Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Alle afstuderende AD-sport studenten zijn in de kern uniek.”

Banner image

Geïnteresseerd in de opleiding?

Home(opent in nieuw tabblad) / Calo Windesheim(opent in nieuw tabblad) / Alle afstuderende AD-sport studenten zijn in de kern uniek.

AD-sport: eerste lichting afgestudeerden

Dit jaar studeert de eerste lichting Associate Degree (Ad) Sport-studenten af. Deze nieuw 2-jarige opleiding op de Calo is de tussenstap tussen het MBO niveau 4 en een hbo bachelor.  Sportprofessionals op leiden die in de praktijk gaan zorgen dat sporters meer, beter, leuker en langer gaan bewegen, dat is de missie! Bas Schutte, opleidingsmanager van de Ad-Sport, vult aan: “De kern is passie en kunde voor de praktijk. Met dat in het achterhoofd, heeft de opleiding vorm gekregen. We hebben nu twee uitstroomprofielen gemaakt: de clubkadercoach en de sportondernemer.” We spraken met afstuderend student Jelmar Bos en Bas over afgelopen twee jaar de AD-Sport.

De opleiding zoals hij bedoeld is

“Samen plezier in de sport beleven is de basis van de opleiding,” vertelt Bas. Dit begrip omvat het uitdagende spel van de sportontwikkelaar om te zorgen dat het sportaanbod inspeelt op de belangen van de sporter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de prestatie in de sport, maar ook het plezier en de saamhorigheid die bij sport hoort. Deze belangen zijn voor elke sportontwikkelaar, sportplek en sportgroep anders. De Ad-Sport investeert daarom in maatwerk en stimuleert een eigen visie bij de studenten. Elke student studeert af met een zogenaamde meesterproef waarin de student een sportvernieuwing presenteert die in de praktijk is getest. Er valt een korte stilte voor Bas toevoegt: “Ik ben echt trots op de initiatieven waarmee studenten afstuderen. Daarbovenop hebben veel afstuderende studenten al gelijk aan de slag in een praktijkgerichte sportbaan. Dat is een groot compliment aan de docenten en de betrokken praktijkpartners.”

De opleiding vanuit de student

Eén van de studenten die de AD-Sport heeft gevolgd, is Jelmar Bos. Die naam kan je nog wel eens bekend voorkomen: als oud-Paralympisch topsporter heeft hij meegedaan met de wereldtop. Inmiddels is Jelmar gestopt als topsporter, maar mist hij ondanks zijn ervaring, toch een opleiding: “Tijdens mijn zoektocht naar werk merkte ik dat mensen heel enthousiast waren over mijn kennis als topsporter, maar het gebrek aan een hbo-diploma toch een drempel was.” Vanuit de topsport, kent de sportpraktijk weinig geheimen voor Jelmar: “Ik wil topsporters gaan begeleiden of in ieder geval mijn kennis delen. Doordat deze opleiding zo praktijkgericht is, maar wel op hbo-niveau, is dit een hele mooie start.” Als hij met Bas aan de praat komt, lijkt de AD-Sport perfect. Dat de opleiding binnen twee jaar afgerond is, is voor Jelmar een grote pre: “In het verleden was ik niet gemaakt voor de schoolbanken. Sport stond op nummer 1. Door deze manier van studeren, ben ik naar school gaan juist enorm leuk gaan vinden. Ik heb hier de afgelopen 2 jaar enorm veel geleerd wat ik nu dagelijks kan toepassen in de praktijk. Je leert veel strategischer kijken naar een training. Waar ik eerder dacht bij trainingen waar ik help ‘hm, dit gaat niet zo lekker’, kan ik nu onderbouwen waar het mis gaat en advies geven.”

Podcast Ad-sport

Wil je meer verhalen horen over de Ad-sport? Beluister dan de podcast met afstuderenden. In gesprek met docent Arnoud Bostelaar vertellen zij hoe ze de opleiding hebben ervaren.

Beluister de podcast (opent in nieuw tabblad)