Wil jij met hart, hoofd en handen de zorg naar een hoger niveau tillen? Als hbo-verpleegkundige ben jij de spil in het zorgproces.
Je verleent zorg of zorgt dat de juiste zorg wordt geregeld. Daarnaast draag je bij aan een gezond leven door ziekte te voorkomen of te beperken. Samen met de zorgvrager stel je gezondheidsdoelen op en werk je hieraan. Tijdens de hbo-opleiding Verpleegkunde in Almere ontwikkel je jezelf als zorgverlener, teamspeler, communicator en organisator. Je leert kritisch reflecteren, de kwaliteit van zorg te verbeteren en gezondheid te bevorderen. Zowel op school als in de praktijk werk je aan deze vaardigheden.
Bekijk het volledige aanbod Verpleegkunde opleidingen
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Verpleegkunde
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar begin je met een brede basis vanuit onderstaande thema’s.
Basis verpleegkundig handelen
Je leert hoe je een anamnese afneemt en van daaruit analyseert en tot interventies komt die je ook leert uitvoeren. Je leert het stellen van een verpleegkundige diagnose en je krijgt handvatten voor een open communicatie.
Kwaliteit van zorg
Je leert wat kwaliteit van zorg voor de zorgverlener betekent. Hoe je dit kunt onderzoeken en verbeteren. Hierbij leer je je bewust te zijn van diversiteit tussen mensen vanuit eigenschappen, achtergronden en overtuigingen.
Gezond gedrag bevorderen
Je leert modellen voor gezond gedrag. Je leert het gezondheidsgedrag te analyseren van een individuele klant en je leert hoe je met een klant een plan opstelt om de gezondheid te bevorderen.
Verpleegkundig handelen en veiligheid
Je leert je handelen op een goede manier vast te leggen in een EPD en te evalueren. Daarnaast leer je hoe een veilige werkomgeving van een verpleegkundige eruitziet en welke regels en wetten hierbij van toepassing zijn.
Persoonlijk profileren
Je leert hoe jouw normen en waarden zijn in relatie tot het verpleegkundig beroep. Wat is jouw visie?
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar ga je werken met midden complexe zorg en volgt onderwijs rondom de thema’s:
Veilige zorg
Je leert de veiligheid van de zorgvrager te verbeteren op zowel individueel niveau als op organisatieniveau. Je leert duurzame verbeteringen aan te dragen binnen bestaande wetgeving.
Interprofessioneel samenwerken
Je leert de mogelijkheden van interprofessioneel samenwerken en het maken van een gezamenlijk interprofessioneel zorgplan. Hierbij leer je op je eigen rol te reflecteren in samenwerking.
Kwaliteit en veiligheid
Je leert risicovolle handelingen uitvoeren en het stimuleren van gedrag van de zorgvrager. Hiervoor leer je verpleegkundig rekenen. Je leert de kwaliteit te verbeteren op organisatie en beleidsniveau.
Sociale kaart
Je leert hoe samenwerking binnen de keten bijdraagt aan het welzijn van de zorgvrager en de continuïteit van zorg. Je leert evidence based verbeteringen binnen de ketenzorg onderbouwen en dilemma’s benoemen.
Professioneel profileren en deskundigheid
Je leert door middel van een complexe casus, waarbij sprake is van een dilemma uit de beroepspraktijk, te reflecteren op je eigen professioneel handelen. Hierbij leer je gebruik te maken van diverse kennisbronnen zoals ethische kennis, politieke kennis en persoonlijke kennis.
In het derde jaar werk je aan hoog complexe zorgverlening. Met je studiebegeleider bespreek je de volgorde van de thema’s in jaar 3 en 4.
Regisseren van complexe zorg
Je leert zelfstandig complexe zorg te coördineren, regisseren en evalueren. Hierbij leer je ook om pro-actief de continuïteit van zorg te borgen en om verantwoorde keuzes te maken rondom het gebruik van middelen.
Toewijzen van complexe zorg
Je leert zelfstandig zorg toewijzen in complexe situaties. Hierbij leer je de juiste communicatiemiddelen te gebruiken. Je leert keuzes te onderbouwen vanuit deskundigheid en kennis over de zorgvrager.
Minor
Je volgt een onderwijsprogramma van een half jaar naar keuze in overleg met je studiebegeleider. Je kunt de minor bij Windesheim volgen, maar ook bij een andere opleiding of hogeschool.
-
Jaar 4: afstuderen
Je werkt aan hoog complexe zorgverlening. Met je studiebegeleider bespreek je de volgorde van de thema’s in jaar 3 en 4.
Gezond gedrag bevorderen
Je leert het signaleren van veel voorkomende gezondheidsproblemen. Je leert dit analyseren om van daaruit een preventieplan te ontwerpen en te borgen.
Veranderen in zorgorganisaties
Je leert het signaleren en analyseren van organisatievraagstukken. Vanuit de analysevaardigheden leer je het maken en borgen van een veranderingsplan binnen een organisatie.
Coachen
Je leert op welke manier je collega’s 1 op 1 kunt coachen. Je leert hoe je een grotere groep collega’s kunt coachen door een bijdrage te leveren aan het bevorderen van de deskundigheid van anderen.
Innoveren
Je leert een innovatie te kiezen die maatschappelijk relevant is. Je leert de innovatie uit te werken en te implementeren. Je leert te reflecteren op je handelen.
Positioneren in leiderschap
Je leert je visie op leiderschap te formuleren op jouw positie als HBO-verpleegkundige in de zorg. Je ontwikkelt een persoonlijk netwerk.
