Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Het toekomstgericht denken bij Bouwkunde spreekt mij erg aan

Luc Dijkman tweedejaars, Bouwkunde
Banner image

Mijn naam is Luc Dijkman, ik ben 20 jaar en tweedejaarsstudent Bouwkunde. Voor ik aan de studie begon, zat ik op de havo met een vakkenpakket Natuur en Techniek/Natuur en Gezondheid.

Een studie kiezen is niet makkelijk

Een studie kiezen vond ik niet makkelijk, vooral niet omdat je een enorm aantal studies hebt. Wat mij heel erg heeft geholpen, was het bezoeken van open dagen en meeloopdagen. Vooral bij de meeloopdagen krijg je echt een gevoel bij de opleiding en of deze wel of niet bij je past. Een tweede tip: spreek zo veel mogelijk met studenten en docenten. Mij heeft dat enorm geholpen en ik heb nooit spijt gehad van mijn studiekeuze!

Bouwen voor de toekomst

Ik koos voor deze studie vanwege de praktijkgerichte opzet: alles wat je doet is terug te zien in het echt. Je maakt veel opdrachten en werkt aan projecten die soms zelfs voor een echte opdrachtgever zijn! Het toekomstgericht denken spreekt mij erg aan. Dat zie je ook terug in termen als ‘duurzaamheid’ en ‘circulair bouwen’. Het is een erg interessant vak waar heel veel veranderingen plaatsvinden. Je leert hoe je kunt denken en werken aan duurzaam bouwen voor de toekomst!

Vier richtingen

In de eerste twee jaar is de opleiding breed. Er zijn vier richtingen: ontwerpen, uitwerken, berekenen en managen. In elke periode ligt de nadruk op één of twee van die richtingen. De vakken, lessen en opdrachten hebben dus met die richtingen te maken. Daarnaast vind je de richtingen van de periode terug in je project. Je leert hoe je goed onderbouwde keuzes maakt en hoe je een project op een goede manier presenteert, want je moet ook de opdrachtgever weten te overtuigen!

Ik stond versteld!

Ik vind het erg leuk om aan projecten te werken, omdat je dan alles kwijt kan wat je in de lessen leert, met natuurlijk een beetje inbreng van je eigen creativiteit. Ik stond versteld van de opdrachten die ik al kon maken na een paar maanden les! In het tweede jaar maakte ik samen met twee medestudenten Kim en Dionn het ontwerp en de uitwerking van een nieuw sportcomplex voor de Marslanden in Zwolle. We maakten een zeshoekig ontwerp waar we erg trots op waren. 

Lastig

De rekenkundige vakken zoals wiskunde en mechanica vind ik wel lastig en liggen mij niet zo goed. Er zijn gelukkig genoeg medestudenten of docenten als je een vraag hebt. Iedereen wil je graag verder helpen: docenten brengen hun vak goed over en helpen ook bij het bepalen of een vak of richting wel of niet bij je past.

Na Bouwkunde

Op dit moment weet ik nog niet helemaal zeker wat ik wil gaan doen na de studie. Wel zeker is dat ik kies voor de afstudeerrichting ‘Bouwmanagement en bouwtechniek’. De bouwtechniek spreekt me erg aan en dat is dan ook de richting waarin ik waarschijnlijk verder ga.