Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De vrijheid die je krijgt als docent is heel fijn

Romy Worrel afgestudeerd, Lerarenopleiding Frans
Banner image

Ik heb altijd gezegd dat ik mensen wilde helpen. Ik wist wel dat ik docent wilde worden, maar in welk vak? Als tiener had ik twee jaar in Frankrijk gewoond en ik koos uiteindelijk voor de Franse taal. Tijdens de lerarenopleiding leer je in het begin vooral of het beroep van docent bij je past. Eigenlijk doe je twee opleidingen tegelijkertijd: docent én Frans.

Na het eerste jaar ga je een semester naar een Franstalig land, in mijn geval was dat Frankrijk. Hier leer je de taal en cultuur nóg beter kennen en ben je voorbereid op de volgende 2,5 jaar van de studie. Ook in de latere studiejaren ben ik steeds meegegaan met de excursie naar Parijs. Na het eerste jaar vooral als begeleider van nieuwe studenten.

Een minor voor de afwisseling

Het leukste van mijn studie vond ik de eindstage. Omdat je zelf je plek mag uitzoeken, heb ik een heel leuk jaar gehad met fijne collega’s en medestudenten. Ook de minor die je in het derde jaar mag volgen, vond ik erg leuk. In mijn geval was dat Chinees, wat zeker zorgde voor wat afwisseling.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens de opleiding heb ik een moeilijke periode gehad door een skiongeluk in mijn tweede studiejaar. Door goede begeleiding en aanpassingen in bijvoorbeeld mijn stage, is mijn vertraging redelijk beperkt gebleven. Door de tijd te nemen, heb ik een hele fijne afstudeerstage gehad. Daarin heb ik nog meer heb geleerd en ben ik nu klaar om te starten als docent! Ook leuke klasgenoten en medestudenten hebben me ontzettend geholpen tijdens de moeilijke tijden van de opleiding.

Vrijheid

Ik heb altijd gezegd dat ik mensen wil helpen. Als docent kan ik dit zeker doen. De vrijheid die je verder krijgt als docent is ook erg fijn. Natuurlijk was het als stagiair soms nog lastig om echt veel zelf te kunnen doen. Ook doordat je nog vakken moet afronden naast je stage.

Prachtige taal

Als je graag docent wilt worden en gevoel hebt voor taal, dan raad ik de lerarenopleiding Frans zeker aan. Het vak Frans wordt op sommige scholen al uit het lessenpakket gehaald, wat ontzettend zonde is! Ik hoop dat er voldoende studenten zullen zijn die ook de uitdaging aangaan en deze prachtige taal willen leren. Denk vooral goed na over wat je wilt en of je het niveau Frans aankunt. Natuurlijk zit er een opbouw in de taalbeheersing in de studie, maar voor sommigen is die toch te snel.

Aan het werk

Misschien is er ooit nog ruimte voor een vervolgstudie. Als ‘toekomstdroom’ heb ik nog de functie als decaan of iets in die richting. Maar voor nu wil ik vooral gewoon aan het werk als docent Frans.