Duik in de wereld van Logistics Management! Want slim organiseren is wat je in deze hbo-opleiding in Zwolle leert in een kleinschalige en persoonlijke omgeving.
Aan jou de uitdaging om processen zó in te richten dat alles op de juiste tijd en plaats aankomt. Daarbij zijn niet alleen de financiën belangrijk, maar je hebt ook aandacht voor mensen en duurzaamheid. In een mix van praktijk en theorie leer je bijvoorbeeld hoe je (big) data analyseert, hoe je advies geeft en hoe je dat doorvoert in de praktijk. Zo maak jij, als procesverbeteraar van de toekomst, de (logistieke) cirkel rond!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Logistics Management
Logistiek gaat verder dan het schuiven van dozen of het transporteren van goederen. Daarom leer jij alles over het verbeteren van bedrijfsprocessen binnen en tussen bedrijven. Het proces kan altijd slimmer, sneller, handiger, goedkoper of duurzamer. En je leert om jezelf continu te verbeteren. Ga jij die uitdaging aan?
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de opleiding Logistics Management zorgen we ervoor dat je alle basiskennis van logistiek onder de knie krijgt. Je krijgt het vak logistiek en je bezoekt bedrijven met een logistieke functie. Maar je volgt ook vakken als Werkveldoriëntatie, Professionele Ontwikkeling en Data analyse. In het tweede halfjaar maak je kennis met procesmanagement: hoe kun je processen binnen een bedrijf beschrijven, analyseren én verbeteren?
Projecten Logistics Management
Je gaat tijdens je opleiding niet alleen zelfstandig aan de slag, je werkt ook veel samen in projecten met medestudenten. Zo verken je in een klein groepje hoe een bepaald bedrijf in elkaar zit, zowel intern als extern. Ook werk je in je eerste jaar aan het project Procesverbetering. In dit project leer je hoe je een proces binnen een organisatie kunt verbeteren.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Vanaf het tweede jaar van je opleiding ga je dieper in op het logistieke vakgebied en richt je je op procesverbeteringen. Je voert projecten uit, zoveel mogelijk bij externe opdrachtgevers. Je doet bijvoorbeeld een voorstel voor een betere selectie van leveranciers voor een productiebedrijf. Of je adviseert in zo'n project over de optimale inrichting van een magazijn.
Minor en flexsemester
Jij maakt graag eigen keuzes? Dat kan! Bijvoorbeeld door een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Of tijdens het semester Logistieke verdieping. In de minor richt je je op logistiek of je verbreedt je kennis. Bij ons, een andere opleiding of hogeschool of zelfs in het buitenland. Tijdens de Logistieke verdieping heb je veel vrijheid om een programma te kiezen dat bij jou past en waarmee jij je kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt.
Studeren in het buitenland
Import en export vormen een belangrijk onderdeel van het vakgebied. In veel organisaties wordt er van je verwacht dat je goed Engels spreekt. Internationale samenwerking tussen bedrijven is steeds belangrijker en jouw toekomstige collega’s zijn multicultureel. Daarom is een stage of studieprogramma in het buitenland erg waardevol. We werken nauw samen met hogescholen in Spanje, Amerika en Italië. Maar je kunt ook jouw eigen pad gaan volgen. Ga jij die uitdaging aan?
-
Jaar 4: afstuderen
Zet je professionele houding aan en ga op onderzoek uit! Zo verdiep je je dit jaar in een supply chain om te kijken waar ruimte is voor verbetering. En in het vierde jaar rond je de opleiding Logistics Management af met je afstudeeropdracht. Zo laat je zien wat je 4 jaar lang geleerd hebt. Je kunt dit in Nederland of het buitenland doen.
Het afstuderen bij deze hbo-opleiding doe jij straks grotendeels zelfstandig, maar je staat er dan zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk. Heb je alles met succes weten af te ronden? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren een Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Logistiek leer je niet alleen in de schoolbanken, maar vooral door te doen! Je gaat immers straks in de praktijk aan het werk. Daarom ga je bij Logistics Management volop aan de slag met projecten, bezoek je bedrijven en loop je stage.
Bedrijfsbezoeken
Je werkt tijdens projecten samen met bedrijven en organisaties. Ook ga je vaak op bedrijfsbezoek en geven professionals gastcolleges over hun ervaringen. Zo ontdek je van A tot Z hoe logistiek in het echt functioneert!
