Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

3D-printer innovatief inzetten

Simon derdejaars, Industrieel Product Ontwerpen
Banner image

Hoi, mijn naam is Simon en ik ben een derdejaars student Industrieel Product Ontwerpen. Een super toffe studie die goed te combineren is met mijn hobby’s zoals houtbewerken, knutselen aan elektronica, 3D-printen, papercrafting en CAD-tekenen.

Massaproductie

Voor mijn eerste stage wilde ik iets doen in de richting van 3D-printen. Dat is echter een techniek die nog niet veel gebruikt wordt voor de massaproductie. Bij het Lectoraat Kunststoftechnologie vond ik uiteindelijk de stageopdracht ‘FDM-printen van vacuümvormmallen’. Momenteel worden vacuümvormmallen vaak gefreesd uit aluminium. Dit zijn meestal dure mallen die voor grote series worden gebruikt. Een oplossing voor kleinere series is CNC-gefreesd MDF, maar het frezen loopt behoorlijk in de kosten vanwege de aanschaf van een dure machine en opgeleid personeel. Wanneer de mal geprint wordt, wordt de mal niet alleen goedkoper, maar worden ook de lijntjes verkort. Ontwerpers kunnen hun eigen mallen nu immers zelf printen.

Daarnaast kunnen vele ‘features’ aan de mal worden toegevoegd zoals antilossingen, lastig te bereiken ontluchtingsgaten, koelkanalen, inserts of sensoren. Het project wordt uitgevoerd bij het MESO PrintLab waar ik nu samen met drie afstudeerders zit. Het PrintLab is gevestigd bij het GreenPAC iLab in Zwolle. 

Van concept tot pilot

Later wil ik iets doen in de laatste stappen van het ontwerpproces; van concept tot pilot-serie. Liefst zoek ik een job waarbij ik producten in CAD zet en geschikt maak om daadwerkelijk te laten produceren.