Twee CALO studenten

Basiscursus omgaan met autisme in het bewegingsonderwijs en de sport (Calo)

Cursus

Hoe maak je de les bewegingsonderwijs en de sporttraining ook passend voor kinderen met autisme? Tijdens deze cursus leer je hoe je je gedrag beter op kinderen met autisme kunt afstemmen en je les zo in kunt richten dat deze 'autiproof' is.

De cursus in het kort

In de cursus leer je kinderen met autisme beter te begrijpen met een kijkje in het brein en je klas te tolken, zodat de kinderen in de klas beter leren afstemmen op het kind met autisme. Je krijgt meer handvatten om les te geven aan kinderen met autisme en bouwt daarmee aan een beter contact met deze kinderen. Hierdoor ontstaat meer rust in jezelf, het kind met autisme en in de groep. Je leert communicatievaardigheden gericht op auticommunicatie. 

Tijdens deze cursus begeleiden de workshopleiders de cursisten met hun praktijkcasussen. De werkvormen zijn:

- Onderlinge uitwisseling (intervisie)
- Praktijkcasussen bespreken
- Autisme ervaren in een carrousel

De cursus wordt gegeven door ervaren workshopleiders die zelf werken in de sportpraktijk. Een van de workshopleiders is Christa Rietberg. Zij is vakleerkracht en orthopedagoog en is in 2018 uitgeroepen tot leerkracht van het jaar.

Studieprogramma

Tijdens de eerste bijeenkomst wordt stilgestaan bij de breinwerking van kinderen met autisme. Daarnaast wordt met elkaar stilgestaan wat de docent kan doen in het aanpassen van taakgebruik, structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid van de les.

In de tweede bijeenkomst wordt gewerkt met casussen die deelnemers inbrengen en wordt uitgewisseld wat zij doen om de les meer ‘autiproof’ te maken. Daarnaast wordt uitgebreider stilgestaan bij overprikkeling en onderprikkeling.

De laatste bijeenkomst behandelt ook casussen van deelnemers en er wordt uitgebreider stilgestaan bij het begrip 'tolken' en het bouwen aan belangrijke referentiekaders binnen de sport.

Na afronden van de cursus ontvang je het basiscertificaat omgaan met autisme in het bewegingsonderwijs en de sport.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in het onderwijs en de sport.

Praktische informatie

Start Najaar 2020
Studievorm Cursus
Studieduur 10 uur
Lesdagen en lestijden

4 en 25 november 2020 van 18.00 tot 21.00 uur.

Toelating Je kunt deelnemen aan de cursus als je werkzaam bent als professional in het bewegingsonderwijs of de sport.
Kosten €525,- (studiejaar 2020)
Certificering Na afronding van de cursus ontvang je een basiscertificaat omgaan met autisme in het bewegingsonderwijs en de sport.
Locatie Windesheim Zwolle
Contact

Corine Visser
cbj.visser@windesheim.nl