Je studeert af met portfolio's waarin je all vaardigheden en kennis op hbo-niveau aantoont. Bijvoorbeeld op het gebied van klinisch redeneren, deskundigheidsbevordering en overstijgend denken. Voorbeelden van afstudeerproducten zijn:
- Een advies om de deskundigheid van verpleegkundigen te verbeteren.
- Een onderzoeksplan voor longverpleegkundigen voor als zorgvragers moeten stoppen met roken.
- Een onderzoek naar het zorgaanbod binnen een gemeente over de behoefte van ouderen.
Begeleiding
Het afstuderen doe je zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk. Alles afgerond? Gefeliciteerd! Jij bent vanaf nu Bachelor of Science (Bsc in Nursing).
-
Praktijk tijdens de opleiding
Praktijkleren bestaat uit leren op school in de lessen waarbij de theorie gekoppeld wordt aan de praktijk, de vaardigheidslessen en het VVV-onderwijs (verdiepen, verbreden, verbinden)
Daarnaast ga je ook stagelopen in de praktijk. Hierin loop je mee in de praktijk en oefen je je leerdoelen en werk je aan opdrachten van school.
In je eerste jaar loop je 2 dagen stage gedurende 10 weken. In jaar 2 is dit 3 dagen gedurende 20 weken. In jaar 3 is dit 4 dagen gedurende 20 weken en in jaar 4 is dit 4 dagen gedurende 40 weken. Tijdens je stage is er ruimte te werken aan je opdrachten in jaar 3 en 4.
Je zult snel merken dat je je direct verantwoordelijk voelt zodra je het uniform aantrekt. Best spannend, maar je krijgt begeleiding vanuit de opleiding en een vaste werkbegeleider vanuit je stageplek. Je werkt altijd onder supervisie. Zo heb jij alle ruimte om te leren, terwijl de zorgvragers kunnen rekenen op de beste zorg.Studeren in het buitenland
Doe je stage of minor in het buitenland! Zo verrijk en verander je jouw visie op de zorg voorgoed! Windesheim heeft afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de gehele wereld. Of kies voor een zorginstelling in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Finland of Suriname. Wellicht noemen ze jou straks nurse, Krankenpfleger of sjuksköterska!
-
Rooster en vakken
Dit staat er op je rooster:
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Basis verpleegkundig handelen Veilige zorg Regisseren van complexe zorg Gezond gedrag bevorderen Kwaliteit van zorg Interprofessioneel samenwerken Toewijzen van complexe zorg Veranderen in zorgorganisaties Gezond gedrag bevorderen Kwaliteitszorg en veiligheid Minor Coachen Verpleegkundig handelen en veiligheid Sociale Kaart Innoveren Persoonlijk profileren Professioneel profileren en deskundigheid Positioneren en leiderschap
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- De praktijk staat centraal bij hbo Verpleegkunde in Almere. Je loopt daarom veel stage en werkt aan projecten voor echte opdrachtgevers.
- In jaar 3 en 4 kies je je eigen route in overleg met je studiebegeleider.
- Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk geïntegreerd.
- Jouw interesses zijn leidend. Zo heb je invloed op waar je stage loopt en welke specialisatie je kiest.
- Ervaar hoe de zorg in andere land werkt door een stage of deel van je studie in het buitenland te doen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Verpleegkunde in Almere
Benieuwd waar jij straks je lessen Verpleegkunde gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Almere? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Studentenstad Almere Meelopen/proefles Opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Verpleegkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Verpleegkunde.
-
-
Beroepen
Er zijn veel specialisatiemogelijkheden, bijvoorbeeld in de behandeling van kankerpatiënten (oncologie), te vroeg geboren baby’s (neonatologie), mensen met een lichamelijke beperking, of ouderen. Ook kun je doorstuderen tot bijvoorbeeld verpleegkundig specialist of ambulanceverpleegkundige of Spoedeisende Hulp verpleegkundige. Je kunt aan de slag als:
- Verpleegkundige in een ziekenhuis of verpleeghuis
- Verpleegkundige in de psychiatrie of verslavingszorg
- Verpleegkundige voor een specifieke doelgroep
- Wijkverpleegkundige
- Kwaliteitszorgmedewerker
- Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk
- Offshore verpleegkundige
-
Werkveld
Jij bent een verpleegkundige op het hoogste deskundigheidsniveau (niveau 6). Je kunt daarmee in alle sectoren van de gezondheidszorg aan de slag. Je ondersteunt mensen die een ziekte, beperking of handicap hebben. Daarnaast kun je adviseren, overleggen en afspraken maken over de zorg waarvoor jij verantwoordelijk bent. Dit doe je met andere zorgverleners, de zorgvrager en de naasten.
Verpleegkundigen zijn hard nodig, op veel plekken. In ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en psychiatrie. Zie jij jezelf bij een kleine(re) instelling? Ga dan voor een kleinschalige woonvorm. Ook de verslavingszorg, een gevangenis of een baan in onderzoek zijn opties. Met jouw ervaring met de nieuwste technieken ontvangt de zorgsector je met open armen.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na hbo Verpleegkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master om verpleegkundig specialist te worden! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Ter voorbereiding kun je tijdens je studie al een premaster volgen. Zo leer je jezelf een wetenschappelijke manier van denken aan en doe je onderzoek. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Advanced Nursing Practice
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Verplegingswetenschappen
- Master Physician Assistant
- Master Zorgethiek en Beleid
- Master Critical Care
-
Baankans
89%
vond een baan binnen het vakgebied van de studie
Startsalaris
€ 2.761,-
bruto, op basis van 33 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, studiematerialen, (niet-verplichte) excursies en een zorgjas (€ 25,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)