Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik was meteen enthousiast toen ik ‘n paar dagen meeliep met de logopedist

Danique Nijkamp eerstejaars, Logopedie
Banner image

Ik heb erg getwijfeld of ik nog wel een opleiding wilde doen na mijn mbo Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Ik ging namelijk met erg veel plezier naar mijn werk in de kinderopvang. Ergens wist ik wel dat ik na een aantal jaar toe zou zijn aan een nieuwe uitdaging. Spraak- en taalontwikkeling vond ik altijd al erg interessant. Vandaar dat ik uitkwam bij de opleiding Logopedie.

Meelopen in het veld

Aan de logopediste die werkte bij mijn kinderopvang heb ik gevraagd of ik een keer mocht meelopen. Om een beetje een beeld te krijgen van wat een logopedist precies doet. Deze twee halve dagen meelopen hebben voor mij de doorslag gegeven: ik was gelijk enthousiast en heb me daarna ingeschreven voor deze opleiding!

Veelzijdig en verrassend

Wat ik allemaal leer tijdens de opleiding? Meer dan ik van tevoren had gedacht! Het is zo’n brede studie. We leren hoe we cliënten onderzoeken, behandelen en begeleiden op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Daarnaast leren we ook hoe je moet presenteren, en we leren ook veel over onze eigen stem, houding en ademhaling. Ik vind het leuk dat we over alle leeftijden wat te weten komen. Hoewel ik meer geïnteresseerd ben in de vakken die gaan over kinderen, merk ik dat ik die over jongeren en ouderen ook erg interessant vind.

De toekomst ontdekken tijdens stages

In het 1e jaar lopen we een korte stage van 40 uur, zodat we kunnen kijken of de opleiding echt wat voor ons is. In het 3e en 4e jaar lopen we een halfjaar stage om nog meer praktijkervaring op te doen. Na deze opleiding zie ik mijzelf als logopedist werken met kinderen. Of dat binnen een vrije vestiging is, op een kinderopvang, basisschool of een school voor speciaal onderwijs, weet ik nog niet. Ik hoop er tijdens deze opleiding achter te komen wat ik het leukste vind.

Overstap mbo-hbo pittig maar wel te doen

Er zijn wel vakken die pittig zijn, maar zolang je op tijd begint met leren zijn die ook prima te doen. Ik denk wel dat ik de stap van het mbo naar het hbo heb onderschat. Ik had de stap wat minder groot verwacht. Daarom was ik ook erg zenuwachtig voor de eerste tentamens. Maar ik vind dat de opleiding goed bij mij past. Ik ben sociaal en help graag andere mensen. Ik zie er erg naar uit om straks kinderen te gaan helpen bij spraak- en taalproblemen!

Bekijk Logopedie in Almere (opent in nieuw tabblad)     Bekijk Logopedie in Zwolle