Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De perfecte combinatie van techniek en creativiteit

Zoë de Jonge derdejaars, Engineering
Banner image

Ik wilde graag de techniek in omdat dit mij aansprak - ik heb technasium gedaan op de middelbare school. Toch leek het mij ook leuk om juist iets creatiefs te doen. Toen ik de opleiding Engineering vond, bleek dit voor mij de perfecte combinatie van techniek en creativiteit.

Met open blik oriënteren

Op het technasium kreeg ik verschillende projecten in de bètarichtingen, zoals natuurkunde, scheikunde en biologie. Daar werd ook een beroep aan gekoppeld. De projecten met het beroep industrieel ontwerper vond ik erg interessant. Dit gaf mij al een idee van wat ik wilde doen. Wel heb ik alsnog presentaties over andere opleidingen gevolgd en ben ik naar meerdere open dagen van verschillende scholen geweest. Uiteindelijk kwam ik uit bij Engineering, omdat deze opleiding mij laat ontdekken wat mij het meeste aanspreekt: het technische of het creatief bezig zijn.

Enorm divers

Engineering bestaat uit zoveel verschillende dingen. En dat maakt het juist boeiend! Je krijgt les over het hoe je een idee bedenkt, maar ook hoe je dit moet uitwerken. Je moet een materiaalkeuze maken, een productieproces uitkiezen, uitrekenen of het product stevig genoeg is, kijken voor wie je het product maakt én hoe je dit product aan die doelgroep verkoopt. Dit leer je door specifieke lessen te volgen. De geleerde informatie pas je meteen toe in je projecten. Zo wordt het leuker en leer je er veel van.

Energie uit creativiteit

Vooral het creatieve aspect in deze opleiding geeft mij veel energie. Het maakt het uitdagender dan gewoon iets uit routine te doen. Dit maakt dat het ook nooit saai wordt. De financiële kant vind ik minder leuk, zoals alle kosten berekenen. Ik wil gewoon een mooi product maken! Maar het is wel iets wat erbij hoort. Verder is het soms lastig om in groepjes te werken, afhankelijk van in wat voor groep je zit. Maar uiteindelijk moet je straks in je baan ook met iedereen kunnen samenwerken. 

De docenten zijn erg behulpzaam en enthousiast. Ze komen uit de industrie zelf en daardoor hebben ze veel passie voor het vak. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk: ik wil straks ook direct de praktijk in!