Stage
In jouw stage, die je in het tweede of derde jaar loopt, is het dan eindelijk zover: je ontdekt hoe het er echt aan toegaat! Ga aan het werk bij een zelfgekozen organisatie, in Nederland of daarbuiten, en ervaar alvast hoe het werkleven eruitziet.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Logistiek Organisatiekunde XL Minor Project ketenonderzoek/ketenverbetering Werkveldoriëntatie Projectmanagement Stage Informatie en geldstromen in ketens Project interne en externe analyse Businesscase analyse International Management Data analyse Duurzaamheid en logistiek Verandermanagement Professionele ontwikkeling Professionele ontwikkeling Professionele ontwikkeling Operations Management Applied Operations Management Afstudeerstage Procesmanagement Project procesverbetering Logistieke verdieping Internationalisering -
Flexibel studeren: een eigen leerroute voor elke student
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie. En je wil kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom kun je bij Logistics Management flexibel studeren. Je volgt een eigen leerroute en dat kan op de volgende manieren:
Wat je wil leren
Je legt binnen de opleiding accenten op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld door het kiezen van een minor, logistieke verdiepingsmodules, deelname aan projecten, stages en afstudeeropdrachten.
Waar je wil leren
Als je dat wilt, kun je een vak of minor bij een andere opleiding, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland volgen.
Hoe en wanneer toetsen
Wil je liever een toets maken, een presentatie geven of een portfolio aanleveren? Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en wanneer je laat zien dat je de kennis en vaardigheden beheerst.
Versnellen of vertragen
Wil jij jouw studietijd verkorten of heb je juist wat meer tijd nodig? Heb jij al eerder een (hbo-) opleiding gedaan die voor vrijstellingen zorgt? In overleg kun je bij Windesheim je eigen studietempo bepalen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Van projecten voor echte opdrachtgevers, bedrijfsbezoeken en inspirerende gastcolleges tot stage: de praktijk staat centraal.
- Je kunt een deel van de opleiding in het buitenland doen, bijvoorbeeld in Spanje, Nieuw Zeeland of Maleisië.
- Binnen je persoonlijk profileringsruimte kun jij de studie zodanig inrichten dat je dingen doet die bij jou passen en waarmee jij je kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt.
- Bij Windesheim kun je flexibel studeren, handig als je graag zelf de regie wilt hebben.
- Logistics Management is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Maak kennis met de opleiding Logistics Management
Benieuwd waar jij straks je lessen Logistics Management gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, gebouw X waar je straks je lessen hebt, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Na je opleiding Logistics Management
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Logistics Management.
-
-
Beroepen
Alle organisaties wachten op jou! Want jij bent opgeleid om zaken sneller, goedkoper, duurzamer en slimmer te regelen. Een baan in de logistiek is een baan voor de toekomst! Met alle wereldwijde veranderingen die dagelijks op ons af komen, zal de vraag naar slimme procesverbeteraars alleen maar toenemen. Functies waarin je terecht kunt komen zijn:
- Procesanalist
- Logistiek- of transportplanner
- Inkoper
- Logistiek adviseur
- Supply chain manager
-
Werkveld
Met jouw diploma kun je bij vrijwel ieder bedrijf aan de slag. Denk aan functies bij een productie- en distributiebedrijf, zorgorganisaties, transportbedrijven of handelsondernemingen. Dit kan zowel nationaal als internationaal zijn. Genoeg opties dus! Want handel is de belangrijkste factor voor onze economische groei. Want wist je al dat de Nederlandse overheid de sector Logistiek heeft benoemd als topsector?
Op basis van de keuzes die je maakt in de opleiding betreed je de arbeidsmarkt met een uniek profiel. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een baan waarin je knelpunten uit het logistieke proces haalt door met mensen in Zuid-Amerika samen te werken, een baan waarin je bij verschillende bedrijven processen verbetert of een baan waarin je bij dat mooie familiebedrijf in je eigen omgeving dagelijks de planning optimaliseert. Kortom, volop mogelijkheden voor een uitdagende toekomst!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na afloop van de opleiding Logistics Management in Zwolle? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Supply Chain Management
- Master International Logistics
- Master Bedrijfskunde
- Master Global Business & Sustainability
-
Baankans
90%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris Logistiek Management
€ 2.784,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)