Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Aftrap project 'Sport voor participatie'

  • 2 oktober 2018
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Aftrap project Sport voor participatie

Hoe kom je als dakloze of ex-gedetineerde weer in een gezond sociaal netwerk? Samen voetballen, tafeltennissen of wandelen kan daarbij helpen. Het project Sport voor participatie is hierop gericht en start op 2 oktober.

Lector Ivo van Hilvoorde van lectoraat Bewegen, School en Sport en hogeschooldocent Ad Hoogendam van de Calo van Windesheim: ‘Sport heeft zich bewezen als een probaat middel om mensen op een prettige manier weer te laten wennen aan het ritme van de samenleving. Je leert mensen kennen en je krijgt weer wat regelmaat in je leven. Er zijn echter ook nog een hoop vragen. Wat is bijvoorbeeld de meest geschikte setting om bepaalde sportactiviteiten aan te bieden, welke begeleiding hoort erbij, hoe maak je de effecten zichtbaar en hoe kun je  de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers goed organiseren. In dit project gaan we ons op die vragen focussen.’

Vier innovatiewerkplaatsen

De samenwerkende partijen ontvangen een RAAK-publiek subsidie voor praktijkgericht onderzoek van € 300.000,-. In het project sluiten de onderzoekers zich zoveel mogelijk aan bij bestaande praktijkkennis en wetenschappelijke kennis uit eerder onderzoek. In vier innovatiewerkplaatsen in Zwolle, Utrecht, Amersfoort en Amsterdam gaan professionals, de doelgroep, onderzoekers en studenten gezamenlijk kennis in de praktijk ontwikkelen vanuit de principes van ontwerpgericht onderzoek. De verworven kennis zal in de toekomst dienen om sportprofessionals, zoals maatschappelijke sportcoaches en buurtsportcoaches te ondersteunen maar ook sociale professionals bij hun werk in de maatschappelijke opvang, het gevangeniswezen, reclassering en het welzijnswerk.

Informatie over start project en film

Sport voor participatie is een samenwerking tussen het lectoraat Bewegen, School en Sport van  Windesheim, de lectoraten Participatie en Stedelijke Ontwikkeling en Werken in Justitieel kader van Hogeschool Utrecht, Stichting Life Goals, Leger des Heils, Dienst Justitiële Inrichtingen en Reclassering Nederland.

  • De aftrap van het project is op dinsdag 2 oktober in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam van 16.00 – 18.00 uur. Lector Ivo van Hilvoorde van Windesheim opent de bijeenkomst.
  • Na afloop kunnen aanwezigen nog de documentaire ‘Buitenspelers. Over scoren en op je bek gaan’ bekijken over het WK voetbal voor thuis- en daklozen in Oslo (19.30 uur - 23.00 uur).

Delen via: