nadat je via Studielink een verzoek tot uitschrijving hebt gedaan, word je de daaropvolgende maand uitgeschreven. Vanaf die maand ben je geen collegegeld meer verschuldigd. Eventueel teveel betaald / geïnd collegegeld wordt automatisch teruggestort.
Wanneer je in juni, juli of augustus besluit te stoppen, kies dan in Studielink voor de optie 'niet herinschrijven'. Je wordt dan automatisch uitgeschreven per 31 augustus en hebt geen recht op restitutie van collegegeld.
Studiefinanciering en OV-kaart
Na uitschrijven heb je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Zet dit zelf op tijd stop bij DUO(opent in nieuw tabblad). Ook je studentenreisproduct moet je zelf op tijd stopzetten bij een NS-ophaalautomaat.
Eerstejaarsregeling
De Eerstejaarsregeling houdt in dat je het eerste jaar van je studie mag kijken of de opleiding bij je past. Wil je stoppen, dan is het belangrijk dat je de studiefinanciering op tijd stopzet. Dan hoef je de basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug te betalen. Een eventuele lening met rente moet je wél terugbetalen.
- Heb je een mbo-vooropleiding? Dan heb je heel jaar om te wennen aan het hbo. Stop je na 12 maanden met de opleiding, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift.
- Heb je een havo- of vwo-diploma en ben je in september gestart? Dan heb je tot 1 februari om te wennen aan het hbo. Je krijgt bij het stoppen van de opleiding per 31 januari 5 maanden prestatiebeurs omgezet in een gift.
Je krijgt geen collegegeld terug over de periode dat je ingeschreven was. De Eerstejaarsregeling gaat namelijk niet over collegegeld, maar over je studiefinanciering.
Meer informatie op DUO.nl(opent in nieuw tabblad)
Stoppen door ziekte of bijzondere omstandigheden
Neem contact op met de studentendecaan als je tijdelijk of definitief stopt door ziekte of bijzondere omstandigheden.
-
Contact
Heb je vragen over je overstap of uitschrijving? Stel ze aan de Studentenadministratie.
Bereikbaar op maandag van 11.00 uur tot 16.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.
(opent in nieuw tabblad)
Meer informatie
Informatie van DUO:
Stoppen in je eerste jaar(opent in nieuw tabblad)
Opleiding stoppen of wijzigen(opent in nieuw tabblad)
Studiefinanciering stopzetten(opent in nieuw tabblad)
Informatie op Sharenet (log in met je studentgegevens):
Uitschrijven of (tijdelijk) stoppen met je studie(opent in nieuw tabblad)
Studentenadministratie(opent in nieuw tabblad) over herinschrijven, uitschrijven en collegegeld
Blijf je in contact met ons?
Ook na je studie blijven we graag met je in contact, want we hebben je nog veel te bieden en kunnen ook veel van jou leren.